Vlada z javnim razpisom do izvajalca, ki bo objavljal cene izdelkov po trgovinah?! Le z dvema klikoma do portala, ki to že počne

15. vlada Republike Slovenije (Foto: Twitter)

Vlada je na petkovi seji sklenila, da do jesenske setve nameni dobrih 22 milijonov evrov pomoči kmetom ter odkupi letošnji pridelek pšenice. Prav tako so napovedali tudi okvirno košarico 15 živil. Podatke o cenah iz košarice, ki jih bo Ministrstvo za kmetijstvo pridobilo od trgovcev, bodo uporabili za interne analize in potrebe priprave nadaljnjih ukrepov. “Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo izvedel javno naročilo za zunanjega neodvisnega izvajalca, ki bo javno objavljal cene v Sloveniji in sosednjih državah za omenjenih 15 izdelkov. Razpis bo zaključen v nekaj tednih,” so zapisali. Pravzaprav gre za zgrešen ukrep, saj je v današnji informacijski družbi povsem preprosto primerjati cene že s pomočjo reklamnih letakov v poštnem nabiralniku, obstaja pa tudi portal, v katerem je vse na enem mestu in je primerjava cen izdelkov zelo preprosta. “No, Janša bi pa namesto raziskovalni komisiji denar namenil direktno državljanom. To je ta razlika,” pa je poudarila ena izmed uporabnic Twitterja. Bomo ponovno zapravljali davkoplačevalski denar za nesmisle?

Portal, ki tedensko objavlja ponudbe številnih trgovskih družb se imenuje Letakonoša, kjer so ponudbe in cene iz skoraj vseh trgovin po Sloveniji. Tam le v nekaj minutah lahko ugotovite cene po različnih trgovinah. Ljudje so kritični do ukrepov vlade, saj je s to potezo pokazala, da misli, kako nesposobni so državljani. Še eno sranje vlade Republike Slovenije. Komisija na komisijo, javni razpis? Za koji k… .? Pa dobro, a boste že začeli kaj delati in ustvarjati, ali boste samo prijateljem plačevali dolgove za obljube pred volitvami?” se je na namero vlade odzval eden izmed državljanov na Twitterju.

Slednji tako meni, da gre za odplačevanje dolgov vlade po volitvah, ne pa za dejansko pomoč državljanom in spodbujanje gospodarstva. Vlada sicer zaradi izkazane pomoči pričakuje, da proizvajalci in pridelovalci ne bodo zvišali maloprodajnih cen za potrošnike. Ukrepi bodo v pomoč mlečnemu sektorju, sektorju pogonskih goriv za kmetijstvo in ribištvo ter področju gnojil in repro materiala, saj vse to vpliva na končno ceno hrane.

Foto: Pixabay

Na vladi je bila sprejeta tudi odločitev, da bo ves letošnji pridelek pšenice odkupljen prek Zavoda za blagovne rezerve, ker želijo pridelek v celoti zadržati v državi. “Kmetje bodo tako imeli zanesljivega kupca in stabilno ceno, Slovenija pa bo v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami. V prihodnjem tednu bodo potekali nadaljnji pogovori o letošnjem odkupu pšenice,” so obrazložili.

Ali ukrepi niso bili sprejeti s pravim namenom?
Ukrep bi moral biti sprejet zato, da ohranimo čim več hrane, ki jo bo primanjkovalo zaradi vojne v Ukrajini, v Sloveniji. Golob je na tiskovki oznanil, da bodo kmetje srečni, ker bodo imeli enega kupca, tj. državo, in bodo zato žito verjetno prodali še po nižji ceni?!? Džizs. Mu lahko kdo prišepne, da bo žita na trgu primanjkovalo in da kmetov ne skrbi(!) kako najti kupce?” je bil ob tem kritičen politični komentator Edvard Kadič

S Trgovinsko zbornico Slovenije (TZS) je bila med drugim v petek dogovorjena tudi okvirna košarica 15 živil. O podrobnejših artiklih znotraj košarice živil še potekajo nadaljnja usklajevanja. Podatke o cenah iz košarice, ki jih bo MKGP pridobil od trgovcev, bo ministrstvo uporabilo za interne analize in potrebe priprave nadaljnjih ukrepov.Sočasno pa bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedlo javno naročilo za zunanjega neodvisnega izvajalca, ki bo javno objavljal cene v Sloveniji in sosednjih državah za omenjenih 15 izdelkov. Razpis bo zaključen v nekaj tednih,” je pojasnil v. d. direktorja Ukoma Dragan Barbutovski.

Ljudje so nezadovoljni – dajte nam neposredno pomoč
Eden izmed tviterašev je vlado opozoril, da smo v dobi interneta in ima vsak trgovec spletno stran. To razume tako, da vlada dejansko ne bo sprejela ukrepov zoper podražitve, ampak bo obratno omogočila  informiranje, da se draži. Spet drugi pravijo, da gre v tem primeru za poniževanje državljanov. Tretja pa je opozorila, da bi Janez Janša v tem primeru deloval popolnoma drugače. “No, Janša bi pa namesto raziskovalni komisiji denar namenil direktno državljanom. To je ta razlika,” je poudarila.

Sara Kovač