fbpx

Voditelj Miha Šalehar v radijski oddaji Vala 202 podlo izkoristil 11-letnega dečka v politične namene!

Radijski voditelj Miha Šalehar. (Foto: Val 202)

Nekateri ne izbirajo več sredstev, kako bi delovali “protivladno”. Zato so pripravljeni izkoristiti tudi izjavo 11-letnega Valterja, ki se je pojavil v oddaji Toplovod na Val 202. Voditelj oddaje Miha Šalehar ga je izpraševal o vladnih ukrepih, vse to pa so neznanci natisnili na letake, ki so jih delili naokoli. Na RTV pravijo, da nimajo z letaki nič skupnega in bodo zadevo prijavili policiji.

Na družbenih omrežjih smo opazili objavo o natiskanih letakih, ki veliko bolj spominjajo na pamflet tistih, ki že od prve sekunde aktualne vlade pozivajo na proteste. Na letak so natisnili tudi izjavo enajstletnega Valterja, ki je v oddaji Toplovod povedal, da so kot vzrok smrti njegovega dedka navedli koronavirus, čeprav je umrl za rakom. Ob tem se lahko vprašamo, ali smo res prišli tako daleč, da za potrebe rušenje vlade neznanci zlorabljajo osebno tragedijo mladega Valterja.

Pamfleti naj bi bil raztresen pred poslopjem Državnega zbora v preteklih dneh. V letaku med drugim piše: “Virus je NWOrwell20+ iz laboratorijev satanističnih globalistov: Rotschild-Rockefeller Mafia, Bill Gates, Ted Turner, Soros, Kučan, levičarji, pogresivci, NWO-NIJZ-RTV propaganda!  Zavrnite lažno pozitivna testiranja – prijavljeni boste! Aktivno se uprimo tiraniji in genocidu v nastajanju! Covid-19 je samo začetek in bo mutiral v popoln nadzor preživelih.” Spodaj na letaku je napisana spletna povezava do omenjene oddaje na Valu 202. Zaradi kompleksnosti situacije smo se z vprašanji obrnili na slovensko policijo, Državni zbor in Ministrstvo za zdravje.

Miha Šalehar usmeril pogovor tako, da je bil Valter kritičen do oblasti
Kdo je avtor pamfleta, ni znano, a je neokusno in zmedeno besedilo dobilo pozornost na družabnih omrežjih. Pod njim je zapisana tudi povezava na oddajo Toplovod. V pogovoru je voditelj Miha Šalehar usmerjal mladeniča z vprašanji  “A smo mogoče brez veze zaprti? Zakaj nas imajo raje prestrašene kot manj prestrašene?” Manipulacije, še posebej tako mladih otrok otrok, so zmotile tudi predsednika vlade Janeza Janšo, ki je zapisal, da gre za novo sramoto RTV Slovenije.

Uporabnik sumi, da za pamfletom stojijo levi aktivisti, ki so uprizorili le še eno izmed propagadnih akcij proti trenutni vladi
Uporabnik, ki je dobil pamflet na svoj domači naslov, je povedal, da gre po njegovem za nov poskus levih političnih aktivistov, da bi destabilizirali trenutno vlado. “Tole sem našel pred hišo. Levakom se je dokončno odpeljalo. Čisto spodaj pa Val 202 in RTV Slovenija,” je zapisal.

Vendar bi lahko sklepali, da so po balkonskih revolucijah, protestniškem igranju badmintona in golfa pred parlamentom na vrsti pamfleti, ki so služili kot propagandni material nacistične oblasti. Veliko bolj srhljivo je vprašanje, kdo zopet želi s takšnimi nesmiselnimi letaki netiti nov upor proti Vladi RS. Drug uporabnik na omrežju Twitter opozarja, da bi lahko bil mladi Valter le propagandno orodje v boju proti trenutni vladi. “Ta 11-letni Valter je bil res na Toplovodu, vendar sem imel osebno občutek, da je to vpliv očija in mamice na fantiča ‘virus-da ne bi bili proti vladi,'” se je odzval uporabnik.

