Vlada sklenila izdatno financirati palestinske begunce

Predsednik vlade Robert Golob, minister za delo Luka Mesec in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon

Ko je Hamas napadel Izrael in ko so svet preplavili posnetki grozodejstev, so predstavniki slovenskih oblasti reagirali različno. Stranka Levica je predvidljivo skušala opravičiti vojne zločine teroristične skupine Hamas, Golob je isto skupino obsodil, zunanja ministrica pa je podprla Izrael. A dejanja govorijo nasprotno. Slovenska vlada na zadnji dopisni seji ni sklenila pomagati Izraelu, temveč zgolj palestinskim beguncem. 

“Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da bo namenila humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNWRA – United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) v letu 2023 v višini 150.000 evrov,” so zapisali na vladni spletni strani. 

Slovenski Evropski komisar za krizno upravljanje je pred tem na socialnih medijih zapisal, da sicer obsoja napade Hamasa, a da se mora humanitarna pomoč nadaljevati. Njegov komentar je obsodil tiskovni predstavnik EPP, ki je hkrati opozoril na izjave poslanca Vatovca iz stranke Levica, ki na spletu, tako kot njegova stranka, širi apologije palestinskega nasilja. Izjave pa so bile v nasprotju z drugimi glasovi v Evropski komisiji. Oliver Varhelyi, Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in pogajanja o širitvi, je zapisal, da bo EU zamrznila izplačila razvoje pomoči Palestincem. Na mizi je bilo 691 milijonov evrov. Kasneje se je pojavila še tretja različica, ki je trdila, da izplačil ne bodo zamrznili, saj ta sploh niso predvidena. Več – TUKAJ.

Izrael je po napadu napovedal popolno blokado Gaze vključno z dobavo hrane, goriv in elektrike.

Vir: GOV.si

Nato pa se je na spletni strani vlade pojavil zapis, ki pravi, da znotraj Evropske unije “prevladuje mnenje o potrebi po nadaljevanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu v Gazi in na Zahodnem bregu, dokler bo to potrebno. Z nudenjem humanitarne pomoči nadaljuje tudi Evropska komisija. Humanitarna situacija je zaskrbljujoča in pričakuje se, da se bo še stopnjevala.”

V sporočilu za javnost so še objavili, da “obsoja terorizem ter napade Hamasa in izraža solidarnost z Izraelom. Obžaluje nedolžne civilne žrtve med Izraelci in Palestinci ter se pridružuje pozivom k prekinitvi nasilja in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.” Pri tem so pozabili omeniti, da Hamas ni neka obrobna teroristična organizacija, temveč največja parlamentarna stranka v Palestini.

Slovenija je sicer doslej redno prispevala k delovanju UNRWA s prispevki v višini od 50.000 EUR do 150.000 EUR letno.

S. K.