Vodja svetovalne skupine Mateja Logar: Solidarnost in velikonočni prazniki v družinskem krogu za lepše in mirnejše poletje

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. (Foto: STA)

“Moramo se zavedati, da se virus na razdalji 1,5 metra na zaprtem ali odprtem prostoru širi enako. To, da smo zunaj brez maske in zelo blizu drugi osebi se s tem izpostavljamo okužbi in povečanemu tveganju, da bomo zboleli,” je opozorila infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za boj proti covid-19 dr. Mateja Logar.

V oddaji Tema dneva je z voditeljem Luko Svetina spregovorila vodja posvetovalne vladne skupine za boj proti covid-19, dr. Mateja Logar. V uvodu je pojasnila, da je vladni semafor za sproščanje ukrepov še vedno v veljavi. Opozarja, da se med državljani zelo širi angleška različica virusa, saj je veliko bolj nalezljiva. Edina rešitev po mnenju dr. Logarjeve je, da imajo prebivalci Slovenije čim manj stikov med sabo in upoštevajo ukrepe, ki preprečujejo širitev virusa, zlasti med prazniki.

V osrednjih medijih se je pojavilo veliko kritičnih zapisov o ponovnem zaprtju države, ki bo trajalo do 11. aprila. A so vse apokaliptične napovedi političnih nasprotnikov sedanje vlade popolnoma nepotrebne. V Sloveniji ne bomo izvedli možnosti zaprtja države, kot so se odločili v Italiji. Tam se je nova leva italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija namreč odločila, da lahko vsak državljan Italije  zapusti svoje domovanje samo  v nujnih primerih, ne sme pa se oddaljiti na več kot 200 metrov. Pa še to le samo dvakrat na dan. V primeru, da bodo vsi državljani upoštevali ukrepe, bo cilj dosežen. Širjenje virusa je nemogoče preprečiti v tem trenutku. Edina rešitev po besedah Logarjeve je precepljenost prebivalstva, kar bo tudi vplivalo na samo širjenje virusa.

Po napovedih Inštituta Jožef Štefan lahko pričakujemo dodatnih štiri do pet tisoč okužb z angleško različico koronavirusa
V tem tednu smo slišali tudi napoved dr. Leona Cizlja z Inštituta Jožef Štefan, kjer so predstavili projekcije okuženih in kdaj naj bi se po njihovem mnenju končal t.i. tretji val. Opozoril je, da lahko v naslednjih dneh in tednih pride dnevno do okužbe z angleško različico virusa med štiri do pet tisoč prebivalcev v Sloveniji. Konec t.i. tretjega vala pa vidi konec junija, ko bi se naj precepilo večinsko slovensko prebivalstvo.

Logarjeva ocenjuje, da bo od približno 4000 morebitnih okuženih bolnikov vsaj 20 odstotkov potrebovalo zdravljenje v bolnišnicah, približno pet odstotkov pa zdravniško oskrbo v intezivni negi. Poziva, da lahko vsak naredi nekaj brez odrekanja. Tudi ob prihajajočem nedeljskem prazniku poziva, da se skupinski zajtrk ali kosilo organizira le v ožjem družinskem krogu. “Moramo se zavedati, da se virus na razdalji 1,5 metra na zaprtem ali odprtem prostoru širi enako. To, da smo zunaj brez maske in zelo blizu drugi osebi, pomeni, da se s tem izpostavljamo okužbi in povečanemu tveganju, da bomo zboleli,” opozarja infektologinja.

Sedanja vlada se sooča tudi s kritiko, da v razdeljevanju cepiv ni solidarnostna do drugih držav. Ta podatek ne drži, saj je Slovenija del svojih cepiv donirala Češki. Na te očitke večinske slovenske javnosti je strokovni vidik predstavila tudi Logarjeva. Slovenija si prizadeva kot kateri koli druga država v tem trenutku dobiti največje število odmerkov.

Vladna ekipa stoji na stališču, da dobi odmerke, ki so določeni in naročeni. Slovenija je po zagotovilih predsednika vlade Janeza Janše naročila do sedem milijonov doz cepiv. Vodja strokovne skupine covid-19 je dejala, da si Slovenija prizadeva, da bo dobila čim več cepiv in poskrbela za precepljenost prebivalstva. To pa je tudi edina rešitev, da se bo epidemija v prihodnje zaustavila.

Luka Perš