Vladni boj za mesto evropskega komisarja za širitev, ki ga pravzaprav ne bo

Foto: posnetek zaslona

V Odmevih je bil v četrtek govor o izbiri evropskega komisarja, gostje pa so bili predstavniki SDS Logar, NSi Horvat in SD Levanič. Logar je med drugim izpostavil, da je resor komisarja za širitev, za katerega si prizadeva Šarec, praktično ničen, Horvat pa je bil kritičen do politike Erjavca, ki je povzročila, da Slovenija nima nikakršnega vpliva v evropskih institucijah.

V oddaji Odmevi na TV Slovenija so včeraj razpravljali o delitvi najvišjih evropskih funkcij; pri voditeljici Rosviti Pesek so soočili stališča poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Anže Logar, poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat in generalni sekretar Socialnih demokratov Dejan Levanič. Kot je uvodoma pojasnila voditeljica, so k sodelovanju povabili tudi Listo Marjana Šarca, a se na vabilo ni odzvala, tudi strokovnjak dr. Marko Lovec s Fakultete za družbene vede je opozoril na to, kako plitek je kadrovski bazen te instant stranke. Še v prispevku je bilo omenjeno, da naj bi Slovenija lobirala za mesto komisarja za širitev, neuradno pa se kot možna imena za komisarja omenjajo minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, levičarska evroposlanka Tanja Fajon, nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar in Marta Kos, generalna sekretarka Foruma 21 Milana Kučana.

Vsa imena morebitnih kandidatov za komisarsko mesto so na mizo prinesli režimski mediji
Glede vprašanja voditeljice o postopku izbire slovenskega komisarja, pri čemer naj se kandidati SDS ne bi omenjali, je bil Logar precej kritičen: “Hočete reči, da mediji ne omenjajo nobenega. Zaenkrat uradnega, razen osebne želje evropske poslanke SD Tanje Fajon in aktualnega zunanjega ministra, so vsa ostala imena na mizo prinesli mediji, realnega pogovora v zvezi s tem še nismo imeli.” Logarju ni znano, da bi se vodje strank v ozadju dogovarjali o komisarju, meni pa, da je nujno, da se stranke med seboj o tem dogovorijo: “Prvič s tega vidika, da se sploh na nacionalni ravni dogovorimo, kateri resorji so za nas najbolj pomembni, ne pa da predsednik vlade navrže en resor in pravi, da je to za nas najpomembnejše. Po drugi strani pa, da Slovenija izbere najboljšega kandidata, kar ga premoremo, in tudi, da ga izberejo stranke, na koncu koncev, ki so v Evropskem parlamentu, ne pa stranke, ki jih v bistvu tam niti ni.”

Foto: STA

Levanič bi rad, da se stranke o komisarju dogovorijo kar izven kamer
Tudi Levanič je potrdil, da “ta trenutek nekih resnih pogovorov glede kandidatov niti še ni, in še več kot to, kar je bilo povedano, da sedaj zraven strateškega pozicioniranja Slovenije tudi na določenih področjih, je treba videti, kateri je tisti resor, s katerim bomo v Sloveniji uveljavljali določene slovenske interese v Evropski uniji in širše, in zaradi tega bi se mi zdelo pomembno, da bi politične stranke nekako izven kamer dorekle, kateri so ti resorji in kdo so primerni kandidati”.

Dejan Levanič (Foto: posnetek zaslona)

Resor, za katerega si prizadeva Šarec, je neobstoječ
Logar je bil prav tako jasen o resorju širitve, za katerega si močno prizadeva Šarec: “To je resor, ki ga v naslednji komisiji pravzaprav ne bo. Bo dodatek nekemu resorju, tako kot je bil prej, do te širitve ne bo prišlo. To je resor brez dejanske vloge, razen če je šlo že za nek politični dogovor med Šarcem in SD, da bo Fajonova postala komisarka in imamo potem tu neko politično trgovino.” Domnevo, da bi v ozadju res lahko bil dogovor, kot je to možnost omenil Logar, je podkrepil Levanič kar sam z branjenjem Šarčeve odločitve: “Ta trenutek mislim, da ima Slovenija tu zelo velik, kar pomemben vpliv na Balkanu, da lahko uveljavi tudi določene interese. Da so ljudje, ki so iz slovenske politike na tem področju dokaj znani, tudi pohvaljeni že v preteklosti.”

