fbpx

Vlada naj bi šele v pol leta predstavila načrt povečanja izdatkov za obrambo. Tako se je na napoved odzval Janša

Foto: YouTube

Robert Golob je na drugi dan zasedanja Nata napovedal povečanje izdatkov za Slovensko vojsko, do katerega pa še ne bo prišlo prav kmalu. Vlada namerava konkreten načrt o povečanju izdatkov predstaviti šele čez pol leta, je napovedal predsednik vlade. Na prepočasno urgiranje pa se je že odzval nekdanji predsednik vlade, Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “V pol leta???! Toliko časa smo leta 1990 imeli za ustanovitev države.” 

Voditelji so drugi dan zasedanja Nata prešli k vsebinskemu delu srečanja. Po včerajšnjem uspešnem dnevu, ko je Turčija po dolgih pogovorih le pristala na priključitev Švedske in Finske k zavezništvu, je danes govora med drugim tudi o izpolnjevanju finančnih zavez, ki jih imajo države članice do Nata. Te so se namreč že pred leti dogovorile, da bodo povečale izdatke za obrambo, tako da bodo ti v višini dveh odstotkov državnega proračuna vsake države. Medtem ko se v preteklosti številne države dogovora niso držale, pa je vojna v Ukrajini ustvarila dovolj politične volje, da se dogovorjeno tudi uresniči.

“Obstaja velika potreba po tem, da se s tem vprašanjem začnemo ukvarjati. Ne nazadnje smo dali to zavezo tudi ljudem pred volitvami,” je o napovedanem povečanju trošenja za obrambo spregovoril Golob. Slovenija se je v preteklosti zavezala, da bo dogovorjena dva odstotka BDP dosegla šele leta 2030. Po trenutnih obljubah naj bi do tega prišlo prej, že leta 2024, a tudi to je veliko prepočasi po mnenju predsednika SDS.

Slovenija namreč k zavezništvu ne prispeva veliko. Med državami članicami je pri samem repu glede na odstotek trošenja za obrambne zadeve, ki ta trenutek znaša 1,22 odstotka BDP. Povsem zadnja pa je pri naložbah v vojaško opremo, za katero namenja zgolj 17,9 odstotka obrambnih izdatkov.

Foto: STA

Odziv vodje opozicije zato ne čudi. V luči razmer (in tudi sicer) bi bilo pričakovati, da bo vlada Roberta Goloba skušala izdatke dvigniti v najkrajšem možnem času in tako nadoknaditi primanjkljaj, ki ga ima v primerjavi z ostalimi državami članicami.

Nejasno glede oklepnikov boxer
Predsednik vlade je napovedal, da bo bojna skupina, o kateri je bilo veliko govora tudi v času predvolilne kampanje, v vsakem primeru vzpostavljena. Kar pa ne pomeni, da se končuje tudi vprašanje oklepnikov boxer, ki jih je prejšnja vlada kupila prav s tem namenom. Trenutna vlada namreč opravlja revizijo posla, ki bo zaključena septembra.

Andrej Žitnik