fbpx

Vlada predlagala višje davke in za 130 evrov letno manjše plače – V NSi so jih prehiteli in vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini

Foto: STA

V stranki NSi so ogorčeni nad vladnimi predlogi davčnih sprememb in v njih po besedah poslanca Jerneja Vrtovca vidijo razredni boj proti srednjemu razredu. Prehiteli so vlado in v parlamentarni postopek vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini. Z njim bi zvišali zneske posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane. “NSi znova v boju za višje plače, skrbi nas vladna napovedana davčna reforma, ki znižuje plače in dodatno obremenjuje gospodarstvo,” so sporočili iz stranke.

“Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim,” je na novinarski konferenci poudaril nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah vlada s predlaganimi spremembami, s katerimi odpravlja določene davčne razbremenitve, ki jih je letos potrdila prejšnja parlamentarna večina, uvaja nekatere nove olajšave za mlade in tiste z nižjimi dohodki. Posega tudi v sistem samostojnih podjetnikov, vključenih v sistem normiranih odhodkov, in s tem kaznuje najbolj produktiven sloj.

Slovenska podjetja po Vrtovčevih besedah potrebujejo stabilno poslovno okolje, na katerega se lahko zanesejo. To toliko bolj velja zdaj, ko Slovenijo in Evropo čaka izredno težko obdobje. “Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine. In to na slabše,” je prepričan Vrtovec. V NSi so vlado, ki je svoje predloge davčnih sprememb na čelu s tistimi pri dohodnini potrdila 26. septembra, prehiteli in v parlamentarni postopek vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini. Njegov cilj je povečati razpoložljivi dohodek družin z zvišanjem zneskov posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane. Predlagani novi zneski se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, povečujejo za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za 2022 in 2023 z napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Za prvega vzdrževanega otroka in vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2.884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo pa na 10.450 evrov.

Usklajevanje olajšav je nujno, če želijo družine preživeti zimo brez večjih težav
“Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka,”
je pripomnil Vrtovec. Usklajevanje olajšav je po njegovem mnenju nujno potrebno, če želijo družine preživeti zimo brez večjih težav. V NSi so sicer v zadnjih dneh vztrajali, da ne gre za nagajanje vladajoči koaliciji pri sprejemanju davčnih sprememb. V četrtek bo DZ na izredni seji opravil prvo obravnavo predloga in koalicija bo predvidoma izglasovala, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Sledila bo obravnava vladnih davčnih predlogov, najpomembnejše med njimi bo DZ obravnaval po nujnem postopku. Tudi v tem primeru ima opozicija sicer možnost, da oteži pot do uveljavitve davčnih sprememb s 1. januarjem 2023, na primer s predlogom za posvetovalni referendum.

Sara Kovač