Vladni predstavniki en drugega postavljajo na laž

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in premier Robert Golob

Danijel Bešič Loredan je na seji Strateškega sveta za zdravstvo preko svojih dveh državnih sekretarjev zagrozil z odstopom. Tako se je brala vest v medijih. Bešič Loredan je dan kasneje vest zanikal. Da se minister laže, je nato potrdil predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. Kakšen je modus operandi vlade, kjer njeni najvišji predstavniki drug z drugim obračunavajo preko medijev? To namreč ni bila prva priložnost, ko se je izkazalo, da med sabo domala ne govorijo ali pa govorijo preveč. Razglašeni vladni orkester je nastopil tudi ob predstavitvi davčne reforme kot tudi pri vprašanju – kdo je pravzaprav napisal izrazito sporno novelo Zakona o RTV. 

Na zdravstvenem resorju je jabolko spora strukturna reforma Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS. Po poročanju medijev naj bi bile ministrove grožnje med člani strateškega sveta sprejete z nejevero. “To zveni zelo grozeče, vendar ni bilo tako. Minister je sporočil, da če se ne bomo uskladili, potem nima smisla, da se s tem trudi naprej. Na seji ga ni bilo, to informacijo sta v njegovem imenu prenesla državna sekretarja. Mislim pa, da ni bilo mišljeno tako radikalno,” je ministra na laž postavil Brecelj.

Bešič Loredan je nato za 24ur komentiral, da ni bilo nobene grožnje z odstopom: “Ne bom odstopil, delam na polno in ekipa dela na polno, ne vidim nobenih težav in nobenih objektivnih dejstev, da bi odstopil.” Brecelj ga je nato še enkrat demantiral, rekoč: “Da, to se je zgodilo.” Končni efekt groženj, demantiranja groženj in nato njihove ponovne potrditve je odstop glavne tiskovne predstavnice ministrstva za zdravje Andreje Čmaj Fakin, kot je poročala RTV. Še bolj bizarno, ko so v N1 Breclja vprašali o tem, ali sta z ministrom za zdravje v dobrih odnosih, je odgovoril: “Midva nikoli nisva bila v zelo dobrih odnosih. Na področju zdravstva ni prijateljev. Ali si za spremembe na pozitivno ali pa nisi. Ni prijateljskih odnosov,” k temu pa je dodal, da velikih sprememb v zdravstvu ne pričakuje in da bo velik uspeh že to, da bo zdravstvo konec leta v enakem stanju, kot je danes.

Blamaža: Kdo je avtor sporne novele zakona o RTV?
Podobno blamažo smo spremljali glede vprašanja, kdo je resnični avtor sporne novele Zakona o RTV. Mediji so lani pisali, da je “Pravna mreža za varstvo demokracije” skupaj s sodelavci pripravila spremembe Zakona o RTV. Sledili so referendumi z znanim izidom, nakar je Ministrstvo za kulturo iz nič začelo trditi, da so sami avtorji novele. Tako so nam odgovorili na novinarsko vprašanje: “Predlog zakona o RTV Slovenija je pripravilo Ministrstvo za kulturo in ga poslalo v sprejem na Vlado, ki ga je poslala v sprejem Državnemu zboru. Kot je bilo pojasnjeno že v samem vladnem gradivu predloga zakona, pa so bili pri pripravi zakonskih rešitev upoštevani predlogi strokovne javnosti in civilne družbe, ki so bili predstavljeni na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu svobode medijev, ki jo je 3. maja 2022 organizirala Pravna mreža za varstvo demokracije.”

Da je zatrjevanje ministrstva naravnost bizarno izhaja že iz tega, da se je domala celotna slovenska javnost seznanila, da so zakon pisale aktivistične nevladne organizacije, kar je bilo v predreferendumskem času sprejeto morda kot način grajenja čim širše koalicije, ki bi omogočila nedemokratično uzurpacijo javnega medija, v vsakem primeru pa je bilo kritično sprejeto v delu javnosti, ki je trdila, da je resnični center moči v Sloveniji nekje na ulici med protestniškimi postopači in ne v vladni palači ali Državnem zboru.

Resničnega avtorja je sicer razkril kar predsednik vlade Robert Golob. Več o sprenevedanju glede resničnega avtorja sporne novele lahko preberete TUKAJ.

 

Davčna reforma: Kdo bo plačal za vladne utopije?
Posebna blamaža je bila komunikacija davčne reforme. Spomnimo, vlada Janeza Janše je najprej s svojo novelo Zakona o dohodnini razbremenila plače, nato je Robert Golob že v predvolilnem času napovedal, da bo isti zakon spreminjal. Spremembe je utemeljil z besedami, da on nizkih davkov ne potrebuje in da bi višek denarja zapravljal za neumnosti. Po prevzemu oblasti je obljubo izpolnil in celotni populaciji znižal plače. Sledila je napoved davčne reforme, kjer je napovedal, da bo vlada sledila priporočilom OECD in bo delo razbremenila in dodatno obremenila premoženje. Nato je napovedala spremembe dohodninske zakonodaje v samem konceptu, in sicer da se bo premaknila od sistema olajšav k sistemu odbitkov, pri čemer je sedaj že nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič priznal, da še ne ve, ali bo reforma delo dodatno obremenila ali razbremenila. Kar se tiče davka na premoženje, predvsem na nepremičnine, je slika še bolj nejasna. Najprej so v vladnih krogih napovedovali, da se bo obdavčevalo le drugo in tretjo itd. nepremičnino, nakar so v Levici ugotovili, da bi s tem davčno obremenili sami sebe, zato je ideja čez noč postala nesprejemljiva. Sledila je ideja, da bi bilo pametno obdavčiti vsako nepremičnino, kar je bilo ponovno nesprejemljivo, zato so uvedli še en dodaten pogoj – več o tem lahko preberete v članku z naslovom: Nepremičninski posestniki Levice so se ob nepremičninskem davku potegnili nazaj.

Gal Kovač