Vodja poslanske skupine SDS Krivec o kandidatih za guvernerja Banke Slovenije: Upamo na pametno odločitev predsednika države

Foto: Tw

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je danes pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju udeležil posvetovanj o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo namreč po tem, ko v prvem krogu poslanke in poslanci niso izvolili Primož Dolenca, v drugem krogu posvetov z vodji poslanskih skupin skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov za guvernerja, to so ekonomista Igor Masten in Jože P. Damijan, v. d. direktorja UMAR-ja Boštjan Vasle, Eva Lorenčič iz ECB in nekdanji prvi mož KAD-aa Tomaž Toplak, uživa potrebno podporo poslank in poslancev in bi lahko bil izglasovan.

Kot je povedal tudi Danijel Krivec po pogovorih predsednik Republike Slovenije načrtuje, da bo predlog kandidature v Državni zbor RS poslal v času, ki bo omogočal, da bo lahko državni zbor o guvernerju Banke Slovenije odločal na svoji decembrski seji, saj ostaja Banka Slovenije brez guvernerja že od konca letošnjega aprila.

Vodja poslanske skupine SDS je dejal, da so v Slovenski demokratski stranki v zadnjem času na pogovore sprejeli vse kandidate za guvernerja, razen gospoda Jožeta P. Damijana, ki se je sam odjavil in na razgovor ni prišel. “Po teh razgovorih smo si ustvarili mnenje o posameznih kandidatih, to stališče smo tudi prenesli predsedniku republike, od njega pa sedaj pričakujemo pametno odločitev,” je povedal Krivec in dodal, da se bomo glede kandidata dokončno odločili, ko bo s strani predsednika kandidatura vložena.

Guverner bo izvoljen, če bo podan pameten predlog predsednika države
Na novinarsko vprašanje, ali bi kriterije, ki jih je poslanska skupina SDS oblikovala glede podpore kandidatu, izpolnjeval kandidat Igor Masten, je Krivec odgovoril, da bi jih lahko izpolnjeval ter obenem dodal, da bi jih lahko izpolnjeval tudi kdo drug. “A kot  rečeno, dokončno se o posameznem kandidatu sedaj nismo opredeljevali in čakamo na predlog predsednika republike”. Na vprašanje o tem, ali bi poslanska skupina SDS premislila o podpori šestemu kandidatu, ki bi ga predsednik predlagal na svojo pobudo, omenja se Sibil Svilan, je Krivec odvrnil, da se o morebitnem šestem kandidatu s predsednikom republike nista pogovarjala. “Seveda ima predsednik države vedno možnost, da skladno s svojimi pristojnostmi predlaga tudi koga drugega, a glede na sedanje izkušnje dvomim, da se bo za kaj takšnega odločil. V vsakem primeru pa se bomo v SDS odločali na podlagi pogovora s kandidati in glede na izpolnjevanje kriterijev, ki smo jih določili in na katere smo v preteklosti že opozarjali,” je povedal vodja poslank in poslancev SDS.

Na vprašanje o tem, ali po njegovem mnenju vendarle obstaja neko soglasje glede podpore enemu izmed petih predlaganih kandidatov, je Krivec izrazil upanje, da bomo v tem drugem krogu vendarle dobili guvernerja Banke Slovenije. “Banka Slovenije namreč potrebuje guvernerja tudi na nivoju pogovorov, ki se odvijajo na Evropski centralni banki. Zato tudi upamo na pametno odločitev predsednika države, ali bo kdo od kandidatov dobil podporo ali ne, pa bomo videli po glasovanju,” je povedal vodja poslanske skupine SDS.

Odločitve o ustavni obtožbi Šarca še niso sprejeli
Danijel Krivec je v nadaljevanju komentiral tudi poziv predsednika vlade Marjana Šarca glede tega, da bi podjetja v delni ali celotni državni lasti razmislila glede oglaševanja pri posameznih medijih. V zvezi s tem so mediji že izpostavljali, da naj bi SDS vložila ustavno obtožbo. “Glede tega smo danes na seji poslanske skupine opravili razpravo, glede vložitve ustavne obtožbe pa še nismo sprejeli dokončne odločitve. Menimo pa, da gre pri omenjenem pozivu za resno kršitev ustave ter drugih zakonov, gre tudi za nedopusten pritisk na gospodarske subjekte in je tudi v nasprotju z zakonodajo, ki ureja delovanje gospodarskih družb,” je ocenil Krivec in dodal, da je takšna izjava nekoga, ki bi moral biti nevtralen na svojem položaju, zagotovo neprimerna in v določenem delu neustavna, bodo pa dokončno odločitev glede ustavne obtožbe še sprejeli.

Demokratična država mora spoštovati ljudsko voljo
Novinarje pa je zanimal tudi komentar Danijela Krivca o tem, da nekateri pravni strokovnjaki ugotavljajo, da glede Marakeškega sporazuma ni mogoče izvesti posvetovalnega referenduma. “Pravnikov, ki temu nasprotujejo, nisem slišal, verjetno pa so mnenja različna. Trenutno postopek glede razpisa referenduma poteka v Državnem zboru, referendumsko vprašanje se lahko dopolni v skladu s pripombami in nekih zadržkov za izvedbo referenduma ne vidim,” je dejal vodja poslank in poslancev SDS. “Kar se tiče mnenja predsednika republike, je sam to temo odprl v kontekstu morebitnega posvetovanja s predsedniki strank. Sam menim, da bi takšno posvetovanje v tem trenutku bilo koristno, mora pa o tem kaj več povedati predsednik,” je še poudaril Krivec.

