fbpx

Voditeljica TV Slovenija Tanja Gobec nad ministra Počivalška kot tožilka v dachauskih procesih; vodja SMC se ji ni pustil zmesti in upravičil status “buldožerja”

Foto: posnetek zaslona

Odkar je na oblasti vlada Janeza Janše, pri rušenju le-te ves čas bolj ali manj vidno pomaga tudi nacionalna televizija. Ker so očitno spoznali, da je SDS dovolj trdna stranka, so sedaj na njihovem udaru predvsem ostale koalicijske stranke. Po DeSUS-u in NSi je na vrsto prišel še obračun s SMC in njenim predsednikom, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Voditeljica oddaje Politično Tanja Gobec se je tokrat vživela v vlogo tožilke na dachauskih procesih in z ministrom nesramno obračunala – ne le, da mu je neprestano skakala v besedo, na določena vprašanja mu ni pustili niti do konca odgovoriti. Vendar pa je ta zopet upravičil naziv buldožerja, saj se ob njenih provokacijah ni dal zmesti. 

Če smo se pred meseci spraševali, kaj je krivo za zibajoče se vodenje oddaje Tanje Gobec, se tokrat lahko prav tako vprašamo, čemu zasluga za njeno napadalnost nad ministrom za gospodarski razvoj Zdravkom Počivalškom. V zadnji oddaji Politično s Tanjo Gobec se je namreč voditeljica spraševala, ali je boljše, da so predčasne volitve ali pa vztrajamo pri delu kot vlada štirih strank. Gobčeva je že na začetku Počivalška zaslišala, zakaj ni odstopil kot minister in se usedel v poslansko klop. “To je postalo nepojasnjeno,” je izjavila s stisnjenimi ustnicami. “Prestopi v strankah so normalna zadeva,” je bil miren Počivalšek, ki je dodal, da iz teh dveh prestopov iz stranke v zadnjem času “ne moremo delati posebne zgodbe”. To Gobčevi ni bilo všeč in začelo se je njeno skakanje v besedo.

Zanimal jo je predvsem njegov odstop. “Jaz se zavedam, kaj pomeni biti minister. Vse te zadeve, ki so moja naloga,  želim tudi realizirati, seveda pa so vsa vrata odprta,” ji je odgovoril.

Minister Počivalšek. Foto: posnetek zaslona

Gobčeva ga je v nadaljevanju napadla v zvezi s prestopom Gregorja Židana k Socialnim demokratom, natančneje kar z njegovo izjavo, da “nam je kolega Židan v petek vpričo cele poslanske skupine in pa ministrske ekipe SMC povedal, da je dobil tako sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrnit. In takrat, ko sem to slišal, sem vedel, da je pač ta človek na napačnem mestu, kajti jaz mislim, da politika ne more biti polje korupcije.” Pri tem se je Gobčeva zapičila v “politika ne more biti polje korupcije” in ali misli, da je SD plačal ta poslanski sedež, česar pa Počivalšek ni želel komentirati, saj da je povedal, kaj se je zgodilo in kaj je Židan izjavil, ne bo pa razpravljal o tem, kaj si on misli. “Jaz osebno se bom pa usmeril v delo stranke,” je dejal in pojasnil, da delajo na tem, da članstvo na terenu seznanjajo. “Po prvem sestanku je lažje dihati, ker je energija med člani na terenu pozitivna.”

Vse kaže, da so Tanji Gobec tisti, ki računajo na še dodatne prestope iz SMC, naročili vprašanja, saj je ta vztrajala pri tem, da bi ji Počivalšek povedal, koliko in katere prestope še pričakuje. “Koliko prestopov pa še pričakujete? Pravite, da veste, komu vse se je iz vaše poslanske ponujalo prestop.” Počivalšek je odgovoril, da je opravil še en resen pogovor in da pričakuje, da bodo kot ekipa delali dalje. “Kar nekaj poslancev je povedalo, da so bili tarča, ampak so povedali, da ne bodo plen.”