Ob tem lahko zapišemo, da je bil Valter med pogovorom z voditeljem Šaleherjem zelo kritičen do aktualnih ukrepov. Ne glede na osebnostno simpatijo do enajstletnega dečka lahko trdimo, da bi si zdravstveni delavci s težavo privoščili, da bi zapisali drugi vzrok smrti, kot ga je doživela umrla oseba. Zato so besede mladega Valterja predvsem izraz osebnih čustev, ki jih je doživel ob smrti svojega dedka.

Zaradi lažjega razumevanja Valterjeve izjave vam ponujamo transkript pogovora med njim in Šaleharjem. Valterjeve besede so avtentične, kot jih je izgovoril v oddaji Toplovod.

Valter: “Jaz sem malo mlajši, pa so mi dovolili starši, da grem malo kasneje spat. Sem se odločil, da bom malo skrivaj na Toplovodu tle nakladal.”

Voditelj Šalehar ga vpraša, kako dolgo bodo še trajali ukrepi.

Valter: “Avgusta mislim, da bo še zmeraj vse zaprto. Ljudje ne bodo smeli nikamor iti. Bomo zaprti kot sedaj, dokler ne bo popolnoma nič več od tega koronavirusa. “

Šalehar ga vpraša, koliko je star. Valter mu odgovori, da enajst let. Šalehar ga v nadaljevanju vpraša, zakaj smo zaprti.

Valter: “Zaradi virusa, ki nas ogroža, pa čeprav nas neki ne ful.”

Miha Šalehar: “Kako zdaj ne ful?”

Valter: “Ne zdi se mi tako nevaren.”

Miha Šalehar: “A smo mogoče brez veze zaprti? “

Valter: “Ja, meni se zdi to malo pretiravanje. Recimo, to delajo samo zato, da bi nas prestrašili. Meni se bolj zdi, da bi vse ubogali. Da bi politiko bolj ubogali. Tudi zato, da bi dala mal vlada, da bi malo več denarja dobili.”

Šaleharja zanima, ali to govori sam ali pa sta mu vse to razmišljanje napisala mama in oče.

Valter: “Danes sem malo premišljeval o tem.”

Miha Šalehar: “Zakaj nas imajo raje prestrašene kot manj prestrašene?”

Valter: “Ne vem, zato, da bi bolj ubogali, da se ne bi tako upirali. Ne vem, da bi bili manj samostojni, pač, da ne bi bili tako proti vladi.”

Miha Šalehar: “Uf … zanimivo razmišlja mladi Valter, šola bo šla?”

Valter: “Nisem navdušen nad to šolo preko spleta. “

Miha Šalehar: “Zakaj ne?”

Valter: “Je vse težje in nič ne razumem.”

Voditelj Miha Šalehar mu zaželi uspešno šolanje. Ob koncu ga vpraša, ali želi deliti zaključno misel.

Valter: “Rad bi povedal, da je moj dedek pred enim tednom umrl. Deset let prej je že trpel za rakom. In je čisto pred koncem, ko je šel v bolnišnico je bil že čisto na koncu. In ko je umrl, so napisali, da je umrl od koronavirusa. V bistvu pa je umrl zaradi raka.”

Celotni pogovor med Valterjem in Šaleharjem je ob koncu radijske oddaje Toplovod iz dne 14. 4. 2020. Enajstletni Valter spregovori ob 54:01. Posnetek pogovora lahko poslušate  TUKAJ. Mnenje si ustvarite sami.

Odgovor Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede izjave 11-letnega Valterja:

Za kodiranje vzrokov smrti v Sloveniji uporabljamo metodologijo Svetovne zdravstvene organizacije. Zdravnik – mrliški preglednik truplo po smrti pregleda v skladu s strokovnimi smernicami in določi več vzrokov smrti. Poenostavljeno povedano določi neposredni vzrok smrti (bolezen ali stanje, ki je neposredno povzročila smrt) in osnovni vzrok smrti. Predvidevamo, da je v primeru, ki ga opisujete, rak osnovni vzrok smrti, COVID-19 pa neposredni.

Bolnišnica določi neposredni vzrok smrti na podlagi testov, ki jih opravi. To je lahko tudi nalezljiva bolezen. Sicer ni nujno, da ima oseba, ki je pozitivna na SARS-CoV-2 tudi (vse) tipične znake bolezni COVID-19. Okužba lahko poteka asimptomatsko.

Luka Perš