Vojna vršilcev dolžnosti: Bo Lindav uspel s svarilom natečajni komisiji?

Foto: STA

Izbira generalnega direktorja policije očitno še ni končana zgodba. Vlada je s podelitvijo polnih pristojnosti Senadu Jušiću stopila na žulj nekdanjemu v. d. Boštjanu Lindavu, ki je prav tako kandidiral za mesto generalnega direktorja. Lindav je namreč že zagrozil s kazenskimi in civilnopravnimi postopki, če bodo ugotovili, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za omenjeno mesto. Spomnimo, da so Lindava “kazensko” premestili, ker je bil zaveznik nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je javno opozorila na politične pritiske na policijo.

Po koncu postopka izbire generalnega direktorja policije je predsednik natečajne komisije Andrej Verhovnik Marovič podal na KPK prijavo suma nedovoljenih vplivov na člane komisije, ki si jih je prek svojega odvetnika privoščil nesojeni prvi mož policije Boštjan Lindav. Slednjega se je Golobova vlada “znebila”, ko jim ta ni bil več potreben, Lindav pa očitno po vsem ponižanju s strani Golobove vlade ne namerava oditi brez “boja”.

Kot piše v prijavi, je Lindav članom natečajne komisije še pred odločanjem poslal pismo, v katerem jim je zagrozil s kazenskimi in civilnopravnimi postopki, če bodo ugotovili, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za generalnega direktorja policije. Po navedbah državnega medija jim je grozil s postopki, ki bi lahko privedli do njihove odpustitve iz službe iz krivdnih razlogov. Komisija je odločitev sprejela na seji 4. septembra, medtem ko je Lindavov odvetnik Gregor Verbajs pismo poslal nekaj dni prej, 28. avgusta. V njem je odvetnik med drugim zapisal, da Senad Jušić ne izpolnjuje razpisnih pogojev, zaradi česar bo posebna natečajna komisija nosila “polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve” kot tudi, “da kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu”. Komisija sicer Lindavu ne oporeka pravice, da si veljavne predpise predstavlja drugače kot njeni člani, zato ima zagotovljeno pravno varstvo, kar pomeni, da se lahko na odločitev pritoži. “Drugačne odločitve posebne natečajne komisije pa ne more doseči z grožnjami oziroma nedovoljenimi pritiski,” so zapisali v prijavi KPK. To je po mnenju komisije “nedopustno in v nasprotju s pričakovano integriteto”.

Foto: STA

Kot je znano, je posebna natečajna komisija ugotovila, da Senad Jušič izpolnjuje vse pogoje za generalnega direktorja policije, notranji minister Boštjan Poklukar ga je nato predlagal na to funkcijo, vlada pa potrdila. Lindav je že pred tem napovedal pritožbo na sodišče, da pa je s tožbami mislil resno, lahko sklepamo že po tem, da je v času afere z notranjo ministrico Tatjano Bobnar že napisal za vlado in premiera specifično hudo obremenilno poročilo, ki je govorilo o tem, kako ga je pred sestankom pričakal premierjev varnostnik Miloš Njegoslav Milović, ki pa uradno nikoli ni bil zaposlen na vladi ali v javni upravi nasploh. Lindav je sicer servilno in ustrežno izvrševal vsa umazana revanšistična dela Golobove vlade – z Bobnarjevo sta ad hoc uničila avtocestno policijo, zaradi česar se je število prometnih nesreč občutno povečalo, brez dokazov sta politično izredno zavržno blatila kadre, imenovane v Janševi vladi. A ni bilo dovolj, vlada od njiju ni imela več koristi.

Portorož, Grand Hotel Bernardin. Srečanje šefov policij iz držav, vključenih v proces Brdo. V. d. direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Degradacija in osebno ponižanje Lindava
Spomnimo, da so še nedavno dominantni mediji poročali o tem, da se je Jušić odločil za prve premike nekaterih zaposlenih iz vodstva policije, pri čemer naj bi nekdanjega prvega moža slovenske policije Boštjana Lindava po njihovih informacijah doletela pisarna na Policijski postaji Škofja Loka. Omenjeni mediji so o tem pisali, kot da je to običajni kadrovski premik, čeprav je bilo očitno, da so se ga želeli na “prefinjen način znebiti”. “Boštjana Lindava je imela levica za koristnega bedaka. Najprej jim je 2020–2022 nosil informacije iz policije in deloval proti njenemu vodstvu in Vladi RS. Potem so ga potegnili iz Tacna, da jim je očistil policijo, zdaj so ga po uporabi zavrgli in ga poslali nazaj v Tacen.” Tako je odstavitev zdaj že nekdanjega generalnega direktorja policije Lindava komentiral poslanec Žan Mahnič, v prejšnjem mandatu državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade RS.

Lindav tega ne namerava pozabiti
Spomnimo: ko ga je menjala desna vlada in kasneje, ko je pod Golobovo vlado bil začasni v. d. direktorja policije, leva opozicija ni nehala govoriti s presežki o njegovi izjemnosti. Poslanka Levice Nataše Sukič je Lindava med zaslišanjem v parlamentu označila za velikega strokovnjaka in človeka z veliko integriteto, za pravi biser slovenske policije. Golobu je Lindav nasprotoval s tem, ko se je zavzel za enako stališče kot nekdanja notranja ministrica, ki je izpostavila politični pritisk na policijo. Golob Lindava po tem ni le degradiral s kazensko premestitvijo, ampak osebnostno ponižal in Lindav tega očitno ne namerava pozabiti.

T. B.