fbpx

[Video] Vladni govorec Kacin opozarja, da bi slovenska vojska na naših mejah sprostila preobremenjeno policijo: V interesu državljanov Slovenije je popoln nadzor nad južno mejo!

Uradni govorec vlade RS za zajezitev epidemije covid-19 Jelko Kacin (Foto: STA)

“Države ukrepe zaostrujejo. V Belgiji z uporabo dronov nadzirajo gibanje prebivalcev. Švica izdeluje profil gibanja telefonskih uporabnikov. Švica je napotila vojsko na meje. Evropska komisija razmišlja, da bi s pomočjo mobilnih telefonov sledila razvoju epidemije,” je o ukrepih v nekaterih evropskih državah povedal Jelko Kacin.

V Sloveniji nekateri novinarji, mediji in politiki strašijo ostale državljane z uvedbo vojaške diktature. “Slovenska vojska na naših mejah bi sprostila preobremenjeno policijo, ki se mora še bolj osredotočiti na izvajanje zaščitnih ukrepov. Večina držav ima uvedene enake ukrepe omejitve gibanja kot Slovenija. Številne države s pomočjo vojske nadzirajo svoje meje. Naša SV je profesionalna in bo storila, kot ji bo ukazano. Imamo civilni in demokratični nadzor. Počela bo samo to, kar je v interesu državljanov Slovenije. To pa je popoln nadzor nad južno mejo,” je povedal uradni govorec vlade RS za zajezitev širjenja virusa covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je tudi navedel, da v Sloveniji vsi trpimo škodo, še posebej gospodarstvo. Slovensko gospodarstvo prispeva v slovenski proračun največ sredstev v obliki davčnih bremenitev ter prispevkov za zdravstveno blagajno. “Po grobih ocenah za države OECD vsak teden krize izgubimo 0,5% BDP, kar za Slovenijo pomeni 33 milijonov evrov na dan. Potrebno je biti maksimalno odločen, epidemijo premagati in rešiti čimprej. Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi. Bolezen bi se še bolj razširila. Zdravstvene kapacitete ne bi niti približno dohajale. Povečanje števila respiratorjev je nujno, a to ni rešitev epidemije in krize. Za prekuženje prebivalstva bi potrebovali več let. Škoda bi bila večja,” je pojasnil Kacin.

Kacin svari, da najhujše šele prihaja: “Slovenija se je premaknila navzdol po lestvici držav EU po številu okužb na prebivalca. Zdaj smo na 14. mestu. A povprečnost ni dovolj. Mi moramo epidemijo premagati. Če ne bomo zajezili epidemije, bo potrebno prerazporejati vse zdravstvene delavce, aktivirati študente medicine.  Pripravljamo se za najtežje razmere.”

Kacin poziva slovenske državljane, da se naj držijo ukrepov, ki jih je sprejela vlada in opozarja, da je dolžina krize odvisna od vsakega posameznika. “Fokusirati se moramo na preventivo. Dokler bo število novo-okuženih raslo, ne bomo uspešni. Dokler bo vsak, ki je pozitiven, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala. Ko bo število novih okužb začelo padati, se bo stanje začelo izboljševati. Zaustavimo širjenje. To je v naši moči,” je povedal Kacin.

Slovenska vlada in zdravstveni sistem se pripravljajo na najhujše
Veliko strokovnjakov je opozarjalo, da bo Slovenija doživela vrhunec epidemije virusa covid-19 med 10. in 14. aprilom. Zato se vsi zdravstveni delavci trudijo, da se poleg redne oskrbe okuženih pripravljajo na najhujše dni. “Številke ne kažejo, da smo že blizu vrha epidemije. Pripravljamo se na dosti težjo situacijo, ko bo treba intenzivno zdraviti in priključiti na umetno predihavanje veliko večje število bolnikov,” je pojasnil Kacin.

Nova evropska žarišča poleg Italije so še v Franciji, Španiji, Veliki Britaniji, Švici, Avstriji in tudi v Nemčiji. V teh državah se še vedno nahaja veliko Slovencev. Po nekaterih podatkih iz slovenskih medijev se v tujini nahaja med 600 in 700 Slovencev. Zato se je vlada RS odločila, da jih pri v prihodu v Slovenijo pošlje v nadzorovano dvotedensko karanteno. “V Evropi imamo nekaj žarišč virusa covid-19, ki so najbolj nevarna za širjenje epidemije v Sloveniji. Potnike iz žarišč napotimo v karanteno. Potnikom od drugod vzamemo bris in jih le v primeru pozitivnega rezultata napotimo v karanteno, drugače v domačo karanteno,” je še sporočil uradni govorec vlade RS za zajezitev širjenja epidemije covid-19 Jelko Kacin.

Luka Perš