Vladajoča večina namerava uničiti še visoko šolstvo: Pravni strokovnjak Avbelj opozarja, da je pravo le še totalni instrument tistega, ki vlada in je pri koritu!

Foto: STA

Po tem, ko je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo novelo Zakona o visokem šolstvu, naj bi bila ta poslana v usklajevanje s ključnimi deležniki in nato poslana v javno obravnavo. Pravnik Matej Avbelj je na pravnem informacijskem spletnem portalu IUS-INFO opozoril, da je obravnava trajala zgolj 10 dni, o vsebini pa ni veliko znanega, razen nekaj povzetkov. “Temu se reče e-demokracija. Jalovo in neprepričljivo,” je izpostavil Avbelj in dodal, da je pri vsem skupaj trpelo in še bo trpelo pravo. 

Po prepričanju Avblja novela, ki naj bi uresničevala odločbo Ustavnega sodišča in naj bi sledila priporočilom Računskega sodišča, predstavlja paradigmatični primer zanikanja temeljnih načel vladavine prava. Ker pa novela na osnovi deklarativne uresničitve odločbe Ustavnega sodišča dodatno krši ustavo, to predstavlja očitno zlorabo prava, je jasen Avbelj in ob tem opozarja, da na očitno protiustavnost novele opozarjajo javni pravniki vseh barv in provenienc.

Na številnih mestih kršena temeljna načela vladavine prava
Predlog novele ZViS namreč ne uresničuje odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2011, saj je pojem javne službe opredeljen nedoločno in kontradiktorno, vsebina pa je votla. Na številnih mestih so kršena temeljna načela vladavine prava, posebno pa prepoved retroaktivnosti in načelo določenosti, ob tem pa ni mogoče razbrati, da bi novela zasledovala javni interes. Predlog je v nasprotju z nomotehnično doktrino, ker spreminja večji obseg zakona, kot je za pravno obliko novele še dopustno.

Foto: STA

“Predlog novele je nesklepčen in v več delih nasprotuje samemu sebi. Tako, na primer, predlog poudarja, da se z javno službo v Sloveniji zagotavlja trajno in nemoteno izvajanje visokošolske dejavnosti, hkrati pa predlaga, da se koncesije za izvajanje javne službe v visokem šolstvu podeljujejo le za 8 let. Taka ureditev je nevzdržna z vidika študentov ter visokošolskih zavodov in predstavlja podlago za politično kontrolo nad visokošolskim izobraževanjem s strani vsakokratne oblasti,” poudarja Avbelj.

Prav tako pa Avbelj opozarja, da je predlog novele nomotehnično povsem neuravnotežen, saj je regulacija tega bolj usmerjena na zasebne kot pa na visokošolske zavode, kar je v nasprotju z zahtevami Ustave RS. Večina predloga, konkretneje 90 odstotkov določb predloga, je osredotočena na zasebne visokošolske zavode, s čimer po mnenju Avblja želijo poslabšati že tako slabši položaj.

Brezbrižen odnos do šolstva in zakona kažejo tudi tisti, ki so del njega
Oblast se je odzvala medlo, namreč, najprej je ta dejala, da novela še ni prišla v javno obravnavo in da zato ni čas za kritične zaključke. “Ko je bila objavljena, pa so nas pristojni mirili, da predlog novele zakona sploh še ni pisan v pravnem jeziku. To, če ga preberete, drži – a kaj naj bi to sploh pomenilo? Je ministrstvo objavilo prosti, doživljajski spis? Morda pesmico za lahko noč?” izpostavlja Avbelj in poudarja, da je naravnost neverjetno, da nekateri deležniki pri pripravi zakona, ki predstavljajo najbolj ugledne slovenske univerze, trdijo, da je ta sprejemljiv, kljub temu, da krši temeljna načela Ustave RS in ni spisan v pravnem jeziku.

