Vlada ne bo dopuščala okoriščanja na račun krize; Zavod za blagovne rezerve naročil na milijone kosov zaščitne opreme!

Foto: STA

Na vladi je potekala tiskovna konferenca glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma razvoj dogodkov opisal kot spodbuden, poudaril pa je, da je od vseh nas je odvisen trend širjenja COVID-19. Državni sekretar MGRT Aleš Cantarutti pa je poudaril, da vlada finančnega okoriščanja na račun krize ne bo dopustila, sporočil pa je tudi, da so naročeni dodatni respiratorji. Zavod za blagovne rezerve je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 milijonov troslojnih kirurških mask, za 4,5 milijonov FFP2 mask in 3 milijonov FFP3 mask, ki so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah, to je prioriteta, upam, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu.

Izjavo glede aktualnega dogajanja v zvezi z epidemijo novega koronavirusa so danes za medije podali državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, poveljnik republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma povedal, da je razumljivo, da v času težke preizkušnje vsi iščemo spodbudne novice: “Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v Sloveniji v prvih treh tednih ni bilo tako hitro, kot v najbolj prizadetih državah.” Po njegovih besedah je spodbudno, da smo sprejeli in že uspešno izvedli nekatere odločne ukrepe, in da so dodatni v pripravi. In spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen naše lastne odgovornosti za širjenje virusa, zato smo pri tem tako uspešni. “Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo. Včeraj je shengensko območje praznovalo 25. let, vsi si želimo in zmoremo, da ta naš skupen evropski prostor in evropsko idejo prostega gibanja, čimprej ponovno uporabljamo,” je bil jasen.

Od vseh nas je odvisen trend širjenja COVID-19
Spodbudne novice so tudi motivacija, da zmoremo še več in bolje. Od nas vseh je odvisno kakšen bo trend rasti okužb z COVID – 19. Ključna je samozaščita, zaradi nas in zaradi drugih. Vemo, da virus lahko prenašamo tudi, če še nimamo simptomov. Veliko govorimo o samozaščiti. A ta termin ne sme zavesti tistih, ki zase mislijo, da so dovolj ‘pogumni’, da se virusa ne bojijo. Ne gre za to. Zaščitni ukrepi so ključni tudi zaradi vseh drugih. Ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj,” je poudaril Kacin. Kot vedno poudarjajo, so ključni zaščitni ukrepi samoizolacija, izogibanje stikov v največji možni meri, dosledno upoštevanje varne razdalje, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, vzdrževanje čistoče rok. Posebna pozornost pri teh ukrepih velja za vse starejše od 70 let. Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko po njegovih besedah nekaj pove o zavedanju pomena zaščitnih ukrepov. Kot vidimo, je okužb manj bližje meji z Italijo – zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. “To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod. Ne potrebujemo novih dokazov, kako nevarna je kriza, to že vemo,” je še sklenil.

Vlada finančnega okoriščanja na račun krize ne bo dopustila
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je povedal, da so njihove aktivnosti so osredotočene v 2 smeri: “V sodelovanju z gospodarskimi zbornicami in združenji pripravljati ukrepe za gospodarstvo, podjetja, samozaposlene, da bomo krizo čim lažje prebrodili, tudi ko bo epidemija mimo. Drugo področje je področje nabave zaščitnih sredstev, kjer pomagamo Zavodu za blagovne rezerve, v zadnjih 14 dneh smo dobili več kot 1000 ponudb in pobud za dobavo, transport in tudi proizvodnjo slovenske zaščitne opreme.”

