fbpx

Vodja Golobovega kabineta objavila diskriminatoren oglas za delo – bodo pristojni organi ukrepali?

Petra Škofic je bila pred vstopom v stranko Gibanje Svoboda dolgoletna LDS-ova predstavnica za stike z javnostjo. (Foto: STA)

Ko je na oblasti Robert Golob, bizarnostim ni konca. Po tem, ko smo včeraj poročali, da je bila na mesto vodje kabineta ministrice za digitalizacijo imenovana strokovnjakinja za glinene posode, je na spletu odjeknila nova figurativna bombica. Vodja Golobovega kabineta je na Linkedinu objavila oglas za delo, v katerem išče nad številkami navdušeno osebo. Pustimo ob strani, da tovrsten oglas (glede na kabinetno zaposlitev) deluje skrajno neprofesionalno, v oči je zbodlo še nekaj drugega. Objava razkriva sramotno diskriminacijo po starosti, prav o tem pa so bile Goloba pred volitvami polna usta. Škoficeva je starostno zahtevo med tem že izbrisala.

Diskriminacija je v Sloveniji prepovedana. Prepoveduje jo 14. člen Ustave kot tudi zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki zagotavlja varstvo pred diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin. Da, tudi starosti. Nič čudnega torej, da je na socialnih omrežjih završalo.

Na oglas, ki ga je objavila Petra Škofic, dolgoletna predstavnica za odnose z javnostmi propadle LDS, sedaj pa vodja kabineta predsednika vlade, torej Golobova najtesnejša sodelavka, so se hitro vsule kritike. Znan politični komentator in kolumnist Tomaž Štih, sicer znan pod psevdonimom “Libertarec” je na primer zapisal, da so se v kabinetu malce preveč evforično lotili iskanja kadrov: “Direktno kršijo zakon. Pri takšnem opisu dela nimajo prav nobene podlage za diskriminacijo po starosti.

Image

Na njegov zapis pa se je nato odzval tudi kolumnist Mitja Iršič, ki je zapisal: “43-letnica razume delovanje gospodarstva, financ in podjetij, se zna poglobiti v ključne kazalnike, številke, izkaze in jih zna tudi pretvoriti v uporabno vsebino. Govori angleško, ima fakulteto in uživa v številkah, prezentacijah in tabelah. 8. marec, kaj svetujete 43-letnici?”

A pravo vprašanje ni, kako se bo na kršenje zakonodaje odzval bogato financiran in z oblastjo spajdašen NVO 8. marec. Pravo vprašanje je, kako se bodo odzvale pristojne inštitucije, ki so bile ustanovljene prav z namenom detektiranja in varovanja pred tovrstnimi praksami. Prav to se je vprašal spletni uporabnik Karli Erdlen – saj gre za očitno diskriminacijo starejših.

Ker se enako sprašujemo novinarji naše novinarske hiše, smo na delovno inšpekcijo in Zagovornika načela enakosti poslali novinarska vprašanja, v odgovorih pričakujemo, da se do tovrstnih praks opredeli.

Spoštovani,

na socialnem omrežju Linkedin se je pojavil sporen oglas vodje kabineta predsednika vlade, ki se glasi takole:

“Iščemo analitika/analitičarko med 25 in 30 let, ki razume delovanje gospodarstva, finančnih trgov in podjetij, ki se zna poglobiti v ključne kazalnike, številke in izkaze in jih zna pretvoriti v uporabno vsebino. Obvladati mora angleški jezik, imeti dokončano fakulteto in uživati v številkah, prezentacijah in tabelah. Motivacijsko pismo (one-pager) lahko pošljete v direktno sporočilo.”

V odebeljenem tekstu besedila je zaznati očitno starostno diskriminacijo, zato vas prosimo, da se do zapisa opredelite in odgovorite na naslednje:

  1. Ali v zapisanem prepoznavate nezakonito diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine, torej starosti?
  2. Če to drži, katera institucija mora po vašem mnenju zoper to dejanje ukrepati?
  3. Kakšna kazen je zagrožena osebam, ki diskriminirajo na podlagi osebnih okoliščin?

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Andrej Žitnik