Na vprašanje o tem, da je sporno predlagati, da bi posvetovalni referendum bil obvezujoč, je Krivec odvrnil, da normalna demokratična država spoštuje voljo ljudi, izraženo na referendumu. “Če ljudje ocenijo, da mora politika iti v neko smer, potem politika ni pristojna, da bi nastopila proti temu,” je še prepričan vodja poslanske skupine SDS.

C. Š.

 • Olga2345

  Upajmo, da se ne bo zgodila “ustavna” sodnica tudi v BS! Sramota!

 • xtc

  Mislim ,da bi morala zoper Posvojenčka US obtožba vložena,saj si je premie privoščil več in ne samo eno kršitev ustave in večih zakonov,kar je povsem ne dopustno.
  Jasno pa je ,da ljudje,ki so bili nekoč visoko v hirarhiji LBH so večinoma sami udbaši in napol mafijci in kot taki v SLo sploh v financah-državnih nimajo kaj iskati.
  Pričanja,da saj Arhar pa ni bil–so tumasta in abotna,v take posle so bili vpleteni le najbolj privrženi in zanesljivi kadri.

 • Lojz

  Aha premier bi moral spodbujati podjetja da oglašujejo v rasističnih in homofobnih medijih potem pa bi bilo ok al ne. SDS res postaja vedno bolj skrajna sekta.

 • Slovenec sem

  Jože P Damjan je ali pa ni nedolžen.

  Tudi Šarec je dejal: če je nedolžen, je nedolžen. če ni nedolžen, pa ni nedolžen.

 • RATATA

  Slovenija ne rabi nikakršnega guvernerja, saj tudi banke nima (kot tudi ne London – Pariz – Dunaj – Frankfurt …. niti usa…).
  Edini guverner je Rokšild!… became a freemason of the Emulation Lodge, No. 12, of the Premier Grand Lodge of England on 24 October 1802, in London. Up until this point, the few Ashkenazi Jews that lived in England tended to belong to the “Antients” on account of their generally lower social class, while the more established Sephardim joined the Moderns.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nathan_Mayer_Rothschild

 • Common Sense

  JPD ima kredit v švicarjih. Če komu ni kaj jasno, to je big no-no. Pa recimo, da gre v to navaden “folk”. Ni pa to za pričakovati od nekoga, ki bi rad postal guverner BS. To je povsem dovolj, da se ga izloči. Pahor je pa sploh postal tretjerazredna tema. Tipičen narcis.

  • Hun

   Po bitki je lahko vsak general.
   Svicarski frank je bil dolgo obdobje stabilna, obenem pa vedno mocnejsa valuta.
   Precej bank in investicijskih druzb je utrpel znatne izgube.

   • Common Sense

    Ne, po bitki ni vsak general. Je pa lahko vsak hazarder. Če vzameš kredit na 30 let, imaš večino ali vse prihodke v EUR, kredit pa v CHF, si ….. ne general, pač pa hazarder. V 30 letih se veliko zgodi. Bančnik (sploh prvi) pa naj bi bil neka stabilna, konzervativna oseba, ki bi “kao” skrbel za stabilnost bančnega sistema. Kako le, če je sam najmanj špekulant, najverjetneje pa brezbrižen hazarder. To je pač moje privatno mnenje, s tem, da moje mnenje ne šteje veliko. In samo, da bo jasno, to definitivno NI sovražni govor.

    • Hun

     Sposojat si velko vsoto denarja je hazard v vsakem primeru.
     Tud ce ga v € vzames.

 • domovina mili dom

  Predstava za bedake. Kdo bo, je že sklenila murglska vlada.

  • Common Sense

   Če to drži, potem bo JPD.

   • domovina mili dom

    JPD ne bo. On je bil samo dim, da zaposli novinarje.

 • janez cepec

  jebenti, kva če b’ vodj poslanske skupine SDS Krivic predlagu za haupt bankirja kar vel’kiga luzerja? SDS bi se tko na elegantn način znebila dosmrtnega predsednika, ON bi pa uhka poj mrbit sam plačvov položnce, jih ne bi blo treba plačvat eni levi žlahti, une dojč marke od šverca z orožjem bi mrbit tud uhka še u ojre zamenu, pa po puf mu tud ne bi blo treba u Bosno hodet. čeprou, zdele za rojstni dan, njemu ljube Juge, roma ponovno u Jajce, kjer bo usen pogledu za kešn ugodn kredit, k’ bo glih že dol, sej ne zarad druzga.

 • domovina mili dom

  Slovenke in Slovenci, prihaja račun. Volili ste, sedaj boste plačali.

  https://siol.net/posel-danes/novice/cena-lazi-v-projektu-tes6-200-zaposlenih-v-velenju-prevec-484054

  • Djuro Sumar

   In kdo bo izstavil ta račun?

   • sunday

    musli podganji iztrebki !!!

    • Djuro Sumar

     Komentar na nivoju slovenske desnice.

   • domovina mili dom

    CK ZKS.

    • Djuro Sumar

     Si še kar v socializmu? Človek, piše se leto 2018.

     • domovina mili dom

      Priznavam samo rdečo zvezdo, NOB, Jankoviča, Bavcona, FDV borce za svobodo govora.

     • Djuro Sumar

      Pa CK ZKS tudi, kajne.

     • domovina mili dom

      18 ur nazaj poglej.

     • Djuro Sumar

      Gledam samo naprej.

 • Mojca pokraculja

  Malo upanja je pa le. Pahor se gre ena pametna ena neumna.

 • sunday

  zakaj je komentiranje v črni kroniki zaprto !!!?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!