fbpx

Vodenje investicije kot je še niste videli: Direktor zavoda za gozdove Oražem nakazal denar za prenovo strehe še preden bila zgrajena! Novo dobila tudi vodja območne enote!

Foto: PortalPlus

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v lasti zavoda, pri čemer pa je bil denar – šlo je za nekaj več kot 40 tisoč evrov – nakazan še pred izvedbo del, izvajalec pa je nedolgo pred tem prenovil streho tudi vodji območne enote ZGS v Kočevju Katji Konečnik, poroča Portal Plus. Prav Oražem je tudi predsednik Strokovnega sveta SiDG. Njega so sicer že obravnavale institucije kot sta KPK in Računsko sodišče, pa vendar še vedno zaseda položaj direktorja.

Portal Plus razkriva novo nadaljevanje spornega vodenja Zavoda za Gozdove Slovenije (ZGS), ki ga vse od leta 2014 vodi Damjan Oražem. Kot svojevrsten primer nezakonitega početja in zapravljanja davkoplačevalskega denarja gre izpostaviti zlorabo javnih naročil in investicij v osnovna sredstva.

Pri PortalPlus so iz razpoložljive dokumentacije razbrali, da sta Oražem v imenu ZGS in Strehca, d.o.o. iz Novega mesta na osnovi javnega naročila sklenila in podpisala dve pogodbi za zamenjavo strehe na objektu ZGS v Kočevski Reki 40. A kar je nadvse nenavadno, pogodba, ki je bila podpisana šele 6. novembra 2017, je za zaključek del po prvi pogodbi za zamenjavo strehe v vrednosti 33.775,49 evrov z DDV predvidela štiridnevni rok – do 10. novembra 2017.

Satelitski posnetek Kočevske Reke, kjer je na naslovu Kočevska Reka 40 objekt ZGS (označeno s puščico). (foto: PortalPlus)

A to je šele začetek. Potem, ko naj bi bila streha končana, so pogodbo o zaključku del za podeskanje podstrehe v vrednosti 7.259 evrov podpisali 21. novembra 2017. To naj bi bilo končano do 24. novembra 2020. A kar je nenavadno, podeskanje podstrehe se ponavadi izvaja pred menjavo strehe.

Dobrih 41.000 evrov je ZGS plačal Strehci v januarju 2018 za zamenjavo strehe v Kočevski Reki, vendar pa so bila dela opravljena šele več mesecev po nakazilih. (Foto: PortalPlus)

“Vsa dela so bila domnevno prevzeta, za kar zagotovo obstaja dokumentacija, v prvi polovici meseca decembra 2017. Plačili v celoti, po obeh pogodbah, sta bili s strani ZGS izvedeni 17. januarja 2018. Toda dela na objektu so se pričela šele v aprilu 2018 in v istem mesecu večinoma tudi zaključila,” so poudarili pri PortalPlus.

Letno poročilo ZGS za leto 2017, vir. (vir: PortalPlus)

Gre torej za eklatanten primer ponarejanja ter spreminjanja dejstev in dokumentacije ter predčasno izplačilo 41.034,49 evrov davkoplačevalskega denarja. Pri tem pa je Direktor Oražem v Letnem poročilu ZGS za leto 2017 celo s podpisom potrdil, da so bila dela s streho izvedena v celoti!

Vodje območne enote ZGS Kočevje Katja Konečnik. (Foto: Radio Krka)

To pa ni bil ne prvi ne zadnji posel, ki bi ga izpeljali na ZGS s podjetjem Strehca, d.o.o. Slednje je na račun ZGS, posledično na račun davkoplačevalcev v zadnjih letih zaslužilo sto tisoč evrov. Do sodelovanja Strehce, d.o.o. in ZGS naj bi prišlo preko vodje območne enote ZGS Kočevje Katje Konečnik, ki je za menjavo strehe stanovanjske hiše ravno tako najela omenjeno podjetje. Ne preseneti torej, da se je sodelovanje med Oražmom, Konečnikovo in Strehco, d.o.o. nadaljevalo tudi v letih 2018 in 2019, ko se je menjala streha na sedežu ZGS OE Kočevje v vrednosti 47.500 evrov z DDV in še nekaj manjših del. Oražem je Konečnikovo nagradil s ponovnim predlogom za imenovanje na mesto vodje OE Kočevje za še en mandat, ki se je začel marca 2020.

