fbpx

Voditelji procesa Brdo-Brioni pozvali k skupnemu reševanju vzrokov za ekstremizem in terorizem

Voditelji procesa Brdo Brioni (foto: STA).

Voditelji procesa Brdo-Brioni so glede na zadnje teroristične napade po Evropi in svetu pozvali k skupnemu reševanju vzrokov za ekstremizem in terorizem. Ameriški podpredsednik je poudaril, da je zaradi varnosti celotne Evrope potrebno okrepiti sodelovanje pri reševanju begunske krize.

Voditelji procesa Brdo-Brioni so danes v Zagrebu spričo zadnjih terorističnih napadov v Parizu, Ankari, Bejrutu in Banmaku pozvali k skupnemu spopadanju z vzroki za ekstremizem in terorizem. Dogovorili pa so se tudi za reden dialog na operativni ravni med ZDA, EU in državami jugovzhodne Evrope. Ta je po njihovih besedah nujen za boj proti globalnim varnostnim grožnjam.

Odprta vprašanja je potrebno reševati v skladu z mednarodnim pravom
Pozvali so tudi h krepitvi stabilnosti, varnosti in blaginje za države jugovzhodne Evrope. “Odprta dvostranska in regionalna vprašanja je treba reševati konstruktivno in v skladu z mednarodnim pravom in njegovimi načeli,” so zapisali v zaključni izjavi, pod katero so se podpisali predsedniki Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Podpisala sta se tudi ameriški podpredsednik Joseph Biden in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Gost vrha v Zagrebu je bil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Voditelji so prepričani, da trenutna dramatična migrantska kriza predstavlja nepredstavljivo grožnjo tako s humanitarnega kot tudi z varnostnega vidika. Pri tem so pozvali k dialogu in dogovoru za boljšo zaščito zunanjih meja EU in za znatno zmanjšanje pritiska migrantov na države v regiji.

Biden od zadnjega obiska opaža spremembe
Predsednik Borut Pahor se je sicer danes pred formalnim začetkom vrha procesa Brdo-Brioni v Zagrebu sestal z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom. Ta je opazil, da so se stvari na naših koncih – odkar se je nazadne sestal s Tuđmanom, še prej pa z Josipom Brozom Titom –spremenile. Pahorja je pohvalil, da je dal pobudo za ta proces. “Vse se je spremenilo. In to zaradi slovenskega vodstva, ki je zagnalo ta proces in si prizadeva, da teče. Gre za zelo dobro pobudo in pohvaliti vas moram,”  je dejal za slovenske medije.

 

N. K., STA