Vse te ponudbe so po Cantaruttijevih besedah prečistili, zdaj vedo, na katere ponudbe lahko računajo: “Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki smo ji posredovali ta prečiščen seznam ponudb, delovna skupina pa presodi, katere ponudbe so ustrezne. Veliko je ponudb podjetnikov, ki želijo pomagati, veliko pa je takih, ki se želijo s krizo predvsem finančno okoristiti, tega pa ne smemo dopustiti.” Njihove trenutne aktivnosti pri nabavi teh sredstev so usmerjene v 3 cilje: nabavo opreme za ključne skupine (zdravstvo, sociala, civilna zaščita), pospešena nabava večje zaloge za uporabo v gospodarstvu in za končne uporabnike (trgovine,..) in vzpostavitev domače proizvodnje opreme.

Glede trenutnih zalog zaščitne opreme je Cantarutti povedal, da smo dobili prve dobave slovenske opreme iz Preventa: “Do torka že 5000 mask, od aprila pa dnevno že 10000 pralnih mask iz njihove proizvodnje. Iskreno se jim zahvaljujem za hiter odziv.” Dobavam se bo pridružilo tudi podjetje Filc Škofja Loka, ki bo izdelalo 150.000 mask standarda FFP2. Slovenija bo torej v določeni meri samooskrbna. “Tudi na MGRT tem podjetjem zagotavljamo maksimalno podporo,” je povedal.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Naročeni dodatni respiratorji
Kar se tiče dobav respiratorjev je že za jutri predvidena dobava 20 za SB Celje, zavod za blagovne rezerve je že sklenil tudi pogodbe za 326 za respiratorjev, skupaj z naročilom UKC Ljubljana in SB Celje ter donacijo HSE, smo pri dodatnih 472 respiratorjih. “Ne vemo ali bo to dovolj, zato bomo naročili še 100 dodatnih respiratorjev, imamo že preverjene ponudbe za dobavo v naslednjih 4 -6 tednih,” je povedal Cantarutti. Zavod za blagovne rezerve je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 milijonov troslojnih kirurških mask, za 4,5 milijonov FFP2 mask in 3 milijonov FFP3 mask, ki so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah, to je prioriteta, upam, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti (Foto: STA)

Zaloge zaščitne opreme po Šestanovih besedah zadoščajo za en teden
Poveljnik RŠ CZ Srečko Šestan pa je uvodoma povedal, da so v preteklih dneh smo lahko malo lažje zadihali, saj smo dobili nekaj zaloge zaščitne opreme, ki jo razdeljujejo na podlagi razdelilnika, ki ga pripravlja Ministrstvo za zdravje za zdravstvene ustanove, domove za starejše, lekarne, zobozdravstvene ordinacije. “Druga prioriteta oz. 30% zalog namenjamo za pokrivanje potreb, ki so nam jih posredovale občine: za ključno infrastrukturo, varnostne službe, zapore, taksiste… Občine pri tem upoštevajo usmeritve, ki sta jih pripravila NIJZ in MZ skupaj z UKC Ljubljana in drugimi strokovnjaki. Upam, da se občine držijo teh usmeritev, saj vsi ne potrebujejo mask, še posebej ne FFP2 in 3, ki jih potrebuje zdravstvo,” je povedal Šestan. Po njegovih besedah imamo na zalogi trenutno 7.500 zaščitnih kombinezonov, 26.000 mask FFP3, 790.000 kirurških mask, 100.000 kirurških mask IIR in 7 milijonov rokavic. “Te zaloge zadoščajo za en teden, zato bomo razdelili 10 odstotkov in ne 30 odstotkov teh zalog za potrebe na podlagi zahtev občin,” je še pojasnil in se zahvalil vsem za pomoč pri distribuciji, tukaj nam pomagajo tudi različne inštitucije med drugim tudi Finančna uprava RS.

Rok Krajnc

 • dež

  Zelo spodbudno, če dobimo v obljubljenih rokih vsaj polovico od naročenega. Pa prtičke za “home made” maske naj čimprej dajo v prodajo (z limitom nakupa 2 paketa). Da si lahko sami kaj sešijemo, kot je že davno pozval J.F.Kennedy.

