fbpx

Vlada ne bo dopuščala okoriščanja na račun krize; Zavod za blagovne rezerve naročil na milijone kosov zaščitne opreme!

Foto: STA

Na vladi je potekala tiskovna konferenca glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma razvoj dogodkov opisal kot spodbuden, poudaril pa je, da je od vseh nas je odvisen trend širjenja COVID-19. Državni sekretar MGRT Aleš Cantarutti pa je poudaril, da vlada finančnega okoriščanja na račun krize ne bo dopustila, sporočil pa je tudi, da so naročeni dodatni respiratorji. Zavod za blagovne rezerve je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 milijonov troslojnih kirurških mask, za 4,5 milijonov FFP2 mask in 3 milijonov FFP3 mask, ki so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah, to je prioriteta, upam, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu.

Izjavo glede aktualnega dogajanja v zvezi z epidemijo novega koronavirusa so danes za medije podali državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, poveljnik republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma povedal, da je razumljivo, da v času težke preizkušnje vsi iščemo spodbudne novice: “Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v Sloveniji v prvih treh tednih ni bilo tako hitro, kot v najbolj prizadetih državah.” Po njegovih besedah je spodbudno, da smo sprejeli in že uspešno izvedli nekatere odločne ukrepe, in da so dodatni v pripravi. In spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen naše lastne odgovornosti za širjenje virusa, zato smo pri tem tako uspešni. “Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo. Včeraj je shengensko območje praznovalo 25. let, vsi si želimo in zmoremo, da ta naš skupen evropski prostor in evropsko idejo prostega gibanja, čimprej ponovno uporabljamo,” je bil jasen.

Od vseh nas je odvisen trend širjenja COVID-19
Spodbudne novice so tudi motivacija, da zmoremo še več in bolje. Od nas vseh je odvisno kakšen bo trend rasti okužb z COVID – 19. Ključna je samozaščita, zaradi nas in zaradi drugih. Vemo, da virus lahko prenašamo tudi, če še nimamo simptomov. Veliko govorimo o samozaščiti. A ta termin ne sme zavesti tistih, ki zase mislijo, da so dovolj ‘pogumni’, da se virusa ne bojijo. Ne gre za to. Zaščitni ukrepi so ključni tudi zaradi vseh drugih. Ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj,” je poudaril Kacin. Kot vedno poudarjajo, so ključni zaščitni ukrepi samoizolacija, izogibanje stikov v največji možni meri, dosledno upoštevanje varne razdalje, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, vzdrževanje čistoče rok. Posebna pozornost pri teh ukrepih velja za vse starejše od 70 let. Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko po njegovih besedah nekaj pove o zavedanju pomena zaščitnih ukrepov. Kot vidimo, je okužb manj bližje meji z Italijo – zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. “To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod. Ne potrebujemo novih dokazov, kako nevarna je kriza, to že vemo,” je še sklenil.

Vlada finančnega okoriščanja na račun krize ne bo dopustila
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je povedal, da so njihove aktivnosti so osredotočene v 2 smeri: “V sodelovanju z gospodarskimi zbornicami in združenji pripravljati ukrepe za gospodarstvo, podjetja, samozaposlene, da bomo krizo čim lažje prebrodili, tudi ko bo epidemija mimo. Drugo področje je področje nabave zaščitnih sredstev, kjer pomagamo Zavodu za blagovne rezerve, v zadnjih 14 dneh smo dobili več kot 1000 ponudb in pobud za dobavo, transport in tudi proizvodnjo slovenske zaščitne opreme.”

Vse te ponudbe so po Cantaruttijevih besedah prečistili, zdaj vedo, na katere ponudbe lahko računajo: “Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki smo ji posredovali ta prečiščen seznam ponudb, delovna skupina pa presodi, katere ponudbe so ustrezne. Veliko je ponudb podjetnikov, ki želijo pomagati, veliko pa je takih, ki se želijo s krizo predvsem finančno okoristiti, tega pa ne smemo dopustiti.” Njihove trenutne aktivnosti pri nabavi teh sredstev so usmerjene v 3 cilje: nabavo opreme za ključne skupine (zdravstvo, sociala, civilna zaščita), pospešena nabava večje zaloge za uporabo v gospodarstvu in za končne uporabnike (trgovine,..) in vzpostavitev domače proizvodnje opreme.

Glede trenutnih zalog zaščitne opreme je Cantarutti povedal, da smo dobili prve dobave slovenske opreme iz Preventa: “Do torka že 5000 mask, od aprila pa dnevno že 10000 pralnih mask iz njihove proizvodnje. Iskreno se jim zahvaljujem za hiter odziv.” Dobavam se bo pridružilo tudi podjetje Filc Škofja Loka, ki bo izdelalo 150.000 mask standarda FFP2. Slovenija bo torej v določeni meri samooskrbna. “Tudi na MGRT tem podjetjem zagotavljamo maksimalno podporo,” je povedal.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Naročeni dodatni respiratorji
Kar se tiče dobav respiratorjev je že za jutri predvidena dobava 20 za SB Celje, zavod za blagovne rezerve je že sklenil tudi pogodbe za 326 za respiratorjev, skupaj z naročilom UKC Ljubljana in SB Celje ter donacijo HSE, smo pri dodatnih 472 respiratorjih. “Ne vemo ali bo to dovolj, zato bomo naročili še 100 dodatnih respiratorjev, imamo že preverjene ponudbe za dobavo v naslednjih 4 -6 tednih,” je povedal Cantarutti. Zavod za blagovne rezerve je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 milijonov troslojnih kirurških mask, za 4,5 milijonov FFP2 mask in 3 milijonov FFP3 mask, ki so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah, to je prioriteta, upam, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti (Foto: STA)

Zaloge zaščitne opreme po Šestanovih besedah zadoščajo za en teden
Poveljnik RŠ CZ Srečko Šestan pa je uvodoma povedal, da so v preteklih dneh smo lahko malo lažje zadihali, saj smo dobili nekaj zaloge zaščitne opreme, ki jo razdeljujejo na podlagi razdelilnika, ki ga pripravlja Ministrstvo za zdravje za zdravstvene ustanove, domove za starejše, lekarne, zobozdravstvene ordinacije. “Druga prioriteta oz. 30% zalog namenjamo za pokrivanje potreb, ki so nam jih posredovale občine: za ključno infrastrukturo, varnostne službe, zapore, taksiste… Občine pri tem upoštevajo usmeritve, ki sta jih pripravila NIJZ in MZ skupaj z UKC Ljubljana in drugimi strokovnjaki. Upam, da se občine držijo teh usmeritev, saj vsi ne potrebujejo mask, še posebej ne FFP2 in 3, ki jih potrebuje zdravstvo,” je povedal Šestan. Po njegovih besedah imamo na zalogi trenutno 7.500 zaščitnih kombinezonov, 26.000 mask FFP3, 790.000 kirurških mask, 100.000 kirurških mask IIR in 7 milijonov rokavic. “Te zaloge zadoščajo za en teden, zato bomo razdelili 10 odstotkov in ne 30 odstotkov teh zalog za potrebe na podlagi zahtev občin,” je še pojasnil in se zahvalil vsem za pomoč pri distribuciji, tukaj nam pomagajo tudi različne inštitucije med drugim tudi Finančna uprava RS.

Rok Krajnc