Vlada s pomilostitvami demonstrantov degradira pravno državo

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (Foto: STA)

Vlada je sprejela predlog zakona, ki prinaša odpustke za prekrške, storjene v času poostrenih epidemioloških razmer. Predvidena je povrnitev že plačanih/izterjanih glob. Pravosodna ministrica Švarc Pipanova in Golobova vlada sta namreč prepričani, da ni bilo ustrezne pravne podlage za denarne kazni. Vlada bo tako oprostila tiste, ki so z neodgovornim, lahkomiselnim ravnanjem ogrožali zdravje in življenja vseh državljanov. 

Kot kaže se je vlada odločila za zakonsko legalizacijo odpustkov za demonstrante, ki so ogrožali zdravje in življenja v času zdravstvene krize. Spomnimo, da so bile omejitve potrebne zaradi širjenja nalezljive bolezni. Obenem so bile neprimerno bolj mile kot v marsikateri državi “jedrne Evrope”. “Vlada s tem zakonom izpolnjuje eno ključnih koalicijskih zavez,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Prepričana je, da je gre za enega pomembnih korakov do povrnitve zaupanja v pravno državo, kar je eno temeljnih ustavnih načel. Le-to je bilo po njenem zaradi uporabe “pretirane in neustavne represije preko prekrškovnega prava v času epidemije covid-19 znatno načeto,” poroča STA. 

Vladni predlog zakona se nanaša na obdobje med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022 ter 62 tisoč glob v skupni vrednosti 5,7 milijona evrov. Od tega je bilo že okoli 30 odstotkov (nekaj več kot 1,7 milijona) plačanih oziroma izterjanih. Prisilno bi moralo biti izterjanih še okoli 70 odstotkov izrečenih glob, kar v skupni vrednosti znaša skoraj štiri milijone evrov. Predlog zakona, ki ga vlada pošilja v proceduro, bo prestopnike dejansko v celoti pomilostil ter oprostil postopkov glede opravljanja družbenokoristnega dela in glede izvrševanja nadomestnega zapora. Enako je v načrtu glede postopkov prisilne izterjave in stroškov prekrškovnega postopka.

Frontman petkovih protivladnih protestov Jaša Jenull (Foto: Jaša Jenull FB)

Predvideno je tudi povračilo že plačanih glob, “stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov prisilne izterjave ter odvzete premoženjske koristi”. Vlada bi razgrajanje še dodatno nagradila tako, da bi izključila prejeta sredstva iz dohodkov, posledično pa se med drugim od njih ne bi plačevalo dohodnine. Vrh tega bo vlada izbrisala podatke delikventov iz evidenc prekrškovnih organov ter evidenc pravnomočnih odločb sodišč. Vlada, ki sicer obožuje birokracijo, bo ravno tako poskrbela, da bo za pomiloščene čim manj birokratskih bremen. Vladajoči se sicer zavedajo negotovih razmer, s katerimi je bila soočena vlada Janeza Janše v času epidemije, in da je bilo hitro ukrepanje nujno, kar dopušča tudi ustavni red, torej poseganje v pravico gibanja in združevanja.

Sindikalistka Mladi Plus Tea Jarc poziva na petkove proteste. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg