fbpx

[Video] Vladna kampanja proti sovražnemu govoru je žalitev vseh Slovencev

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pričela z žaljivo kampanjo proti sovražnemu govoru. (Foto: STA)

Vlada Roberta Goloba se je lotila novega bizarnega, če ne že celo žaljivega projekta do Slovencev in Slovenk. Kampanja se imenuje “Ugrizni se v sovražni jezik!” V drugem posnetku, ki je izšel v okviru projekta, vlada skuša prepričati slovenski živelj, da se iz invalidov ni prav norčevati – kakor da to ne bilo del osnovnega kulturnega vzorca slehernega Slovenca ali Slovenke. Vladajoči se tega prav gotovo zavedajo. Zato je veliko verjetneje, da vladi ni prav nič ni mar za invalide, še manj pa za obnašanje do njih in je v ozadju kampanje nekaj veliko bolj perfidnega. V imenu omejevanja sovražnega govora se omejuje tudi svobodo govora, s tem pa tudi kritiko oblasti. 

Pa poglejmo, kako si vlada predstavlja stereotipnega Slovenca. V posnetku, ki ga je vlada objavila, se ta stereotipni karakter norčuje iz paraolimpijcev, jim priporoča institucionalizacijo namesto ukvarjanja s športom, nasprotuje rezerviranim parkirnim mestom okoli nakupovalnih centrov. Na koncu paraolimpijsko športnico, ki prav tako nastopa v posnetku, označi za “kriplja” in ji priporoča, naj se pogleda v ogledalo. Ali kdo pozna takšno prostaško in nizkotno osebo? Predlagamo, da si ogledate spodnji video in presodite sami.

Da bi bilo žaljenje invalidnih oseb v Sloveniji, na način kot ga prikazujejo v posnetku, vsesplošen problem, ni znano nikomur, ki smo ga povprašali. Poznamo pa številne politike in politične aktiviste, ki so pripravljeni zlorabiti boj proti sovražnemu govoru za vsesplošno cenzuro in zatrtje ene temeljnih in z ustavo zagotovljenih pravic – svobode govora. Gre za iste ljudi, ki mislijo, da je vzklik “ubi Janšu” ali “Janšo je treba ubit” le malce bolj doživeto izražanje političnih stališč. Takšni so se v preteklosti lotili tudi našega medija, ker smo zapisali povsem resnično informacijo, da so v neki bostonski bolnišnici kar po ceniku mladoletnim osebam ponujali operacije “potrditve spola.” Gre za evfemizem, skovanko, ki označuje operativno odstranitev dojk in farmakološki tretma z zaviralci pubertete. Informacija je bila povsem resnična.

Hoteli smo estonsko digitalizacijo, dobili iransko moralno policijo!
Na žaljiv posnetek se je na spletu odzval tudi politični komentator Mitja Iršič, ki je zapisal naslednje: “Želeli smo estonske obliko digitalizacije, dobili smo žaljenje Slovencev z butastimi stereotipi in zametke liberalne različice iranske moralne policije.” In res, oblast, ki zase formira paradržavne policijske enote za varovanje predsednika vlade, oblast, v kateri predsednik vlade pove, da ne bodo nikoli dopustili, da bi član neke politične stranke postal predsednik republike, oblast, v kateri predsednica državnega zbora poplesuje po razpravni dvorani parlamenta z boksarskimi rokavicami, skuša slovenski živelj prepričati, da je tako zelo sovražen, da si zasluži kampanjo, da ga od tega odvrne.

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Nihče ne podpira sovražnega govora, nekateri pa tudi svobode govora ne
Seveda nihče ne odobrava sovražnega govora. Kot ugotavlja služba vlade za digitalno komuniciranje: sovražni govor boli in uničuje življenja. A pravico državljanov do tega, da niso tarča sovražnega govora, je treba pretehtati v razmerju do svobode govora. Tu pa se zadeve zapletejo. Sovražni govor bi se lahko kaj hitro uporabil kot krinka za omejevanje svobode govora. To pa je izredno nevarno. Kot je dejal novopečeni lastnik Twitterja Elon Musk: “To je bitka za prihodnost civilizacije. Če je svoboda govora izgubljena celo v Ameriki, je pred nami samo še tiranija.” V nasprotju z Američani v Sloveniji še zelo dobro pomnimo, kako je, ko svobode govora ni in vlada tiranija. Zdi se, da ponovno plujemo v tej smeri.

Gal Kovač