SMC ostaja druga najmočnejša stranka koalicije
Ko je ugotovila, da prekaljenemu politiku Počivalšku ne bo mogla do živega, se je iz kakor slabih odnosov znotraj stranke, ki jih je Počivalšek vse po vrsti zanikal, preusmerila v kakor slabe odnose znotraj koalicije, ki naj bi nastali zaradi dveh poslancev, ki sta zapustila SMC. “Kateri resor bi dali?” jo je zanimalo, kateremu ministrstvu bi se odpovedali v SMC, ker se je ravnovesje poslancev s tema prestopoma porušilo. “Mi v tem trenutku razmišljamo o tem, kako bomo realizirali koalicijsko pogodbo. O tem se ne pogovarjamo. Smo še vedno druga najmočnejša stranka in na tem področju lahko rečem, da bomo naredili vse, da bo vsak od naših resorjev dobro in vestno naše delo opravljal. Kakršna koli rekonstrukcija vlade je pa stvar, za katero morate vprašat predsednika vlade,” je odgovoril Počivalšek, a ga je Gobčeva prekinila: “Da, predsednika vlade zagotovo, on pravi, da o rekonstrukciji ne ve nič. Ampak Nova Slovenija je povedala svoje. Kateri resor, če bo potrebno?” Počivalšek je pri tem upravičil sloves buldožerja in mirno odgovoril. “Mi o tem ne bomo cenkali.”

Oddaja Politično s Tanjo Gobec. Foto: posnetek zaslona

S svojim napadom na Počivalška je nadaljevala, ko jo je zanimalo, zakaj je SMC tako tiha stranka v koaliciji. “Mi najprej delamo,” je dejal in poudaril aktivno vlogo ministrov SMC v teh dveh mesecih. Tudi pri vprašanju glede preiskovalne komisije, ki bo preiskovala domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme: “Vemo, gre za financiranje stranke in sume pranja denarja v NKBM-u. Je to higienično?”, je Počivalšek poudaril, da so v vladi ves čas delali. “Opozicija je pa govorila. Nihče jim ni branil, da predlagajo preiskovalno komisijo za nabavo zaščitne opreme. Delali smo transparentno, konec koncev smo mi objavili podatke o tem, in ni nihče odkril nikakršne afere.”  Dodal je, da so preiskovalno komisijo predlagali zato, ker so v koaliciji samo govorili. “Eni delamo, drugi govorijo.” Gobčeva pa je neprofesionalno skakala v Počivalškovo besedo še naprej, a se ta ni dal zmesti. V tem primeru se je raje vprašal, kaj bi bilo, če ne bi imeli tako operativne vlade v tako pomembnem trenutku, kot je ta koronakriza.

V SMC so bili na predčasne volitve pripravljeni že, ko je vlado vodil Šarec
Gobčeva niti po približno desetih minutah ni obupala nad predčasnimi volitvami. “Predčasne volitve jeseni?” je vprašala in zavila z očmi. Morda tudi pogledala v kamero. “Poglejte, o predčasnih volitvah se vseskozi špekulira,” je dejal Počivalšek, a je Gobčeva že spet skočila v njegovo besedo, ko je nadaljeval, da so bili zato nanje pripravljeni že lanskega oktobra, ko je bil premier še Marjan Šarec. “V tem trenutku razmišljamo o tem, kako bomo realizirali svoj koalicijski program in koalicijski program vlade. Če bo do volitev prišlo, se jih bomo udeležili, ampak prvi cilj in prva naša naloga pa je, da vodimo odgovorno politiko, ki bo Sloveniji omogočila, da revitalizira gospodarstvo po tej krizi.”

Veliki finale pristranskosti RTV Slovenije in ene izmed paradnih voditeljic Tanje Gobec pa je prišel na koncu, ko mu sploh ni pustila, da bi odgovoril na njeno zastavljeno vprašanje o reševanju slovenskega turizma z vavčerji.

Po oddaji se je na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju, usul plaz kritik nad vodenjem Gobčeve. “Vprašanja, ki jih postavlja T. Godec v oddaji Politično, res niso vredna verodostojne novinarke. Minister Počivalšek ji odlično odgovarja,” je zapisal nekdanji politik Janez Mežan. Oglasil se je tudi Tadej Drmaž, ki je zapisal, da je voditeljica “brez bontona, skakanje v besedo, kot da bi bila tožilka na Dahauskih procesih, ne pa novinarka javne televizije. Poden, poglejte, če niste“. Komentiral je tudi politični analitik Miloš Čirič, ki je opazil, da je tokratna oddaja Politično bolj spominjala na Studio City:

Velika večina jih je bila prepričana, da je Počivalšek zaslišanje Gobčeve dobro prestal.

Barbara Majdič