fbpx

Politične spletke Šarca in Kučana proti Pahorju: Predsedniku države odvzela še častno enoto Slovenske vojske?!

Milan Kučan (foto: STA).

Samooklicani pripravljalni odbor, ki ga vodi Milan Kučan, predsedniku države Borutu Pahorju, kot suverenu slovenske države ni ponudil, da bi postal svečani govorec na proslavi ob združitvi Prekmurja z matično domovino meseca avgusta. Kučan je za govornika določila kar predsednika vlade Marjana Šarca. A stvari so se še dodatno zapletle. Namreč, insajder z ministrstva za obrambo nam je zaupal informacijo, da si premier Šarec na proslavi želi tudi častno enoto Slovenske vojske, ki naj bi jo protokolarno uporabil kar on sam s pregledom, kot veleva protokol. Kot je znano, ta naloga sicer pripada predsedniku republike, ki je po ustavi tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske. 

Letos poleti bo v Prekmurju še posebej slovesno, saj bo ta del Slovenije obeležil sto let združitve z matično domovino. Na ta dogodek se pripravljajo že več let tako v koordinacijskem odboru kot tudi v škofiji Murska Sobota.

Žal pa tudi tu ne gre brez političnega spletkarjenja. Kot je znano, pripravljalni odbor za proslavo vodi nekdanji predsednik republike in zadnji partijski šef Milan Kučan. Slednji je tudi preprečil, da bi bil predsednik republike Borut Pahor glavni govornik na osrednji proslavi v Beltincih. Namesto Pahorja bo glavni govornik premier Marjan Šarec, ki se sicer zadnje čase pojavlja kot govornik tako rekoč na vseh “pasjih procesijah”.

Zaplet med Pahorjem in Šarcem
Zanimivo pa je, da je to informacijo aprila letos v oddaji Sreda v sredo (vodi jo legendarni novinar in nekdanji dopisnik TV Slovenija iz Pomurja Boris Cipot) razkril že murskosoboški škof Peter Štumpf. Kot je povedal, bo predsednik Pahor nagovoril zbrane na svečanem bogoslužju ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v soboto, 17. avgusta 2019, v parku pred beltinsko župnijsko cerkvijo. Kajti samooklicani pripravljalni odbor, ki ga vodi Milan Kučan, mu namreč kot suverenu slovenske države tega ni ponudil, svečani govorec na proslavi bo namreč predsednik vlade Marjan Šarec (več TUKAJ). Proslava je sicer predvidena za soboto, 17. avgusta, torej na samo obletnico združitve. Na ta dan bo v Beltincih tudi slovesna sveta maša.

Foto: STA

A stvari so se še dodatno zapletle. Namreč, insajder z ministrstva za obrambo nam je zaupal informacijo, da si premier Šarec na proslavi želi tudi častno enoto Slovenske vojske, ki naj bi jo protokolarno uporabil kar on sam s pregledom, kot veleva protokol. Kot je znano, ta naloga sicer pripada predsedniku republike, ki je po ustavi tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske. A so po naših podatkih Pahorju vzeli tudi to nalogo. Že tako ali tako pa bo bogoslužje, ki ga bo vodil škof Štumpf in naj bi v okviru tega bogoslužja nagovor imel Pahor, nekako ločeno od uradne proslave. Na slovesni maši naj bi sodelovala celo dva kardinala, vendar pa je Kučanov odbor zahteval, da murskosoboška škofija mašo prestavi na petek, 16, avgusta, ali nedeljo, 18. avgusta. Vendar je škofija tovrstne pritiske zavrnila.

Informacije glede častne čete Slovenske vojske pa še preverjamo, zato smo poslali novinarska vprašanja na urad predsednika republike, vladni urad za komunikacije ter na ministrstvo za obrambo.

G. B., Demokracija