Foto: Nova24TV

Očitno obstaja široko sprejeto prepričanje, da se v pravni jezik lahko zapakira prav vse
Povedano pomeni po besedah Avblja eno samo, in sicer, da je pri nas pravo totalni instrument tistega, ki vlada in je pri koritu. “Očitno obstaja široko sprejeto prepričanje, da se v pravni jezik lahko zapakira prav vse, za kar med zainteresiranimi deležniki pač obstaja bolj ali manj skupen interes. Če pri tem koga uničimo zato, da za druge ostane več denarja, toliko bolje. Da pri tem lomastimo po ustavi, ni le drugorazredna tema, to niti tema več ni. Važno je, da delamo za naše in za svoje ter hitro. Pred volitvami se namreč mudi in takrat lahko pravo še bolj trpi! Škoda, ker ne vidimo, da tako, kot delajo ti zdaj, bodo, seveda, kasneje delali neki drugi oni. Slovenija zato ni in ne bo pravna država. Ampak zverinjak.”

N. Ž.

 • šmentanamuha

  Rekla bi, da zdaj obiramo sadove socializma. Zdaj se šele vidi, koliko škode je povzročila komunistično-socialističlna indoktronacija, ki je nekaj desetletij gradila to družbeno matriko. Zdaj so tu sadovi: ljudje, ki s pozicije moči poskrbijo, da se virus nemoteno prenaša dalje. Res smo v pizdi. In tole butasto kuro zgoraj so nastavili enko kot Cerarja, da opravi čimveč umazanega dela. Če bi levi strategi mislili, da je pametna, te funkcije nikoli ne bi zasedla.

  • karlina

   Vse gre v maloro, čisto vse !!!!

  • Franc Šink

   Slaba letina je bila Zelo slaba.

 • karlina

  Slovenija zato ni in ne bo pravna država. Ampak zverinjak.”
  TOČNO

  • AlojzZ

   TOČNO TAKO!

 • antimur

  Ne morem verjeti, da se je v SMC nabral največji gnoj, ki ga premoremo v Sloveniji. Žalosti pa dejstvo, da so med temi antidemokratičnimi kreteni izbrali za razne funkcije, od vodje poslanske skupine do ministrov, predsednika DZ, tisti najbolj pokvarjeni in umazani del teh kučanističnih pizdunov. Sicer je pa jasno, kajti murglaški barabi in zločincu ni preostalo drugega za nastavljanje, kot samo takšna usedlina iz greznice.

  • von Rhein

   Ko sem pred leti videl kandidatne liste sem uporabil enake besede…NAJVEČJI GNOJ se je zbral v stranki, sklimpani preko noči za nateg volilcev.

   • antimur

    Me prav zanima, kakšen odpadek je zlikovcu Kučanu ostal za “nove obraze” v Serpetinškovi listi.

 • lojze

  Nerad tako komentiram, torej ad personam, pa kljub temu; poglejte pogled in obrazno mimiko Avblja in ministrice za šolstvo. Tistemu, ki zna brati obraze pove marsikaj (bistvenega!).

 • učko

  Pravo in sodstvo v Zloveniji je zlorabljeno s strani vladajoče fašistično-komunistične mafije. In prvi pravnik, ki bo razložil, kako bi lahko pravo v Zloveniji iztrgali iz rok mafije in jo naredili pravno in demokratično, bo zaslužil naziv “pravnik”. Vsi ostali so šalabajzarji in pofukani hlapčki mafije !!!!!!!!!!!!

  • Ivan Friderik Novak

   Čakaj malo, potem takem sta zlorabljena tudi s strani SDS, ali ne? (Za osvežitev spomina, SDS je bila v vladi in kaj je naredila?)

   • baubau

    SDS NIKOLI ni imela dovolj velike,kaj šele absolutne večine za bistvene spremembe.Ni pomoči ljudem,ki so zaradi Egiptovskih loncev mesa radi sužnji.

   • Steiermark

    Za “osvežitev spomina”, za časa vladavine JJ oz. SDS, se je življenski slog oz. standard v Sloveniji, zvišal za ca. 25 %! Ko so pa rdeči pankrti ugotovili, da tako nebodo več mogli krasti, so pa mu preprečili nadaljevanje uspešnega vladanja!