Anže Logar (Foto: posnetek zaslona)

Po zaslugi Erjavca je moč Slovenije v evropskih institucijah nična
Horvat je bil najbolj kritičen do izigravanja volje volivcev, podpornik tega pa je prav nepriljubljeni francoski predsednik Emmanuel Macron: “Padec prednostnih oziroma spitzenkandidatov zagotovo ni dober signal za nek demokratični princip, poglejte, pred volitvami v Evropski parlament so evropske stranke kazale svoje spitzenkandidate in volivci so gotovo pri izražanju svoje volje na volitvah to tudi upoštevali. Takoj po volitvah pa pride gospod Macron in pravi, da ta koncept ni dober. Tako kot smo govorili pred volitvami, bi moral ta koncept po volitvah tudi biti upoštevan. To bi gotovo lahko rezultiralo v še nižji udeležbi na naslednjih evropskih volitvah.” Tudi glede slovenskega vpliva v evropskih institucijah je bil zelo kritičen: “To je dejansko rezultat zunanje politike, ki jo je šest let vodil Karl Viktor Erjavec, zdaj jo pa eno leto vodi Miro Cerar. Večkrat sem v državnem zboru opozarjal in bil zelo kritičen, da je specifična teža Slovenije v institucijah Evropske unije, če pustimo parlament, praktično na ničli. In nas res nihče ne posluša ta trenutek. Zdaj pa še to, da bi si izbirali resor, to je čisto mimo. Resorja ne določa država sama, ga sama ne izbira, določi ga predsednica Evropske komisije.”

Jožef Horvat (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc

 • Stric iz ozadja

  Nazadnje je ta koncept spitzenkandidatov rezultiral v Junckerju, tako da … ja ta koncept ni dober.

 • Aton

  Plitek kadrovski bazen… Precednica iz sence in njen najšibkejši člen. Prvo se je treba znebit tistih, ki razmišljajo s vojo glavo. Že skoral 80 let. Potem je vse lažje.

 • hle

  Že v prejšnjem mandatu nisem razumel zavzemanja za resor za širitev v bistvu mi to govori samo o tem da naša vlada ne da nima strategije ampak niti ne ve kaj bi naj bila njena strategija

 • Beli Sneg

  Resor izbirajo po tem kateri kandidat si bo pridobil priviligirano plačo. Vse drugo jih ne zanima.

 • VERZIFIKATOR

  Marjanca Šmarec

  RESOR ZA ŠIRITEV

  Posvojeni naš čuvaj domači,
  ki smo lani ga zastonj dobili,
  nismo se do letos ga znebili,
  novi se nasmehnil je igrači.

  Kost so vrgli mu, češ naj jo gloda,
  takšni kôsti se resorji pravi,
  marsikakšen pes ob njej se davi,
  kost za pse nesrečna je usoda.

  Ni mesa na kosti, to je jasno,
  kar dobil bo, bodo le ostanki
  in grižljaji v prazno skrajno tanki,
  lajal bo zato pač tem bolj glasno.

  Za širitev tokrat se zavzema
  Šaro, ta čuvaj nam dodeljeni,
  ko resorji niso razdeljeni,
  on širitvenega že prevzema.

  To bo kost za našo domačijo,
  bevsknil Šaro je, saj utesnjenost
  na verigi, lastna nebogljenost
  muči ga, ubija mu vizijo.

  Na širitev veže se rešitev,
  ki jo Šaro nujno potrebuje,
  saj lahko edino pričakuje,
  da dočaka lastno odstranitev.

  Šaro za resor je za širitev,
  da ne bo je, dobro se zaveda,
  a si misli, da resor vsaj zgleda,
  če že pokopana je rešitev.

 • Joško

  Naša”vlada” je močna samo pri obiskih razni partizanskih proslav in vaških veselic. V Evropi pa deluje popolnoma zgubljeno.

  • Dada

   Tudi z SDS ne bi bilo nič drugače, saj je prvak izgubil kompas, kaj pa si lahko z njim pomagamo……

   • Common Sense

    Pa Dadica ljuba mila, kje si spet SDS ven potegnila? A to je vse kar ti hodi po tvoji majhni glavici?

    • Dada

     Star krščanski nauk pravi, Prvi vrže kamen tisti brez greha… Takega , z prvakom na čelu, v SDS ni. Solijo pamet drugim, so pa samo zasoljeni, z Janšo na čelu. A štekaš ?
     Ta medij je za reklamo miselnosti SDS, torej, vedno je SDS vmešana, to pa ne razumeš…..

 • Povprečen Državljan

  Milana Kučana za evro komisarja.

 • IZBIRA

  Resor za Šarca = Veselice oziroma samo gasilske veselice – specialnost. Resor ne obstaja? Za njega edini obstoječi!

 • sloustava

  Slamastika Levanica, jasen in nedvoumen Horvat in inteligenca Logarja so pokazatelji Slovenije v Evropi.

 • IZBIRA

  V oddaji Odmevi se je izpeljala predstava, ki ni v stiku z realnimi okoliščinami. Kak smisel je postavljati vprašanja na katere z odgovori lahko samo fantaziraš? Ne poznam imena cilju oddaje, neinformacija, dezinformacija, fairy tale, politita neuvrščenih?

