fbpx

Vlada zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona zakona; ustanovljen tudi Strateški svet za debirokratizacijo

(foto: Vlada RS)

Slovenska vlada je zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa. Predlog vsebuje začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja. Več bo znano na novinarski konferenci v sredo.

Vlada je na obravnavi predloga tretjega protikorona zakona določila besedilo Zakona o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19.

Instrument SURE bo državam članicam EU zagotovil posojila v višini do 100 milijard evrov, s pomočjo katerih bodo lahko podpirale sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe, potrebne za blaženje posledic epidemije COVID-19.

Slovenija bo tako skladno s predlaganim zakonom dala Evropski komisiji nepreklicno in brezpogojno poroštvo na prvi poziv za obveznosti držav članic iz naslova posojilnih in poroštvenih pogodb do skupne višine 88,1 milijona evrov glavnic s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški, je zapisano v sporočilu za javnost.

Vsem polnoletnim 200, mladoletnim 50 evrov
V sklopu tretjega koronazakona bodo vsi polnoletni slovenski državljani prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, vsi mladoletni pa v vrednosti 50 evrov. S tem namerava vlada reševati slovensko turistično dejavnost, ki je med najbolj prizadetimi v času koronakrize. Bon se bo lahko prenašal med najožjimi družinskimi člani, t.j. med starši in otroki ter brati in sestrami, veljaven pa bo do konca leta. Bon ne bo vplival na regres za letni dopust, ravno tako ne bo v fizični obliki temveč bo Furs podatke pridobival iz registra nastanitvenih obratov.

S 1. junijem 2020 bo vlada uvedla ukrep o sofinanciranju skrajšanega delovnega časa. Po prepričanju vodje strokovne svetovalne skupine vlade dr. Mateja Lahovnika naj bi se za sofinanciranje skrajšanega delovnega časa odločilo zelo veliko podjetij. “Verjetno nekje polovica,” je za TV Slovenija povedal Lahovnik.

Pri tem je Lahovnik zagotovil, da denarja za ukrep ne bo zmanjkalo. Ko presahnejo evropska sredstva, bo denar zagotovljen iz državnega proračuna. Sofinanciranja skrajšanega delovnega časa naj bi bili deležni delodajalci, “ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na od 20 do 36 ur tedensko,” piše RTV Slovenija. Subvencije naj bi znašale od 112,13 do 448,52 evrov. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo subvencioniranje čakanja na delo na domu dostopno vsem sektorjem gospodarstva tudi v juniju.

V besedilu Ekonomsko-socialnega sveta je ravno tako predvidena pomoč za pokrivanje izgub v zdravstvu, ki so nastale kot posledica epidemije COVID-19. Za ta namen naj bi bilo predvidenih 110 milijonov evrov.

Vlada se je ravno tako seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem Strateškega sveta za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Ustanovljen Strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi Ivan Simič. Več kot 20.000 predpisov je enostavno preveč, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Več podrobnosti o zakonskem predlogu bo vlada predstavila na današnji novinarski konferenci.

Ivan Šokić