 • soc

  Dobiš osnovne maske iz zanesljivega vira za 35 EUR/50 kosov. Dobiš tudi no-name robo FOB China, po 0,35/kos pri količini 1mio s 100% predplačila neznani firmi in obljubljeno proizvodnjo v cca treh tednih. Potem pa bi prodajal v maloprodaji, kjer so javnoupravni bebčki povedali, da so cene omejene s tistimi iz xx.marca. Torej pod današnjo, kaj šele jutrišnjo nabavno ceno.

  Isto velja za dezinfekcijska sredstva, inšpektorji že pridno hodijo naokrog in kontrolirajo prodajne cene. Ni ga pa tistega državnega uradnika, ki bi šel na Kitajsko in jih v imenu RS oglobil, ker prodajajo maske/dezinfekcijo danes po dvojni, trikratni ceni glede na december lani. Ker te grde kitajske barabe raje prodajajo tistim, ki dajo največ (nemški, ameriški, ipd. trgovci), namesto da bi podpirale zdravje državljana RS. Cene koncentriranega alkohola (ključne surovine pri dezinfekciji) so porastle za 200% v mesecu dni…

  Draga vlada, ideja o limitiranju cen v prosti ekonomiji pač pomeni, da tega blaga ne bo, če ga v korist volilcev a) ne pripelješ in prodaš pod nabavno ceno sama, ali b) po socialistično ti proizvedeš z izgubo.

  • Andrej

   Dragi SOC, kak mesec si zamudil. S točno takimi vprašanji bi se moral obrniti na Šarca in njegovo ekipo. Zakaj si bil takrat tiho?

   • soc

    Nisem bil nikoli tiho, nasprotno, januarja sem natanko tule predvidel, da bo epidemija v SLO postala v medijih in bebavi javnosti nevarna z dnem, ko vlado prevzame Janša. Dotlej bodo murgelski lakaji tiho. 100%-no točna predikcija.

    Idiotske realsocialistične ideje omejevanja maloprodajnih cen celemu svetu nujnih potrebščin (ne glede na aktualne svetovne cene v eksploziji) pa se je žal domislila meni bližnja politična opcija, v stilu lud jebe zbunjenog. Verjetno ti je jasno, da se prekleto spoznam na stvari?

 • Anton

  kot dan in noč prejšnja in današnja vlada, in vi levuharji, še kar naprej trmasto vztrajate pri svojem ,da smo desničarji nesposobni

  sarkazem press

 • Zvjezdan Srbić

  Zakaj bi se drugi okoriščali, ko se lahko vlada s podaniki?

  • JANEZ GUS

   Fugl,danes si pa rdečuh dolgo spal.So ti zdaj že dopovedali,kdo je predsednik vlade.

   • Zvjezdan Srbić

    Ti pa že na vse zgodaj nasekana kronca rovtarska.

    • JANEZ GUS

     Kaj lomastiš po tipkovnici smrad rdeči,ko te narod takoj zavoha ob prvem comentu

     • Zvjezdan Srbić

      Lomastiš že na vse zgodaj po šnopcu, pa se ti meša.

     • Andrej

      Lomasti se po hosti, tumplek. Pridi že enkrat ven, one vojne je že zdavnaj konec. Vmes so bile že druge vojne, se boš moral ogromno naučiti.

     • Zvjezdan Srbić

      Nekter so v hosti, drugi ste v kleti.

  • joza joza13

   Seveda, Srbić in njegovi bratje najprej pomislijo na okoriščanje.
   To so luzerji, ki v življenju še niso nikoli delali za dobrine, ampak so vedno računali na koristi.
   Spelji se mi izpred oči… mršš!

   • JANEZ GUS

    Pa to je haloški boljševik.

    • joza joza13

     Torej sem ga opisal…

   • Zvjezdan Srbić

    Za dobrine? Ne se hecat ovca usekana.

    • joza joza13

     No, pol pa žri denar, majmun zblojeni.

     • Zvjezdan Srbić

      Kdo ti je kriv, da si reven in grd?

