fbpx

Vladajoča koalicija škandalozno omejuje razpravo o pranju denarja v NLB – Je v igri strah pred resnico?

Foto: STA

Vladajoča koalicija, s predsednikom DZ Milanom Brglezom na čelu, očitno dela vse, da bi razpravo o milijardnem pranju denarja prek NLB ohranila stran od oči javnosti ter da se tiho soglasje ali celo mentorstvo določenih političnih struktur v omenjenem primeru ne bi nikoli razkrilo.

Poslanke in poslanci bodo na tokratni redni seji Državnega zbora obravnavali vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi v zadevi “Farrokh”, skupaj z dvema dodatnima vmesnima poročiloma, ki ju je pripravila preiskovalna komisija, ki preučuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, prav tako pa bodo obravnavali posebno poročilo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Gre za sum pranja denarja v višini 1 milijarde ameriških dolarjev, ki naj bi jo opravil iranski državljan, in sicer preko največje sistemske banke NLB. Za omenjeno dogajanje, ki se je odvijalo konec leta 2008, ter v letih 2009 in se zaključilo jeseni 2010, je vedel celoten takratni politični vrh. Kot je ob nedavni predstavitvi vmesnega poročila na novinarski konferenci dejal predsednik preiskovalne komisije Anže Logar, daje molk takratnega političnega vrha – Pahorja, Türka, Križaniča, Zalarja in Kresalove, ki so bili vsi zelo podrobno obveščeni o primeru, nekateri celo večkrat, v zadevi “Farrokh” realno podlago razmišljanju o spregi politike in nekaterih upravljavskih struktur v NLB.

Omenjeni primer sta zaradi zahtevne in obširne vsebine, pa tudi zaradi vpletenosti delovanja tujih obveščevalnih služb, kot že zapisano, obravnavali tako preiskovalna komisija, ki jo vodi Anže Logar in ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, kot tudi Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Branko Grims. Obe delovni telesi parlamenta sta pripravili obsežna in vsebinsko bogata ter kompleksna poročila, pri čemer sta tako Logar kot Grims zaradi izjemne pomembnosti zadeve predlagala, da bi Državni zbor o tem primeru podrobno seznanila, za kar pa seveda potrebujeta dovolj časa.

Tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na nedavnem kolegiju predsednika Državnega zbora nedvoumno povedal, da je, kar zadeva urnik dela Državnega zbora in glede na zahtevnost vsebine, ki jo bosta oba pripravljavca poročila predstavila ter glede na odmevnost problematike, vsako omejevanje časa za predstavitev poročil in razpravo nepotrebno in škodljivo.

In kljub temu da sta tako Anže Logar kot tudi Branko Grims protestirala proti odločitvi koalicije za izjemno pičlo odmerjeni čas za predstavitev vseh poročil v tej zadevi, Milan Brglez vztraja, da bosta na seji Državnega zbora za predstavitev imela na voljo le 15 minut. Vladajoča koalicija, s predsednikom DZ Milanom Brglezom na čelu, očitno dela čisto vse, da bi razpravo o primeru milijardnega pranja denarja prek NLB ohranila stran od oči javnosti ter da se tiho soglasje ali celo mentorstvo določenih političnih struktur v omenjenem primeru ne bi nikoli v celoti razkrilo.

C. Š.