Vodja poslancev SDS Krivec: Predsednik državnega zbora Židan že na začetku funkcije povozil mnenje zakonodajno pravne službe, Levica ne more biti opozicijska stranka

Danijel Krivec (Foto: STA)

Tudi razdelitev predsedniških in podpredsedniških mest v delovnih telesih DZ potrjuje, da je Levica koalicijska stranka. Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji državnega zbora obravnavali predlog sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles državnega zbora, pri čemer so poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke glasovali proti. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v stališču namreč poudaril, da sklep ne sledi rezultatu na letošnjih državnozborskih volitvah, na katerih je SDS močno zmagala.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v predstavitvi svojega stališča poudaril, da so si na posvetu vodij poslanskih skupin razdelili predsedniška in podpredsedniška mesta za vodenje odborov in komisij. Zgodilo se je tisto, kar smo nekako pričakovali, in šest strank koalicije se je v tem primeru poslužilo preglasovanja.

Dosedanja praksa v državnem zboru je vedno temeljila na nekem matematičnem izračunu in razrezu na tej podlagi. Krivec je dejal, da tokrat ni bilo tako. “Že za začetek je bilo zelo zaskrbljujoče tudi stališče novega predsednika državnega zbora, ki je našo zakonodajno–pravno službo, se pravi matično službo v državnem zboru, in njeno mnenje opredelil kot nerelevantno in trdil, da se lahko bere na različne načine, navkljub temu, da je večina pravnikov do zdaj izrazila jasno stališče glede pozicije stranke Levica.”

Po “fair playu” bi morali v SDS dobiti odbor za zdravstvo
Da je dejstvo, da se ta upošteva kot koalicija, je bilo razvidno tudi iz prvih dokumentov, ki so jih poslanci šele na posvetu dobili na mizo, v katerih je bila Levica že upoštevana z vsemi predsedniškimi in podpredsedniškimi mesti, kot je bil dogovor znotraj koalicije. Po protestih poslancev SDS so se sicer na nek način dogovorili, da si opozicija sama razdeli mesta, ki so jih v koaliciji prepustili opoziciji. Po posvetu se je ugotovilo, da tako Levica kot oni želijo imeti odbor za zdravstvo, Krivec pa meni, da bi bilo korektno, da bi odbor za zdravstvo dobila SDS, kajti v prejšnjem mandatu so vodili preiskovalno komisijo, ki je ugotovila veliko nepravilnosti, in bi po nekem “fair playu” pričakovali, da si znotraj opozicije največja opozicijska stranka prva izbere v primerih, ko je za neko delovno mesto več interesa.

Židan ne spoštuje niti pravne službe državnega zbora, ki mu predseduje. (Foto: STA)

“Taka je bila dosedanja praksa, ampak očitno se v tem mandatu te prakse v celoti spreminjajo in koalicija je jasno povedala, da podpira Levico pri vodenju odbora za zdravstvo, kar ima sicer verjetno vso pravico, vendar kot sem rekel, to ni bila običajna praksa v preteklosti,” je bil kritičen Krivec o teptanju ustaljenih pravil.

Neuravnoteženo deljenje delovnih teles
Krivec je spomnil na zanimivo podrobnost, da koalicija na začetku ni želela odbora za evropske zadeve. Šele pozneje, ko je bilo opozorjeno, da bo ta vlada tudi predsedovala Evropski uniji in da bo tudi Evropi nerazumljivo, da to vodi opozicija, je prišlo do menjave teh odborov. Tudi ustavna komisija je bila v vseh dosedanjih mandatih v rokah koalicije, sedaj pa jo prepuščajo opoziciji. Enako velja za komisijo za poslovnik. “V vsakem primeru je koalicija pobrala vsa delovna telesa, ki so državotvorna, in opoziciji prepustila – govorim o tisti opoziciji, ki si lahko nekatere stvari razdeli – v večini samo komisije. Glede na volilni rezultat je to dokaj neuravnoteženo.”

Vodja poslancev SDS še opozarja, da je jasen signal, da je Levica v koaliciji, tudi to, da se podpisuje pod predloge za podpredsednike in druge dokumente, ki jih vlaga koalicija ves čas. Prav tako se bo po njegovem nadaljevalo zavajanje in nadaljevanje težav, zato upa, da se podobna preglasovanja ne bodo dogajala stalno, ker bo to zelo slabo za demokracijo v državnem zboru in v Sloveniji.

C. Š.