fbpx

Vlada ukinja inštitut otroške srčne kirurgije!

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Vlada je danes sprejela je odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB). 

Otroške srčne kirurgije kmalu ne bo več. Čeprav so tam že dlje časa trajale izredne razmere, nastale še iz časov zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, pa so tega preprosto zaprli.

Ni dolgo tega, ko je bil v sodni register vpisan Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, so nato sledili še ostali strokovnjaki.

Gregorič je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, še avgusta pa je verjel, da mu lahko uspe. Že tedaj je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega nikoli ni prišlo.

Otroška kirurgija bo sedaj spadala pod UKC
Kot so po seji vlade zapisali na družbenem omrežju Tumblr, vodstvo UKC Ljubljana zagotavlja, da ima vzpostavljen delujoč program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Izvajajo številne aktivnosti za dodatno izboljšanje organizacije zdravstvene obravnave, kadrovskih zmogljivosti, izobraževanja, strokovnosti, komunikacije s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami in reševanja pritožb bolnikov. UKC Ljubljana bo tudi v prihodnje sodeloval s češkim mednarodno uveljavljenim Otroškim srčnim centrom Motol iz Prage in v izjemnih primerih, ko primarna partnerska ustanova ne more obravnavati bolnika, tudi z drugimi mednarodno priznanimi centri iz Massa, Dunaja, Münchna in Tel Aviva.

V odloku je določeno, da se sredstva NIOSB vrnejo v integralni državni proračun. V skladu z odlokom bo vlada najpozneje v 30 dneh sprejela sklep o začetku redne likvidacije zavoda. Takrat bo znana tudi ocena stroškov likvidacije. Natančna višina sredstev, ki bo vrnjena v proračun, bo znana po koncu likvidacijskega postopka. Mandat vršilca dolžnosti direktorja in organov zavoda bo prenehal z dnem uveljavitve odloka, so še sporočili po seji.

Iskanje rešitve za program otroške srčne kirurgije je zaznamovalo že zadnje mesece lanskega leta. Ideja, da bi jo našli v samostojnem inštitutu, je dokončno ugasnila 11. decembra z odločitvijo ministra za zdravje Sama Fakina, da bo vladi predlagal ukinitev NIOSB, ki ga je vlada Mira Cerarja ustanovila konec leta 2017, nikoli pa ni res zaživel, piše STA.

H. M.