Vodja poslanske skupine SDS Krivec utišal špekulante: “Imamo 46 glasov za razrešitev Zorčiča – brez manjšinskih poslancev!”

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. (Foto. STA)

Imamo 46 glasov za razrešitev Igorja Zorčiča, brez manjšinskih poslancev,” je za Nova24TV sporočil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in s tem utišal špekulacije levice, da bo koalicija izvolila novega predsednika Državnega zbora le s poslanci italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Koalicijske poslanske skupine so v parlamentarni postopek vložile predlog za razrešitev predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča. Predlagajo, da DZ o tem odloča na izredni seji v torek. Pod predlog je podpisanih 38 poslancev iz vrst SDS, NSi in SMC. Predsednik NSi Matej Tonin je v nedeljo v oddaji Politično na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Opozicija si več kot očitno te zamenjave ne želi, zato je predlagala premik glasovanja o razrešitvi trenutnega predsednika Državnega zbora na čas po zaprtju države, medtem pa je Jernej Pikalo manjšinskim poslancem požugal, da sta jeziček na tehtnici in poudaril, da bodo v nasprotnem primeru “težke posledice za slovenske interese posebej na lendavskem koncu”.

Pod predlog za razrešitev predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča je podpisanih 38 poslancev iz vrst strank SDS, NSi in SMC. Zorčič je namreč v petek s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem izstopil iz poslanske skupine koalicijske stranke SMC. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanskih vrst DeSUS-a, je trojica začela postopek vzpostavitve poslanske skupine nepovezanih poslancev. Za razrešitev predsednika DZ-ja je potrebnih najmanj 46 glasov poslancev.

Levica v javnost lansira špekulacije
Poslanec SMC Gregor Perič je v ponedeljkovi izjavi v DZ-ju zagotovil, da ima Horvat podporo vseh petih poslancev SMC. “Horvat je nekdo, ki je že dolgo v DZ-ju, pozna postopke in uživa ugled. Razpravo v DZ-ju bi lahko dvignil na višjo raven, kar DZ in slovenski politični prostor trenutno zelo potrebujeta,” je dejal Perič. Strinja se, da je tajno glasovanje nepredvidljivo, a meni, da bi Horvata lahko izvolili. “To je tudi pomemben političen lakmusov papir, ki bo pomembno nakazal delovanje koalicije v prihodnje,” je ugotavljal. Spomnil je na glasovanja prejšnji teden, ki niso kazala na to, da bi bila večina za sprejemanje predlogov ogrožena.

Jožef Horvat (Foto: Zajetje zaslona)

Medtem pa so opozicijske stranke podale predlog, da bi se glasovanje premaknilo na čas po zaprtju države. Po drugi strani prihaja tudi poziv Jerneja Pikala, da poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti naj ne bi bila jeziček na tehtnici vladne večine. “Če bi se to spremenilo, bi lahko to nakazovalo na tihi dogovor, ki bi lahko imel težke posledice za slovenske interese posebej na lendavskem koncu,” je še zapisal.

Nekateri so prepričani, da gre za posredni pritisk na poslance manjšine. Saj naj bi šlo za žuganje poslancu madžarske manjšine, da mora storiti, kot menita Jernej Pikalo in stranka SD. Pri tem so nekateri opozorili, da gre za grožnjo in poudarili, da je Janez Drnovšek na tak način dvakrat sestavil vlado.

Kot pa nam poročajo novinarji iz terena je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec ravnokar v Državnem zboru zagotovil, da imajo dovolj glasov brez manjšinskih poslancev. “Imamo 46 glasov za razrešitev Igorja Zorčiča, brez manjšinskih poslancev,” je pojasnil Krivec.

Sara Rančigaj