fbpx

Vlada Republike Slovenije bi morala nemudoma ukrepati in storiti vse, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen!

Mali bolniki umirajo, v zdravstvu se delijo milijoni. (Foto: iStock)

V poslanskih skupinah SDS in NSi so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo danes ob 11. uri obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Z enim od predlaganih sklepov se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov in da se stori vse, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen.

Prejšnji teden so na otroškem oddelku srčne kirurgije v UKC Ljubljana odstopili še trije otroški kardiologi, zaradi česar oddelek pravzaprav ne more več delovati. “Že v začetku leta 2018 in že prej se je nakazovalo, da se bo otroška intenzivna terapija dobesedno zrušila, vlada pa na to ni reagirala, čeprav gre za interventno zadevo,” je na novinarski konferenci ob predstavitvi dejala poslanka SDS Jelka Godec. Kot odgovor na vsa dogajanja v zvezi z otroško srčno kirurgijo je vlada Mira Cerarja ustanovila Nacionalni inštitut za srčne bolezni, s čimer so po mnenju Godčeve želeli zgolj “umiriti starše, strokovno javnost v smislu, da bo področje zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami delovalo normalno”, v resnici pa ni tako. “V SDS in NSi se sprašujemo, kako bo ta inštitut deloval, če v Sloveniji enostavno ni več otroških kirurgov in zdravnikov? Ali gre zgolj za fantomski inštitut?” se je spraševala poslanka SDS. “Tu sicer ne krivimo nikogar, ki deluje v projektnem svetu nacionalnega inštituta, a vprašanja ostajajo – kje, kdo, kateri kardiologi, kateri kirurgi bodo sodelovali?” je opozorila Jelka Godec.

Za dobavitelje milijoni, za otroke zgolj ignoranca
V SDS in NSi so v zadnjih letih na temo otroške srčne kirurgije že večkrat sklicali tako seje odborov za zdravstvo kot izredne seje državnega zbora, prvič pa že konec leta 2015, in sicer v zvezi z mednarodnim poročilom strokovnjakov s področja srčne kirurgije, ki so ugotovili, da razmere niso idealne in da se zadeve lahko zrušijo – a vlada Mira Cerarja jih je vseskozi ignorirala in zatrjevala, da težav ni.

Vlada Mira Cerarja je pred časom sprejela interventni zakon s področja zdravstva, ko je za dobavitelje zagotovila 136 milijonov evrov. “Kje pa je danes vlada, koalicija? Zakaj ne sprejme interventnega zakona, da se otroška srčna kardiologija ohrani v Sloveniji in da bodo starši dobili odgovore, kam bodo poslali otroke na zdravljenje? Na koga se naj obrnejo, na katerega zdravnika? Ali na nekoga, ki je v odhajanju, na koga novega?” je spraševala Jelka Godec.

Foto: STA

Tudi na seji sta tako poslanka Jelka Godec kot poslanec Marijan Pojbič opozorila na nevzdržno stanje na otroški srčni kirurgiji in na odgovornost ministrice Milojke Kolar Celarc, ki je objektivno odgovorna za stanje, v kakršnem je otroška srčna kirurgija danes.

Priporočilo, ki so ga pripravili, pa je vsebovalo naslednje predloge sklepov:

1. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da preko zastopnikov vlade v Svetu zavoda UKC LJ vodstvo UKC LJ zaprosi zdravnike, ki so dali odpoved na področju otroške kardiologije, da v času odpovednega roka opravljajo vsaj urgentne posege.

2. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da v tem času sklene dogovor (pogodbo) s priznano univerzitetno kliniko v eni izmed sosednjih držav za takojšnjo obdelavo urgentnih primerov, tako interventnih kardioloških kot kirurških.

3. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da v najkrajšem času, do obravnave predloga priporočila na seji matičnega delovnega telesa, pripravi osnutek nabora sanacijskih ukrepov za posamezna obdobja do izteka odpovednih rokov.

4. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da zagotovi transport najbolj urgentnih primerov, bodisi z vladnim letalom Falcon ali helikoptersko ekipo do klinike, s katero se sklene dogovor o zdravljenju nujnih primerov.

5. Državni zbor RS priporoča Vladi RS, da ukrene vse potrebno, da program otroške srčne kirurgije ne bo ukinjen.

Na matičnem delovnem odboru koalicijske stranke niso podprle predlaganih sklepov, zato bodo poslanke in poslanci na današnji izredni seji opravili razpravo, glasovanja pa ne bo. Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje, ki se bo pričela ob 11. uri!

C. Š.