fbpx

Vladajoča koalicija se “mesarsko kolje” med seboj, državljani pa izgubljamo čas in denar!

Foto: STA

V koaliciji je začelo vreti zaradi vlaganja kopice zakonov v parlamentarni postopek. Koalicijski partnerji so največji koalicijski stranki SMC začeli očitati, da z vlaganjem zakonov skušajo le pridobivati volilne glasove, kar pa v SMC zavračajo. Kot lahko vidimo se volitve neusmiljeno bližajo, koalicija, ki je Slovenijo zaradi nedela stala štiri zapravljena leta, pa se je začela klati med seboj. Razmere nakazujejo, da je koalicija že zdavnaj  razpadla, še vedno pa vsi vztrajajo na svojih položajih. S tem le izgubljajo dragocen denar in čas. 

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC, je pojasnila, da je danes potekala seznanitev z zakonskimi predlogi, ki so bili vloženi v zakonodajni postopek, ob tem pa je potekal pogovor o načinu tega procesa, dokler se ne bo iztekel mandat. Izpostavila je, da so prišli do ugotovitve, da so zakonodajno gledano zelo aktivni. “Delali bomo praktično vse do junijskih volitev,” je povedala za STA in dodala, da bodo odpirali družbene teme, ki jih do zdaj še niso.

V SMC očitke zavračajo kot neutemeljene
Po prepričanju Kustec Lipicerjeve so kritike na račun vloženih predlogov neupravičene. V bran je povedala, da niso le poslanci SMC tisti, ki so vlagali zakone, ampak tudi drugi poslanci, ob tem pa dodala, da vlaganje zakonov predstavlja temeljno poslanstvo poslancev. Vloženi predlogi so po besedah Kustec Lipicerjeve ves čas v usklajevanju koalicije, mnogo pa jih ima ob vložitvi celo koalicijsko podporo. Podani argumenti in ocene javnofinančnih posledic pa bodo na koncu tisti, ki bodo po njenih besedah vplivali.

Foto: STA

Marsikateri poslanec misli, da bo vlaganje zakonov pomagalo na prihajajočih volitvah
Franc Jurša iz poslanske skupine DeSUS je sicer priznal, da imajo poslanci pravico do vlaganja zakonov, ob tem pa izrazil prepričanje, da je več kot očitno, da marsikateri poslanec misli, da bo vlaganje zakonov pomagalo na prihajajočih volitvah, pri čemer ocenjuje, da temu ni tako. Po besedah Jurše bi bil za sprejem vseh predlaganih zakonov potreben dodaten denar in to v ogromnih količinah. Po njegovem prepričanju kot logična posledica sledi zahteva javnega sektorja po povišanju plač, temu bo po sledila zahteva, da so upokojenci deležni višjega deleža  sredstev.

Han opozarja na težavo stavke javnega sektorja
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ob tem kritično opozoril na nevarnost, ko prične poslanec posameznim segmentom družbe obljubljati nekaj, kar s figo v žepu ni izvedljivo. “Trenutno imamo težavo s stavko javnega sektorja, zatorej bi se s tem morala ukvarjati vlada,” je prepričan Han. Ta ob tem opozarja, da z vlaganjem takšnih zakonskih predlogov navzven dajejo sporočilo, da je v državi dovolj denarja, kar ne bo prispevalo k olajšanju pogajanj s sindikati javnega sektorja. Han je bil kritičen tudi do predsednika Državnega zbora RS, Milana Brgleza, da bi ta moral umirjati poslance. “V teh zadnjih mesecih bi bilo dobro, da smo malo državniki in ne samo ljudje, ki nagovarjamo volivke in volivce in ni pomembno, koliko stane,” je za STA povedal Han.

Matjaž Han (Foto: STA)

Vlada morda Palestine le ne bo priznala?
V četrtek bo vlada razpravljala o tem, ali priznati Palestino ali ne, po razpravi na odboru za zunanje zadeve pa bo sprejeta dokončna odločitev. Dejstvo pa je, da državni zbor marca še ne bo razpravljal o priznanju, kljub predhodnim načrtom za to. Sicer sta se za umik odločanja na seji kolegija na začetku meseca zavzemala le Jože Tanko iz SDS in Jožef Horvat iz NSi, a se je zdaj pri razmišljanju o tem, ali bi bilo priznanje Palestine pametno, pridružila tudi vlada. Medtem, ko Erjavec na ves glas poudarja pomen priznanja osamosvojitve Palestine in dodaja, da njeno priznanje ne more biti stvar trgovanja, pa Cerar ob tem opozarja, da je sicer res, da se koalicijske stranke s priznanjem strinjajo, a morajo te zaradi posledic ravnati odgovorno z namenom obvarovanja interesov Slovenije.

Premier Miro Cerar (Foto: Twitter)

Kot lahko vidimo je koalicija medsebojno povsem sprta, na koncu pa smo državljani Republike Slovenije tisti, ki bomo nosili posledice in plačali za napake nedela orkestra pod vodstvom Mira Cerarja. Izgubljenih let pa nam ne bo povrnil nihče.

N. Ž.