     • joza joza13

      To si zapisal, ko si se v ogledalo pogledal?

     • Zvjezdan Srbić

      Še en revež nesposobni.

  • Andrej

   Srbine, Saraoci ćekaju. Juće odlazio konvoj. Danas kao i uvijek kasno stiže Marko na Kosovo polje.

   • Zvjezdan Srbić

    No vidiš, da znaš mrzit srbine kot so Zvjezdan. Samo zagon rabiš.

    • Andrej

     Zakaj se trudiš tako umazat Srbine? Niso vsi pokvarjeni. Zvjezdana si raje vzemi za zgled.

     • Zvjezdan Srbić

      Kaj jih lahko samo ti žališ? Ostali nimajo tega peivilegija.

     • Zvjezdan Srbić

      Čapci iz Fužin gredo samo tebi lahko na jetra. Francl in Lojzek s sodnje vasi pa ne smeta nič pripomniti?

  • Andrej

   A ti veš, kaj pomeni: KENT?

   • Zvjezdan Srbić

    A po srbsk?

  • šmentanamuha

   Spet en leftard, ki razkazuje svojo omejenost.

   • Zvjezdan Srbić

    Neumnost ni omejena. Tepka.

 • JANEZ GUS

  Si predstavljate zdaj,da bi bili zločinski rdečuhi v vladi,koliko bi pokradli pri vsaki maski.To bi bil novi TEŠ6

 • Franc Šink

  Te barabe bodo še vedno iskale svojo pot
  Bravo vlada !

 • šmentanamuha

  Janša naj samo učinkovito poreže lovke hobotnice in potrga pajkove mreže, pa se bo Slovenija zelo hitro gospodarsko pobrala. Treba je delat v tišini in brez javnega polemiziranja in napovedi.

 • Andrej

  Vlada ima namen držati red. A ste videli, kako so naenkrat eni skočili pokonci? Kdo ve zakaj.

 • trumpet2018

  ne rabimo glavnega govorca, v Veliki Britaniji je to Boris Johnson, se pravi premier in glavni govorec v eni osebi, poglejte si tiskovke na BBC, kako se to dela. Se pravi blebetača Kacina poslati domov. Naj pojasni od kje so prišle 3 milijarde, blebeta samo o virusu in ničesar drugega. Tudi Borisa Tomašiča ne morem poslušati , ta ćlovek misli da je požrl vso pamet tega sveta. Revček ne prenese kritik na račun Janše, naj se janša brani sam, tako kot se Trump brani sam. janša ne rabi odvetnika Borisa Tomašiča (attack dog)

  https://www.youtube.com/watch?v=vl_a06_Xf0o

 • joza joza13

  Se še spomniš Julke? One, na ovinku, saj veš… ni te marala, glih.
  A si zato svojo kozo poimenoval po njej?

 • Novakec1

  Spet se kaže butalska idiotarija; maske morajo imeti pravi certifikat , homologacijo, barvo in taprav vonj da so dobre za sloovce, tiste doma narejene pa niso dobre. Naši stručkoti se ne zavedajo da tudi tiste z vsemi žegni, štempelni, certifikati in nevem še kom ne zaustavijo korone 100%. Že ko jo pogledaš vidiš da pušča na vseh koncih, ob nepravilni uporabi in namestitvi je pa prava štala.

  • trumpet2018

   tudi kondom ni stoprocenten, pa ravno takrat poči ko ni treba :) maske FPP3 so 95 procentov učinkovite, kirurške maske so pa povsem neuporabne, samo naši zdravniki tega nočejo povedati, kot bi f…l s preluknjanim kondomom

 • Svoboda

  LMS ,LEVICA.SD to bando nesposobno odstranit za vekomaj ce hocemo imeti varnost proti migrantom ,zdravo gospodarstvo in poskrbljeno za nase zdravje

 • Peter Janšič

  To je ta levak Jelko, ki je služil na račun talentiranih Kranjskih mladih vaterpolistov?