Vlada je SDH zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York

Foto: Facebook

Vlada se je na današnji dopisni seji odločila, da bo povečala osnovni kapital SDH, s čimer bo zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York. Vlada je kot skupščina določila, da Slovenski državni holding v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotovi izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb, za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo. “Izvedla se bo forenzična preiskava poslov v zadnjih letih in pripravila izstopna strategija s transparentnim iskanjem strateškega vlagatelja v hotele,” je dejal nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. 

Vlada je na današnji dopisni seji kot skupščina Slovenskega državnega holdinga odločila, da se osnovni kapital družbe, ki znaša dobrih 260 milijonov evrov, poveča za nominalni znesek 41,6 milijona evrov in po povečanju znaša skoraj 302 milijona evrov. S tem bo, kot kaže, država korak bližje uveljavitvi predkupne pravice za nakup deleža sklada York v družbi Sava.

Osnovni kapital družbe se bo povečal z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic istega razreda. Delnice se bodo vplačale v denarju po emisijski vrednosti 1.669,17 evra za eno delnico, kar pomeni skupaj za največ 41.599.065,26 evra emisijske vrednosti. “Znesek povečanja osnovnega kapitala bo Republika Slovenija vplačala v obliki denarnega vložka,” so sporočili z Ministrstva za finance.

Foto: Pixabay

Na podlagi povečanja osnovnega kapitala bo Republika Slovenija v Slovenskem državnem holdingu pridobila delež v nominalni vrednosti 41.599.065,26 evra, ki se bo skupaj s prvotnim deležem v nominalni vrednosti 260.166.917,04 evra združil v en delež v nominalni vrednosti 301.765.982,30 evra. Osnovni kapital družbe se povečuje z namenom zagotavljanja sredstev Slovenskemu državnemu holdingu za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Družbo čaka forenzična preiskava
Vlada je kot skupščina določila, da Slovenski državni holding v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotovi izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb, za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo. “Izvedla se bo forenzična preiskava poslov v zadnjih letih in pripravila izstopna strategija s transparentnim iskanjem strateškega vlagatelja v hotele,” je dejal nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Foto: Facebook

Janša je danes povedal, da namen države ni postati največji hotelir. “Namen vlade je, kot je bilo izraženo že ob sklepanju koalicijske pogodbe v začetku leta 2020, da se lastništvo konsolidira, koncentrira in potem poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal,” je dejal. Sam ne vidi problema v nekaj deset milijonih evrov za nakup manjšinskega deleža. “Gre za stotine milijonov, ki jih je treba vložiti, da bodo te turistične kapacitete dejansko služile svojemu namenu s konkurenčno ponudbo,” je dejal Janša, ki je prepričan, da lastnik ne sme biti nek finančnih sklad, ki se je za nakup odločil s špekulativnimi nameni, poroča STA.

Na potezi sta KAD in SDH
SDH in Kad imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca. Kad, ki ima v Savi približno 28-odstotni delež, SDH pa nekaj manj kot 19-odstotnega. Nadzorni svet Kada sejo o uveljavitvi predkupne pravice nadaljuje danes, nadzorniki SDH pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejeli v petek. “Lastnik bi moral biti nekdo, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo in je sposoben v te turistične zmogljivosti vložiti nekaj sto milijonov evrov,” je še dejal Janša. Upa, da bo tudi na seji nadzornega sveta Kada sprejeta odločitev o uveljavitvi predkupne pravice.

Sara Rančigaj