Vlada skupaj z RTV SLO lažno svari, da bi lahko izgon ruskih diplomatov privedel do škode pri izvozu!

Foto: Nova24TV

Levičarji iz vrst vlade Republike Slovenije in RTV Slovenija se na vse pretege trudijo prepričati javnost, da bi izgon ruskih diplomatov po vzoru drugih držav EU in po svetu lahko privedel do škode na račun izvoza. Dejanska slika pa je taka, da je Rusija šele na 9. mestu po izvozu in ne v samem vrhu, kot nas poskušajo prepričati. Prav tako pa je zanimiv podatek, da so države, ki so med našimi največjimi izvoznimi partnericami, ruske diplomate že izgnale. Slovenija je več kot očitno gosto prepredena z Rusoljubi, na čelu katerih je Karel Erjavec. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2017 je Slovenija največ blaga izvozila v Nemčijo (kar 20,4 odstotka izvoznega blaga), Italijo (11,5 odstotka), Hrvaško (7,6 odstotka), Avstrijo (7,6 odstotka) in Francijo (5,7 odstotka). Nemčija, ki predstavlja našo najpomembnejšo trgovinsko partnerico, je izgnala štiri ruske diplomate, Italija dva, Hrvaška enega in Francija štiri diplomate.

Erjavec sam ni predlagal ukrepov za izgon
Zunanji minister Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je pred dnevi izjavil, da sam ne bo predlagal ukrepov za izgon ruskih diplomatov, saj je po njegovo zadeva glede zastrupitve ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije precej nejasna in bizarna. Z izsledki Britanije, da je odgovornost za zastrupitev na plečih Rusije, se sicer iz dneva v dan strinja več in več držav. 27 držav po svetu in Evropski uniji se je odločilo, da bo izgnalo ruske diplomate, Luksemburg je že odpoklical svojega veleposlanika v Rusiji, Bolgarija, Slovaška in Malta pa so sporočile, da bodo poklicale svoje veleposlanike na posvet. Predsednik stranke SD Dejan Židan pa je pred srečanjem koalicije, na katerem so razpravljali o pobudi za izgon ruskih diplomatov, opozoril, da je treba biti pri obravnavi tega vprašanja zelo previden. “Menim, da aktualna zadeva precej spominja na krizo v Iraku pred leti,” je zapisal na družabnem omrežju Twitter.

Slovenska zunanja politika se je znašla v neprijetnem položaju
Evropski poslanec Milan Zver je odziv večine držav članic EU na škandal, ki ga je povzročila Putinova diplomacija oziroma obveščevalne službe, označil kot primeren. “Slovenska zunanja politika se je ponovno znašla v neprijetnem položaju. Na nek način se izolira in se ne pridružuje koaliciji zahodnoevropskih držav, čeprav je v njej poleg Nemčije, Poljske, Francije in Španije še dvanajst drugih držav članic EU. Gre za popolnoma nerazumno politiko slovenske vlade, kar se tiče zunanje politike, namreč, Slovenija je edina od članic, ki je želela priznati Palestino.”

Milan Zver

Vsaka poteza, ki jo sprejmeta vlada in ministrstvo za zunanje zadeve pod vodstvom Erjavca, po besedah Zvera pelje Slovenijo v izolacijo v mednarodnem merilu; pri tem je spomnil na jasne besede predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da so se države članice odločile za skupen solidarnosti nastop do Velike Britanije proti Rusiji na podlagi skupne diskusije. Sicer se je za solidarnost z Veliko Britanijo zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor.

V zavezništvu nas čaka še bolj nekredibilen položaj
Po besedah nekdanjega obrambnega ministra Hojsa bo s tem naš položaj znotraj zavezništva še bolj nekredibilen, kot je sedaj. “Sedaj smo namreč imeli problem zaradi prenizkega financiranja, veliko kredibilnosti pa smo zgubili z zunanjo politiko, ki je pravzaprav ni in je proruska pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca. Gre za velik udarec za našo kredibilnost znotraj zavezništva. Glede na to, da se je zavezništvo odzvalo z izgonom dela ruske misije iz zavezništva, bo to dodatno omajalo naš ugled in zmanjšalo kredibilnost znotraj zavezništva.”

Aleš Hojs v času, ko je bil minister za obrambo. (Foto: STA)

Potem ko je vlada na včerajšnji seji sklenila na pogovor pozvati slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo, je Erjavec opravil pogovore z njim. Erjavec je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa in je za STA povedal, da je zelo pomembno, da Rusija odgovori na vprašanja Velike Britanije. Dejstvo je, da Slovenija zaradi zaskrbljujočega stanja v zunanji politiki izgublja legitimnost v zvezi Nato in EU, kjer se nahajajo njene največje trgovinske partnerice, zato ni potrebno posebej poudarjati, da je ugled Slovenije znatno manjši kot tisti, ki ga je uživala leta 2008, in le vprašamo se lahko, če bo na koncu kdo za to odgovarjal ali se bo zopet vse pometlo pod preprogo, kot je to sicer v navadi pri nas.

Nina Žoher