Vlada zaustavila stran, ki je prikazovala projekte med Janševo vlado za razvoj občin

Minister za delo Luka Mesec, predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: STA)

Golobova vlada se je odločila za zaustavitev prikaza spletne podstrani Pregled projektov vlade Janeza Janše (mandat 2020–2022) za razvoj občin z  jasno razvidnimi projekti. Za tak korak se je odločila, čeprav je bila ta podstran pomembno zbirališče vseh podatkov, ki je več kot dobrodošlo za državljane in seveda občine, ki so središče razvoja naše države. 

Med prejšnjimi vladami je prišlo do vzpostavitve posebnega virtualnega zemljevida, iz katerega so bili razvidni vsi projekti na občinski, medobčinski in nacionalni ravni, ki jih je vlada potrdila, načrtovala njihovo izvedbo, pričela izvajati ali pa so bili projekti dokončani. Poleg je bil pri vsakem projektu pripisan tudi datum izvedbe in vrednost projekta.

Slovenijo sestavlja 212 občin. Ker so občine središče razvoja Slovenije, s spodbujanjem lokalnih razvojnih programov pa država dolgoročno pomaga pri enakomernem razvoju urbanih središč in podeželja po vsej državi, se je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec odločila, da na vlado naslovi pisno poslansko vprašanje v zvezi s spletno podstranjo “Pregled projektov vlade Janeza Janše (mandat 2020–2022) za razvoj občin”.

Po besedah Godčeve so bili s sredstvi državnega proračuna in različnih evropskih skladov v Sloveniji v času prejšnje vlade, ki jo je vodil Janez Janša, sofinancirani številni projekti in programi. Ob tem je spomnila, da je bil ravno tako vzpostavljen virtualen zemljevid vseh projektov, iz katerega je bilo mogoče razbrati datum izvedbe in celotno vrednost projekta. “Pričakovati je bilo, da bo prihodnja vlada ne le nadaljevala z vsemi projekti in programi, temveč tudi z upravljanjem spletne podstrani z ažurnim vnašanjem sprememb.”

Foto: SDS

Gre za pomembno zbirališče podatkov
Poslanka meni, da bi lahko vlada v zadevi sprejela tudi odločitev, da bi se stran le preoblikovala in se tako vodila naprej. “Gre namreč za pomembno zbirališče vseh podatkov, ki je več kot dobrodošlo za državljane in občine. Namesto tega pa je navedeno, da se je zadeva zaključila 1. 6. 2022, njen status pa je zaključen,” je kritična Godčeva. Na vlado RS je ta zato naslovila naslednji vprašanji: 1. Zakaj se je Vlada RS odločila za zaustavitev spletne podstrani Pregled projektov vlade Janeza Janše (mandat 2020–2022) za razvoj občin?;  2. Ali Vlada RS načrtuje vzpostavitev svojega, a podobnega projekta?

N. Ž.