Oražmu očitajo tudi vse drugo
Kot smo že poročali, direktorju ZGS Oražmu očitajo tudi sporno zaposlovanja prijateljev, sporna odpuščanja in poravnave, govora pa je celo o “prirejanju sistemskih aktov javnega zavoda”. Zaposleni na že omenjenem zavodu sicer anonimno opozarjajo, da primanjkuje denarja za kilometrine in službenih vozil, primanjkuje pa ga tudi za strokovno usposabljanje, stike s tujino, opremo, za nove kadre, pripravnike in študente, ki pomagajo.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. (Foto: STA)

Vendar pa je javnega denarja menda dovolj “za zaposlitve nekaterih Oražmu priljubljenih zaposlenih na vodstvenih delovnih mestih in nepotrebna zapravljanja za številne poravnave, za katere je zaslužen primarno Oražem sam.” Saga o gozdovih ima sicer širšo politično konotacijo. Del upora v stranki DeSuS, ki ga v zadnjem času doživlja predsednica stranke Aleksandra Pivec, je neposredno povezan z zgodbo o gozdovih. Za ljubljanskim uporom, ki pa ni uspel, stoji nekaj oseb, med drugim tudi tudi že odstavljeni “gozdarski baron” Zlatko Ficko, “ki ga je nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov (SiDG) pripravil do nepreklicnega odstopa v začetku maja letos.”

Poleg državnih gozdov je tudi Šahovska zveza Slovenije vir finančnega napajanja stranke SD
Ficko je bil prisiljen oditi. V tistem trenutku se je tudi zdelo, da se bo že omenjena ministrica v aktualni Janševi vladi zmogla zoperstaviti “gravitacijskim silam” stranke SD, ki so preko nekdanjega predsednika te stranke Dejana Židana in dolgoletnega ministra za gozdarstvo in kmetijstvo, obvladovala to izredno cenjeno slovensko naravno surovino. “V tem kontekstu smo tudi ugotavljali, da je prekupčevanje z lesom, nad katerim dejansko ni omembe vrednega nadzora, predstavlja neke vrste “bankomat” za tiste politične stranke, ki so bile doslej prisesane na ta “fevd”.” Na Zavod za gozdove pa smo poslali tudi novinarska vprašanja, na odgovore še čakamo.

Milan Brglez, President of the Slovenian Chess Federation. (Photo: STA)

Vendar pa slovenski gozdovi niso edini vir dohodka stranke SD. Ta se med drugim napaja tudi iz Šahovske zveze Slovenije, o čemer smo nedavno že pisali. “Ker sem ustroj in delovanje ŠZS ob spremljanju starejšega sina, sicer večletnega mladinskega državnega reprezentanta (in večkratnega državnega prvaka), v minulih 8-letih, sploh pa od izvolitve dalje, dodobra spoznal, sem prepričan, da ŠZS dejansko vodi naveza imenovanih oseb. Zato upravičeno trdim, da Šahovsko zvezo Slovenije v ozadju že desetletja (!) dejansko obvladuje stranka SD,” je prepričan predstavnik staršev. V “krempljih” globoke države, naslednice komunistične partije (SD) in politika Milana Brgleza, ki za hobi rad poroma na domačijo Karla Marxa v Trier, svojo kariero pa očitno bolj posveča kapitalizmu, se je znašla tudi Šahovska zveza Slovenije. Slednjo sicer bogato financirajo tako starši mladoletnih članov kot tudi država in celo Slovenske železnice. In čeprav je sredstev na pretek, ta čudežno izginjajo kdo ve kam, Zveza jamra zaradi svoje “podhranjenosti”, njeni člani pa so žrtve političnega kadrovanja.

Zavod za gozdove Slovenije, odgovori na novinarska vprašanja. (Foto: posnetek zaslona)

Zavod za gozdove Slovenije, odgovori na novinarska vprašanja. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg