fbpx

Za Šarca je Avstrijka Mlinarjeva nacionalni interes, za vodjo avstrijskih svobodnjakov pa ta ogroža interese Avstrije!

Angelika Mlinar in Norbert Hofer. (Foto: STA)

Vlada je danes ugotovila, da obstaja interes Republike Slovenije za sprejem omenjene osebe v državljanstvo Republike Slovenije,” so po današnji seji sporočili z vlade glede podelitve državljanstva kandidatki SAB za kohezijsko ministrico, koroški Slovenki Angeliki Mlinar. S tem, da bi ji podelili možnost dvojnega državljanstva, pa se ne strinjajo avstrijski Svobodnjaki. “Ampak bi bilo narobe, da bi hkrati zahtevala dvojno državljanstvo, ker se lahko zgodi, da bo v tej funkciji v interesu Slovenije odločala v nasprotju z interesi Avstrije,” je svoje stališče obrazložil predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer.

Čeprav so nam viri blizu Stranke Alenke Bratušek potrdili, da je samo vprašanje časa, kdaj bo koroška Slovenka in kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar dobila slovensko državljanstvo, je zadeva dobivati pozornost na avstrijski strani. Koroška Slovenka je sicer ta teden ocenila, da je skoraj nemogoče, da ji Avstrija ne bi izdala dovoljenja, da zaprosi za slovensko državljanstvo, saj da je to tudi v nasprotju z zakonodajo EU. Avstrija dopušča dvojno državljanstvo le v primeru, če se to izkaže v interesu njihove države. “Jaz tega interesa ne vidim,” je svojo izjavo podkrepil vodja avstrijskih svobodnjakov Norbert Hofer.

Neprijetna zadeva pa je sila moteča za vlado Marjana Šarca. Zadnji dan za imenovanje novega kohezijskega ministra je 7. januar 2020. Prvaka stranke svobodnjakov pa moti tudi to, da je Mlinarjeva v preteklosti delovala v interesu Avstrije kot evropska poslanka stranke NEOS. Na letošnjih evropskih volitvah je avstrijska stranka ni več uvrstila na listo, zato se je zatekla k svoji slovenski prijateljici in nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek.

Angelika Mlinar z Alenko Bratušek. Načrt imenovanja Mlinarjeve za ministrico lahko pade le zaradi avstrijskih oblasti. (Foto: Twitter)

Ime Angelike Mlinar se pojavlja blizu krogov zloglasnega odvetnika Mire Senice
Kot je nedavno poročal naš spletni portal, je Mlinarjeva imela odprt s. p. v Sloveniji. Pogled v zemljiško knjigo razkrije, da sta Mlinarjeva in njen nekdanji partner Stefan Vavti na naslovu njenega nekdanjega s. p. kupila tudi stanovanje. Gre za skoraj 93 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje, vendar naj bi bila Mlinarjeva le enoodstotna lastnica nepremičnine. Zanimivo je tudi, da sta Vavti in Mlinarjeva leta 2006 kupila stanovanje na Gradaški ulici 18, istega leta pa je odvetnik Miro Senica postal lastnik stanovanja na sosednji hišni številki. Tam ima še danes stalni naslov njegova partnerka, propadla političarka Katarina Kresal.

Luka Perš