fbpx

Vlada želi obglaviti RTV, zaposliti odpisane politike in trošiti za razkošje – mi temu nasprotujemo!

Poslanka SDS Alenka Jeraj. Vir: Zajem zaslona, 24ur

Z včerajšnjim dnem se je pričela uradna referendumska kampanja, v kateri bodo volilni upravičenci lahko s treni glasovi PROTI preprečili vladno obglavljenje RTV, bohotenje števila ministrstev in ukinitev zakona o dolgotrajni oskrbi, ki mu je vlada z letošnjim rebalansom proračuna odvzela sredstva in jih preusmerila, kot je nedavno razkril poslanec SDS Zvone Černač, obravnavo migrantov. Na temo referendumov sta se včeraj v prvem predreferendumskem soočenju spopadli poslanka SDS Alenka Jeraj in koalicijska poslanka Gibanja Svoboda Tereza Novak. Debata se je začela z vladno namero, da Slovenijo spremeni v evropsko prvakinjo po številu ministrstev. 

Poslanka Tereza Novak je v oddaji zatrdila, da je reorganizacija (povečanje števila) ministrstev tukaj za to, da bi se lažje naslavljale podnebne spremembe in ostale aktualne problematike, medtem ko je poslanka SDS Alenka Jeraj odvrnila, da ne gre za reorganizacijo, temveč enostavno za povečanje številna ministerstev, razlogov za to pa ni iskati v spopadanju z “aktualnimi problemi” temveč v iskanju služb za odslužene politike. “Mi se s tem ne strinjamo. Ocenjujemo, da je v Sloveniji dovolj 17 ministrstev, že to je veliko glede na število prebivalcev, če se primerjamo z drugimi državami. Če ustanovimo še tri nova ministrstva, jih bo dvajset in bomo po številu ministrstev prvi v Evropi, s tem, da smo nekajkrat manjši kot mnoge druge države,” je povedala Jerajeva in dodala, da v SDS ocenjujejo, da se da izzive, s katerimi se sooča Slovenija, učinkovito naslavljati tudi v sklopu obstoječih ministrstev.

Na vprašanje, zakaj povečanje števila ministrstev ne moti stranke NSi, je Alenka Jeraj odgovorila, da gre za svojo stranko, ki prosto sprejema odločitve, predvsem pa, da gre pri povečanju ministrstev za to, “da se na ta način ureja službe nekaterim odsluženim levim ministrom, ki so jim ljudje na volitvah pokazali, da jih ne želijo v vladi, sedaj pa dobivajo svoja ministrstva.” 

Zakaj datumi referendumov niso na dan lokalnih volitev?
Voditelj oddaje je nato preusmeril razpravo na temo datuma izvedbe volitev. Predstavnica Gibanja Svoboda Tereza Novak je povedala, da z določitvijo referendumskega datuma na 27. november in ne na dan lokalnih volitev, niso hoteli nagajati SDS, na kar se je Jerajeva odzvala, da očitno v krogih koalicije ni bilo interesa za predloge SDS. “Kjer je volja, tam je pot. Tukaj volje za to ni bilo. Mi smo podpise vložili v zakonitem roku, vložili smo jih dva dni kasneje, kot smo načrtovali, ker na stranki še nismo imeli papirjev fizično zbranih, na upravnih enotah pa so še obdelovali digitalne podpise. Če bi ljudje prišli na isti dan, kot so lokalne volitve, bi se prehranil denar, predvsem pa bi se ljudem prihranilo pot.”

Poslanki Tereza Novak iz Gibanja Svoboda in Alenka Jeraj iz SDS (Foto: zajem zaslona, 24ur)

Alenka Jeraj: Na hiter način želijo obglaviti RTV in zamenjati vse po spisku
V oddaji so nato predvajali posnetek Roberta Goloba, ki je očitno nastal še pred volitvami, v katerem je napovedal, s svojimi besedami sicer, predčasno obglavljenje trenutnega vodstva RTV. “Taka spremembo, kot jo želijo narediti, si zasluži redni postopek, predvsem pa si zasluži javno razpravo. Zakon se je sprejemal po nujnem postopku, kar pomeni, da je vsa ta javna razprava umanjkala. Zato lahko sedaj spremljamo oddaje, v katerih je govora o tem, kaj se dogaja na RTV, vse to pa bi moralo potekati prej, pred sprejemom zakona,” je povedala Jerajeva in posebej poudarila, da so bili vsi, ki so zaposleni na RTV na vodstvenih položajih, tja imenovani v skladu z zakonom in imajo zakonsko varovane mandate. “Jasno se kaže predvsem to, da se želi na hiter način obglaviti RTV, zamenjati vse po spisku, ukiniti nadzorni svet, ki bi nadzoroval poslovanje itd.”

PROTI ukinitvi Zakona o dolgotrajni oskrbi
“Že takrat, ko smo zakon sprejemali, smo povedali, da se bodo zagotovo pojavile kakšne pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti, ker vsega ne moreš predvideti. Ko smo zakon sprejeli, se je osnovala delovna skupina, ki je pripravljala podzakonske akte, torej pravilnike, 8 jih je bilo sprejetih in objavljenih do maja letos.” Jerajeva je nato nadalje pojasnila, da je delovna skupina nadaljevala, da bi lahko prišlo do začetka izvajanja zakona. Pripravljena so bila izobraževanja za dodatnih 50 ljudi, ki bi se na Zavodu za zdravstveno zavarovanje z zakonom ukvarjali. “Nato pa je prišla nova vlada, ki je vse skupaj razpustila.” Jerajeva je nato povedala, da so se vse aktivnosti v zvezi z zakonom ustavile.

“Ves čas so nam govorili, da za zakon ni dovoljenega denarja, da se zakona ne da izvajati, letos pa z rebalansom jemljejo 79 milijonov iz dolgotrajne oskrbe in jih dajejo na druge postavke. Mi smo proti temu,” je bila odločna poslanka SDS.

Gal Kovač