fbpx

Vladna Levica podpira peticijo proti vladi?!

Miha Kordiš (Foto: STA)

Javno zdravstvo se pred našimi očmi ruši. Predvolilne obljube so pričakovano padle v vodo, spomnimo, da je bila ena od glavnih volilnih točk, s katerimi je stranka SD nagovarjala državljane, ravno “30 dni do specialista”. A realna slika se iz dneva v dan slabša, vlada ukinja dežurne ambulante, po bolnišnicah se napotnice brišejo, ljudje pa ostajajo brez osebnih zdravnikov. Ob vsem tem pa se ena izmed koalicijskih strank spreneveda in se obnaša, kot da sploh ni v vladi.

“Glas ljudstva je začel kampanjo za sodržavljane brez osebnega zdravnika. Zdravstvo je tu za in zaradi pacientov, ne obratno! Pobude sem se zelo razveselil. Če bomo javno zdravstvo branili le z odzivi na afere – kot je zadnja ideja o krčenju mreže nujne medicinske pomoči – vprašanje, koliko bo od njega sploh ostalo,” je dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Kordiš torej poziva k podpisu peticije, kljub temu da so na oblasti in imajo možnost pri sooblikovanju javnih politik in rešitev. Pa se kljub temu obnašajo, kot da te moči nimajo, in podpirajo civilno družbo, peticije in proteste proti tej isti koaliciji, v kateri imajo tri ministre. Več kot očitno je, da se z ostalima koalicijskima strankama ne strinjajo okoli skupnega ključnega programa, a potemtakem bi morali izstopiti in iti v opozicijo.

Zapis Mihe Kordiša na Facebooku

Glas ljudstva je namreč pripravil peticijo “ustavimo rušenje javnega zdravstva”, v kateri pozivajo vlado, da “nemudoma in brez odlaganja odpravi nevzdržno stanje, v katerem so se znašli izbrisani pacienti. Skupaj z družinskimi zdravniki ter v skladu z njihovimi etičnimi načeli in poslanstvom zdravniškega poklica naj vlada, Ministrstvo za zdravje in zdravstveni sindikati omogočijo, da bo vsak državljan, vsaka državljanka, prebivalka in prebivalec vedno imel dostop do svojega izbranega zdravnika.” 

Z drugimi besedami: Levica je v vladi in podpira peticije in proteste proti vladi. Namesto, da bi Kordiš podpiral tovrstne peticije, bi lahko skupaj s svojo stranko sodeloval v reševanju zdravstva. Neprimerno in sprevrženo je, da se stranka, ki je na oblasti, obnaša, kot da je odgovornost na drugih.

Zapis Mihe Kordiša na Facebooku

Ni pa način reševanja zdravstva edina točka, kjer se Levica razhaja z ostalima dvema koalicijskima strankama. Glede na njihov program in program koalicije bi morala Levica izstopiti iz koalicije in iti v opozicijo, a je očitno težko zapustiti ministrske stolčke in oblast.

Sara Kovač