Vlada Republike Slovenije bi morala nemudoma ukrepati in storiti vse, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen!

Mali bolniki umirajo, v zdravstvu se delijo milijoni. (Foto: iStock)

V poslanskih skupinah SDS in NSi so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo danes ob 11. uri obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Z enim od predlaganih sklepov se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov in da se stori vse, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen.

Prejšnji teden so na otroškem oddelku srčne kirurgije v UKC Ljubljana odstopili še trije otroški kardiologi, zaradi česar oddelek pravzaprav ne more več delovati. “Že v začetku leta 2018 in že prej se je nakazovalo, da se bo otroška intenzivna terapija dobesedno zrušila, vlada pa na to ni reagirala, čeprav gre za interventno zadevo,” je na novinarski konferenci ob predstavitvi dejala poslanka SDS Jelka Godec. Kot odgovor na vsa dogajanja v zvezi z otroško srčno kirurgijo je vlada Mira Cerarja ustanovila Nacionalni inštitut za srčne bolezni, s čimer so po mnenju Godčeve želeli zgolj “umiriti starše, strokovno javnost v smislu, da bo področje zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami delovalo normalno”, v resnici pa ni tako. “V SDS in NSi se sprašujemo, kako bo ta inštitut deloval, če v Sloveniji enostavno ni več otroških kirurgov in zdravnikov? Ali gre zgolj za fantomski inštitut?” se je spraševala poslanka SDS. “Tu sicer ne krivimo nikogar, ki deluje v projektnem svetu nacionalnega inštituta, a vprašanja ostajajo – kje, kdo, kateri kardiologi, kateri kirurgi bodo sodelovali?” je opozorila Jelka Godec.

Za dobavitelje milijoni, za otroke zgolj ignoranca
V SDS in NSi so v zadnjih letih na temo otroške srčne kirurgije že večkrat sklicali tako seje odborov za zdravstvo kot izredne seje državnega zbora, prvič pa že konec leta 2015, in sicer v zvezi z mednarodnim poročilom strokovnjakov s področja srčne kirurgije, ki so ugotovili, da razmere niso idealne in da se zadeve lahko zrušijo – a vlada Mira Cerarja jih je vseskozi ignorirala in zatrjevala, da težav ni.

Vlada Mira Cerarja je pred časom sprejela interventni zakon s področja zdravstva, ko je za dobavitelje zagotovila 136 milijonov evrov. “Kje pa je danes vlada, koalicija? Zakaj ne sprejme interventnega zakona, da se otroška srčna kardiologija ohrani v Sloveniji in da bodo starši dobili odgovore, kam bodo poslali otroke na zdravljenje? Na koga se naj obrnejo, na katerega zdravnika? Ali na nekoga, ki je v odhajanju, na koga novega?” je spraševala Jelka Godec.

Foto: STA

Tudi na seji sta tako poslanka Jelka Godec kot poslanec Marijan Pojbič opozorila na nevzdržno stanje na otroški srčni kirurgiji in na odgovornost ministrice Milojke Kolar Celarc, ki je objektivno odgovorna za stanje, v kakršnem je otroška srčna kirurgija danes.

Priporočilo, ki so ga pripravili, pa je vsebovalo naslednje predloge sklepov:

1. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da preko zastopnikov vlade v Svetu zavoda UKC LJ vodstvo UKC LJ zaprosi zdravnike, ki so dali odpoved na področju otroške kardiologije, da v času odpovednega roka opravljajo vsaj urgentne posege.

2. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da v tem času sklene dogovor (pogodbo) s priznano univerzitetno kliniko v eni izmed sosednjih držav za takojšnjo obdelavo urgentnih primerov, tako interventnih kardioloških kot kirurških.

3. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da v najkrajšem času, do obravnave predloga priporočila na seji matičnega delovnega telesa, pripravi osnutek nabora sanacijskih ukrepov za posamezna obdobja do izteka odpovednih rokov.

4. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da zagotovi transport najbolj urgentnih primerov, bodisi z vladnim letalom Falcon ali helikoptersko ekipo do klinike, s katero se sklene dogovor o zdravljenju nujnih primerov.

5. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da ukrene vse potrebno, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen.

Na matičnem delovnem odboru koalicijske stranke niso podprle predlaganih sklepov, zato bodo poslanke in poslanci na današnji izredni seji opravili razpravo, glasovanja pa ne bo. Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje, ki se bo pričela ob 11. uri!

