fbpx

Vlada se je seznanila s poročili petih delovnih skupin, ki pripravljajo drugi protikorona paket: Izpuščena ne bo nobena ranljiva skupina, zagotavlja premier Janša!

Premier Janez Janša.

Opravljeno je bilo izjemno veliko dela. Imamo nekaj tisoč predlogov. Po prvi selekciji lahko ugotovimo, da bomo lahko v realnem času pripravili popravke in dopolnitve prvega protikorona paketa, tako da dejansko iz vseh teh ukrepov za blaženje posledice korona epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina,” je poudaril premier Janez Janša po 10. seji vlade, kjer so se seznanili s poročili petih delovnih skupin za oblikovanje drugega protikorona zakonskega paketa.

Predsednik vlade Janez Janša je danes po 10. seji Vlade republike Slovenije dejal, da se je vlada seznanila s poročili vseh petih delovnih skupin, ki so pripravljale predloge za drugi protikorona zakonski paket.

Opravljeno je bilo izjemno veliko dela. Imamo nekaj tisoč predlogov. Po prvi selekciji lahko ugotovimo, da bomo lahko v realnem času pripravili popravke in dopolnitve prvega protikorona paketa, tako da dejansko iz vseh teh ukrepov za blaženje posledice korona epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina,” je poudaril premier. Nadaljeval je, da se je nabralo izjemno veliko kvalitetnih predlogov v smer reševanja likvidnosti slovenskega gospodarstva, za to, da se ohranijo delovna mesta in vsi vitalni elementi slovenske socialne države. Kot je poudaril, se je zaradi obsežnosti celotnega gradiva vlada danes odločila, da bo predloge v smislu konkretnih zakonskih projektov razdelila na tri dele.

Popravki prvega protikorona paketa in paket za reševanje gospodarstva
V prvem delu bodo dopolnitve in spremembe, popravki prvega zakonskega paketa, ki bodo to finančno blazino, ki jo je vlada preko prvega zakonskega paketa namenila slovenskemu prebivalstvu in gospodarstvu za blažitev posledice krize, dejansko naredili vodotesno in takšno, da bodo rešitve hitro izvedljive v realnem času, je poudaril premier.

Image

Dejal je tudi, da se je na podlagi dela vseh teh delovnih skupin izkazalo, da je potrebno pripraviti poseben zakonski paket za reševanje vprašanje likvidnosti slovenskega gospodarstva. “Same priprave zakonodajne materije se bo vlada lotila praktično takoj po velikonočnih praznikih po tem, ko bomo dobili tudi predlog smernic svetovalne skupine, ki jo vodi dr. Matej Lahovnik,” je dejal premier in nadaljeval, da je tudi ta skupina sama izdelala nekatere predloge, ki so izjemno kvalitetni. “Vlada se zanje zahvaljuje vsem tistim, ki so združili svoje potenciale za to, da brez kakršnegakoli nadomestila, nagrade ali česarkoli Sloveniji pomagajo v teh kriznih časih,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Po besedah Janše bo prvotna časovnica, ki jo je vlada sprejela, obravnavana na vladi okoli 20., 21. aprila.

Dopolnili bodo zakon o nalezljivih bolezni
Danes so na vladi tudi ugotovili, da je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eden temeljnih pravnih orodij za spopad s korona epidemijo, potreben večjih dopolnil in popravkov, zato so naložili ministrstvu za zdravje, da do naslednjega tedna pripravi novelo zakona tako, da bodo nekatere zakonske določbe, ki so stare že desetletja, lahko dopolnili na podlagi izkušenj, ki so jih dobili v dosedanjem, hvala bogu, relativno uspešnem boju z epidemijo, je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Hana Murn