 • Mihilus

  Gre se za namerno rušenje sistema, da bodo ljudje lažje sprejeli New world order.
  Takrat bodo vsi ti rušilni izmi (feminizem, anti-rasizem, perdizem, etc) pospravljeni tja kamor spadajo v zameno pa bomo sprejeli nekaj “nujnih” ukrepov. Želijo, da prostovoljno sprejmemo oz. se odpovemo nekatere stvari, ki se zdijo v luči trenutnih dogodkov nujne. Zato se spodkopava inštitucije kot so demokracija, krščanstvo, itd.

  • Soave

   + + + + + hm. . . . .ti moralni izmečki ne verjamejo, ampak tulijo s svojim tropom volkov v isti rog.
   Seveda nam je vsem jasno zakaj !!

 • Miha

  Zgolj 10 dni za razpravo ?
  Temu se reče KORUPCIJA.
  Ščitenje priviligiranih interesnih skupin, njihovih rent, cehovska organiziranost – srednji vek.
  Nasprotje od svobodne, demokratične urejenosti družbe.
  Na oblasti so levi SD, DESUS, SMC, podpora ZDRUŽENE LEVICE.
  In oni naj bi uredili javne razpise v JS in odpravili korupcijo ?
  Oni sami so korupcija in sami sebe že ne bodo ukinili.

 • lokec

  Slovenija je mačeha 40 % ljudi. Razočaranje

  • KIKI

   Procent se je z vladavino Kučanove opcije povečal na 80% !

 • radames

  Zastrašujoče dejstvo: povsem dezorientirana večina slovenskega volilnega telesa bo zopet volila levico. Sploh ne vedo, da sami sebi kopljejo grob.
  Zdajšnjo ministrico za šolstvo je že pred državnozborskimi volitvami, ko je postala premierka Bratuškova, preferirala za predsednico vlade, Spomenka Hribar. Brenčičeva, s svojim ponarejenim vedenjem, ki spominja na vedenje “pasje princese”, sploh ne bi smela biti v vrhu slovenske politike.
  Jaz pa še vedno nisem pomirjen zaradi neverjetnega predloga barbarske levice, da bi spremenili ustavo glede financiranja zasebnega šolstva (če drugače ne gre). Take diktatorske težnje ima levica! In zblojeni volilci jo bodo množično volili. Kar sami silijo v diktaturo!!!
  In vse to je posledica 45 letne diktatorske vladavine komunističnih revolucionarjev. Če njih ne bi bilo, bi Slovenci množično zavračali socialistično-komunistične ideje. Levica bi bila povsem na margini, skorajda nepomembna.

  • KIKI

   Ni samo 45 let diktature, ampak vsaj 22let na 47 podlage! Banda je
   začela z diktaturo takoj, ko je zavohala premoč nad ljudstvom!

 • MEFISTO

  To je mogoče samo v Sloveniji!

  Samo pri nas imamo celo vrsto višjih in visokih šol ter fakultet, ki niso samo nekoristne ter nepotrebne, temveč celo škodljive.

 • Olga_10

  Gimnazije so komunajzli “usmerili”, da ne bi bile preveč elitne! Zdaj je na vrsti univerza!
  Že tako so vsi levičarji na FDV, vsi pametni mladi pa tako hodijo v tujino….. Iz zgodovine revolucije pa vidimo, da so tudi “sodili” vsi, od kurjih tatov, faliranih študentov….samo, da so bili “naši”… Torej univerze ne rabimo…rabimo “družbeno politično neoporečnost”….

 • xtc

  Komunizem in socializem je kot kuga ali rak za neko družbo,oni uničijo vse.
  V bistvu so Slo levaki hibrid ruskega komusocializma in anarhizma,kat je največji absurd je ta ,da jih je njihov brat po socializmu Adolf ,ravno socialiste in komuniste ter anarhiste stlačil v lagre ali pred strelski vod najprvo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!