  • IZBIRA

   RTV ima namen ustvariti fantazijski svet za državljane v katrerega gradnjo in nadgradnjo vključuje tudi opozicijo, ki mu daje lažno verodostojnost. S tem smo večkrat prevarani in zavedeni in na koncu prepričani v delovanje pravne države in demokracije.

 • karpelec

  Sicer pa, roko na srce, a smo lahko otipali korist naših dozdajšnjih komisarjev EU parlamenta? Korist je bila večinoma v njihovih žepih.

  • IZBIRA

   Prva korist sigurno denar to je osebna korist. Javne koristi nobene. potencialna naslednja osebna korist, npr. konkretno, če bi bila Bratuškova izvoljena za komisarko bi zdaj znala angleški jezik B1 stopnjo – potnecialno, če ni preveč…, ne bom napisal

 • RATATA

  Slovenija nima nikakršnega vpliva v EUropskih inštitucijah! In ga tudi ne bo imela.
  Saj to je normalno, kar se najprej lahko poveže s pravom EU, navajam npr.snov za študente prvega letnika prava / PFLJ…:

  “TEMELJNE ZNAČILNOSTI USTAVNE UREDITVE EU”
  (snov iz knjige Ustavno pravo)….

  Država članica EU prenese del izvrševanja svoje suverenosti na EU …. (ne prenese svoje SUVERENOSTI; prenese samo DEL IZVRŠEVANJA svoje suverenosti)

  USTAVNI RED EU = tista pravna pravila, ki urejajo temeljne zgradbe in delovanje EU

  Takoj pa lahko nadaljujem z netto plačniki in netto prejemniki. Plačniki podkupujejo prejemnike in jih s tem spravljajo v podrejen položaj.
  (“Tisti, ki je meni dolžan, je od mene odvisen in niti slučajno nima pravice o čemerkoli odločati.”)
  Četudi so netto plačnice podrejene drugim, predvsem lastnikom bank, ki se formalno niti ne izpostavljajo, uspevajo te plačnice prikazati svojim državljanom, da je to dobro in da jim je dobro, čeprav bo koža nas vseh, tudi njih zelo kmalu obarvana v staroegipčansko barvo.

  EU je v bistvu nekakšna vzporednost sistema. Pogledati je potrebno kronologijo nastajanja in spreminjanja EU in po premisleku ter ugotovitvi kdo vse so vmešani in imajo vpliv postane jasno, kateri krovni Plan je rdeča nit!

  CILJ JE EVROPSKE NACIONALNE DRŽAVE JE NUJNO DEMOLIRATI(!) Dokazov je neomejeno!

 • Hamid Begic

  Upam, da se EU čimprej sesuje. :)

  PS: Komaj čakam! :)

 • Dada

  Slovenija je bila pomembna in močna v času Yuge. Kdo pa pomeni, da je SLO tako majhna, gospodarsko šiibvka, pomembna ??? To je trdil DEMOS 1991, ko so trdili, da bo lustracija, SLO pa 2. Švica. Realnost je nastopila “ob letu obsorej”, ko so začele tovarne propasati, zaradi odcepitve. To je bilo sicer slabo, velika brezposelnost, ne pa pogubno, saj si prisiljen plavati in se znajti. Ni pa bilo lustracije, očitno je ne bo. TOREJ JE ŠLO ZA maščevanje Pučnika in klasično, boj za “ablast”. Torej pričakovano, imamo svojo državo, a kot prej videno, nikoli več ne bomo pomembni., da bi kje prev ladovali, smo pa gospodarsko boljši od bivše Yuge. To je realnost. Treba je bolj delati ( raziskave so pokazale več in kakovostneje), več vlagati v znanost.

  • Imperial Commando

   Super, najdi si končno delo in prispevaj!

 • Common Sense

  Ce povprecni drzavljan misli, da si na oblast lahko nastavimo vaskega komedijanta in zabavljaca na radiu Gaga, ter da nas bodo obenem jemali resno, se je tragikomicno zmotil. Povprecni slovenski drzavljan je v tem oziru zvest samemu sebi. Je tragikomicna figura, ki vsak dan sproti pricakuje, da bo sonce zaslo na vzhodu. In ker se to ne zgodi, vztraja se naprej!

 • xtc

  Kočanovi Yugosrbskorusofilcki cigani so SLO praktično izbrisali iz EU političnega zemljevida.
  Komisar za širitev?
  Slovenija bo lahko uveljavila svoje interese na Balkanu?
  Očitno SLO levi debili z Jebaničem ne dojemajo ,da širitve EU ne bo k večjemu se bo EU začela razpadati zaradi Levih fašistov ala Shultz,Timmermans,Kučan ipd bedakov
  Dejansko je EU bolj ali manj na poti razkola.
  Macron?
  Macron je anarhosocialist