Vlada popustila sindikatom in dodelila možnost dviga plač v okviru enega odstotka – bodo javni uslužbenci, ki so zahtevali milijardo, zadovoljni?

Foto: Nova24TV

Vlada je na današnji seji ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju podelila mandat, da se s sindikati javnega sektorja o njihovih zahtevah pogaja v okviru splošnega enoodstotnega dviga plačne mase, ki danes sicer znaša 3,5 milijarde evrov letno. Enoodstoten dvig plačne mase bi tako predstavljal 35 milijonov evrov, prvotna zahteva sindikatov pa je bila vredna skoraj milijardo evrov. Na vladno pobudo se je odzval tudi Branimir Štrukelj in dvig plačne mase označil za provokacijo in bizarno odločitev.

Koprivnikar je ob tem dejal, da bo polje za pogajanja ustvarjeno z uporabo metod učinkovitosti. “Ali drugače povedano, če so se sindikati pripravljeni pogovarjati o večji učinkovitosti in o manjšem sistemu senioritetnih napredovanj, potem ustvarimo dodaten prostor za neposreden dvig plač in za nagrajevanje tistih bolj uspešnih,” je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Koprivnikar.

Kot je pojasnil, se je vlada namreč na današnji seji “po temeljitem premisleku” odločila, da sindikatom javnega sektorja, s katerimi doslej ni našla skupnega jezika, ponudi drugačno obliko protipredloga. Oblikovali so ga tudi glede na dogajanje in konotacijo stavk v minulih dneh. “Vsem je skupno le to, da si želijo zvišati plače,” je ugotavljal Koprivnikar.

Foto: STA

Bodo sindikati zadovoljni “samo” s 35 milijoni evrov?
Skupaj so bile njihove zahteve po podatkih vlade vredne skoraj milijardo evrov, enoodstoten dvig plačne mase pa bi predstavljal 35 milijonov, poroča STA. Skupina Počivavškovih sindikatov je med drugim zahtevala vrnitev osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem pri plačah odvzeti v času finančne krize, višje plače pa zahtevajo tudi v šolskem sindikatu Sviz, in sicer za dva do tri plačne razrede po vsej vzgojno-izobraževalni vertikali.

C. Š.