Vladna “telovadba” z minimalno plačo nas je spravila na vrh! Najslabših!

Golobova vlada: predsednica SD Tanja Fajon, predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in koordinator Levice Luka Mesec (Foto: STA)

Golobova vlada si je z dvigom minimalne plače prizadevala, da bi bila všečna ljudem in požela njihovo odobravanje, vendar po tolikem času nefunkcionalnosti na drugih področjih vsi ugotavljajo, da so bili to le manevri, da bi se z njimi prikupili ljudem. Enako velja za opevani dvig minimalne plače – Slovenija je na vrhu lestvice – ampak ne v pozitivnem smislu.

Temu, da je že septembra Statistični urad RS postregel s podatki, da je kar 63,4 odstotka zaposlenih prejelo povprečno mesečno neto plačo nižjo od slovenskega povprečja, sledi nov šok. Slovenija je uvrščena na vrh lestvice evropskih držav, kjer največ ljudi zasluži manj kot 105 odstotkov minimalne plače.

“Geniji Golobove @vladaRS so – s telovadbo o minimalni plači in brisanju ukrepa naše vlade @strankaSDS o nižji obdavčitvi vseh plač – Slovenijo uvrstili na vrh lestvice EU držav po številu zaposlenih s plačo izpod te meje. In še napredujejo,” je zapisal nekdanji premier Janez Janša na družbenem profilu X.

Nič kar spodbudna informacija glede na to, da si je Golobova vlada brez treznega razmisleka prizadevala dvigniti minimalno plačo ne glede na posledice, ki jih je to za seboj prineslo. Danes lahko opazimo močno poslabšanje gospodarstva ob vseh dejavnikih vpliva, na kar so že takrat opozarjali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, saj je “glede na energetsko draginjo, s katero se soočajo podjetja, povečanje minimalne plače nad zakonsko določeno mejo vsekakor dodatna obremenitev za podjetja”, so takrat dejali.

Kot je septembra poročal Surs, je povprečna mesečna neto plača žensk lani znašala 1.382 EUR ali 5,1 odstotka manj od moških. Mediana mesečne neto plače, ki populacijo deli na dva enaka dela, je pri moških znašala 1.256 EUR in pri ženskah 1.193 EUR. Desetina zaposlenih je prejela v povprečju manj kot 830 EUR, odstotkek zaposlenih pa več kot 4.051 EUR neto mesečno. Ob tem omenimo dejstvo, da je Surs prav tako poročal, da državljani drugih držav EU, zaposleni v določenih dejavnostih, zaslužijo precej več kot državljani Slovenije. To odraža predvsem to, kako Golobova vlada malo ceni gospodarski sektor, hkrati pa vedno znova išče nove načine, kako uvesti še dodatne davke, čeprav je Slovenija že sicer med najbolj obdavčenimi v EU.

A. H.