C. Š.

 • Marjan

  Najlažje je širit strah in propagando s slikami otrok oz. dojenčkov.
  Sramota, da se spuščate na tak nivo. Če pa malo razmislim, ugotovim, da je to vaš edini nivo, katerega vaši možgani premorejo.

  hahahahhahahah

  • Zgornji

   Oprostite, vi ste pri 1:15 : https://www.youtube.com/watch?v=oHsNBYbvUN4

  • garfi

   vaša smc Pacientka simona v parlamentu danes
   težave v zdravstvu so so pričele leta 2017 !!! v prvi Janševi vladi
   Jelka Godec-SDS odgovarja: s tem ste pokazali kakšen poden ste in brez obtoževanj njegove vlade niti zaspati ne bi mogli

 • Za srčno kirurgijo je problem TAKOJ urediti stvari, za gradnjo 2. Tira pa ta TAKOJ sploh ni ovira-svež denar za ugledno golazen se vedno najde milijarda in POL €€€. Bogi otroci! Ne pozabite kdo je vladal zadnje 4 leta….kstastrofa za našo Slovenijo in naše otroke.

 • Ryuk

  Levičarji niso uničili samo otroške srčne kirurgije. Uničujejo tudi lekarništvo. Zaradi odvzema koncesije (brez razloga) bodo zaprli lekarno Bitenc v Ljubljani (https://www.finance.si/8934017). Z nelojalno konkurenco in mafijskimi nameni vzpostavljajo nov monopol. Samo da bo šel denar v jankovićev žep preko lekarne ljubljana.

 • Zgornji

  JA, AMPAK POKVARJENIM VLADNIM LJUDEM JE VSEENO , KER SO POSTALI ŠE BOLJ BREZBRIŽNI IN ZLOBNI, KOT JE ŽE SAM NAROD BREZBRIŽEN IN ŠE ZLOBEN ZA POVRHU !!! ! !!!
  Res je pa Tudi, da tile “srčni kirurgarji” ža l Prevelikokrat naredijo Več škode kot pa koristi !!! ! !!!

 • garfi

  VOLITVE 3. JUNIJ – NUJNA NAPOTNICA !!!
  BANDITI “levica” SO UNIČILI IN IZROPALI ZDRAVSTVO !!!
  3x-8x so povečali čakalne vrste IN LJUDJE ZARADI TEGA UMIRAJO-evtanazija po leviČĆarsko !!!
  DOVOLJ “VLADAJO” 20 LET NA 50 PODLAGE !!!
  DOL S SMRTNO NEVARNIMI šarec-sd-smc-desus-l-bratušek-sloga-itd !!!
  GOR SlovenskeDomoljubneStranke !!!
  VSI NA VOLITVE, GRE ŽE ZA NAŠA ŽIVLJENJA NE SAMO STANDARD !!!

 • Osti jarej

  …zdravstvo se ne sesuva samo vase od včeraj….tako je že vse od kakor osamosvojitve…..mic,po mic…v luknjo…..in zdravstvu je treba dati več denarja,smo slišali včeraj,na mlačnem soočenju kakor taglavnih na popu….ja,da bodo lahko še več skanalizirali v žepe striceljnov in podobnih žlahtnikov v ozadju…..otroci,naše največje bogastvo,bodo pa umirali zaradi šlamastike in rivalstva ,med bogovi v belih haljah….pa čakajoči v vrstah tudi……me čudi,da ni v mafijastanu vzniknilo ene par novih pogrebnih firm….yebe se politikantom za bolne…oni ne bodo čakali v vrstah,ker jih narod tako dobro plačuje,da si zdravstvene usluge lahko colajo sami

 • Osti jarej

  ….ukrepati bi morala vsa politika…ne samo vlada….koliko jim je mar za narod ,se vidi iz tega,da vsak vleče na svojo stran ,za lastne interese…..samo,da pridejo h koritu

  …kaj pa ničvredna lupina od triglava…..edine bojne ladje,ki jo naša vojska premore….na kateri ne dela nič…še najmanj trije stroji,ki so crknili….še dobro,da jih ni številčno več….kaj bo storil vrhovni poveljnik in obrambna ministrica…..kje pa sploh sta…bemu ?!?

 • garfi

  smc Pacientka simona v parlamentu danes
  težave v zdravstvu so so pričele leta 2017 !!! v prvi Janševi vladi
  Jelka Godec-SDS odgovarja: s tem ste pokazali kakšen poden ste in brez obtoževanj njegove vlade niti
  zaspati ne bi mogli