Vlada prek svojih zasebnih akterjev ustavlja JEK2

Predsednik vlade Robert Golob in minister za infrastrukturo Bojan Kumer (Foto: STA)

Projekt gradnje drugega bloka krške nuklearke, ki ga je slovenska energetika do zdaj videla kot nujen projekt za zagotavljanje bodoče energetske samooskrbe, je Golobova vlada postavila na stranski tir. Pred kratkim je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer zatrjeval, da Slovenija naj ne bi bila v poziciji, da bi si izbirala tehnologije. Dejal je, da je sončna elektrarna najmanj okoljsko škodljiva in sami državljani lahko poskrbijo za samooskrbnost, hkrati pa zmanjšujemo uvozno odvisnost Slovenije. Kot kaže, Kumer “pozablja”, da je v resnici jedrska energija najvarnejša od vseh tehnologij za pridobivanje elektrike, kar jih imamo, ta pa ima na račun svoje stabilnosti pomembno vlogo pri povečanju samooskrbe države. Za Finance pa je v intervjuju Kumer znova dokazal, da se vlada spreneveda in v resnici sami prek svojih zasebnih akterjev ustavljajo Jek2.

Jedrska tehnologija in obnovljivi viri energije sta dopolnjujoči se in ne izključujoči tehnologiji, je minister za okolje, prostor in energijo Bojan Kumer odgovoril na pripombo, da bolj spodbuja sončne elektrarne kot JEK 2, poročajo Finance. Dejal je da projekt JEK 2 ne stoji pri vladi, ampak pri investitorju. Prevod: investitor je državni GEN. Vodi ga nekdanji član uprave Gen-I, pravi novinarka Financ Petra Sovdat. Ob tem Bojan Požar poudarja, da državni Gen-I ne vodi le nekdanji član uprave Gen-I, ampak Dejan Paravan, dolgoletni partner Roberta Goloba v državnem Gen-I ter Golobovih zasebnih podjetjih, tesno povezanih z državnim Gen-I.

A spomnimo, da želi Golob videti položaj predsednika vlade predvsem kot začasno funkcijo, ki mu bo pomagala pri zasebnem “biznisu” prodaje sončnih panelov, s katero je intimno povezan. Za to je seveda najprej treba zrušiti kakršen koli predlog o gradnji novega bloka nuklearne elektrarne. Kot sredstvo za dosego tega cilja je prek svojega ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra (zadnja leta direktor Elektra energije, trgovske družbe v skupini Gen-I, ki jo je do novembra 2021 vodil Robert Golob: potem ko ta ni dobil novega mandata na čelu Gen-I, sta se skupaj podala v politiko), rekrutiral tudi Tino Seršen. Na nedavni debati o gradnji drugega bloka nuklearne elektrarne je državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo dejala, “da bi se mogoče morali odločiti za dolgoročno rabo jedrske energije in pustiti odprto, ali je to JEK2, kot ga imamo predstavljenega, ali pa je to nova jedrska tehnologija”. Očitno je, da pripravljajo teren in da vlada ni naklonjena JEK2.

Nekdanji Direktor družbe Elektro energija in zdajšnji minister Bojan Kumer, nekdanji predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob in nekdanji predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič (Foto: STA)

Seršenova je le orodje
Tina Seršen je naravoslovni ignoramus, ki je le orodje v lasti vladajočih. Družboslovka, ki bi rada uničila kapitalizem, energetsko pomanjkanje pa je popoln izgovor za dosego tega cilja (konec koncev je v reviji našističnega turbokapitalista Ona povedala svoj elaborat proti potrošništvu, gre torej za tipično predstavnico degrowth (oz. odrastniške) generacije mladine, ki sicer naravoslovnih znanosti ne razume, zaupa pa svojim družboslovnim neomarksističnim profesorjem na FDV, ki so ji o energetiki, potrošništvu in kapitalizmu povedali vse, kar je treba vedeti.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen (Foto: STA)

Ker natančne časovnice o gradnji drugega bloka nuklearne elektrarne Krško (Jek 2) še ni, opozicijo skrbi, da vlada v času energetske krize zavlačuje z gradnjo Jek 2, ki bi zagotavljal večjo samooskrbo Slovenije in s tem nižjo ceno elektrike, ker ta favorizira postavljanje sončnih elektrarn. Ministrstvo pa na drugi strani očitke zavrača, češ da zavlačevanja ni in da se odločitve sprejemajo na podlagi strokovnih argumentov.

Sara Kovač