Vojaki na meji delijo narod: Medtem ko na Radiu Slovenija svarijo pred “militarizacijo” države, strokovnjaki opozarjajo, da so brez pooblastil policistom samo v napoto

Slovenska vojska. Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Razmere na slovenski južni meji dobesedno uhajajo izpod nadzora, a vlada se je odločila tja poslati zgolj 35 vojakov. Radio Slovenija se je na to odzval z oddajo, v kateri so med drugim sodelovali levičarski “strokovnjaki”, ki so strašili pred uporabo vojske, kot glavni razlog takšnega ukrepa vlade pa so navedli željo, da bi z vojaki pomirili lokalno prebivalstvo. Kako prav bi lahko vojska na meji prišla policistov, smo povprašali dva strokovnjaka, nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka in upokojenega načelnika PU Novo Mesto dr.  Antona Olaja. Oba sicer pozdravljata okrepitev števila vojakov na meji, a opozarjata, da ukrep ni zadosten, prav tako pa vojska ta trenutek nima potrebnih pooblastil.  Navedbe nekateri znotraj policijskih krogov, da so vojaki trenutno na meji bolj v napoto, niso iz trte izvite. 

Policisti iz Ilirske Bistrice so, kot smo na Nova24TV že poročali, minuli konec tedna prijeli več kot 120 ilegalnih migrantov, pri Šembijah pa so policisti odkrili tudi tabore, kjer se je nahajalo večje število ilegalnih migrantov. Med prijetimi je bilo največ, skoraj sto, Afganistancev, preostali pa so bili iz Pakistana in Bangladeša. V taborih bi se lahko nahajalo do dvesto ilegalnih migrantov. Kot je navajala STA, pa so bili zasedeni tudi policisti ljubljanske in murskosoboške policijske uprave. Na območju PU Ljubljana so med koncem tedna v naselju Krka na območju Grosuplja prijeli štiri ilegalne migrante iz Bangladeša, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, na območju PU Murska Sobota pa so med koncem tedna prijeli tri Iračane, ki so bili odvedeni v azilni dom v Ljubljani. Na južno mejo je bilo zato napotenih dodatnih 35 vojakov, ki bodo sodelovali v opazovalnicah in v mešanih patruljah.

Brez levičarjev ne gre: na Radiu Slovenija polemizirali o vojski kot o nedemokratičnem ukrepu
A kot smo se že lahko navadili, so na RTV Slovenija spet poiskali levičarske strokovnjake, ki so v oddaji poslušalcem povedali, da naj bi šlo za pretiran ukrep, ki bi bil lahko vprašljiv celo z vidika demokratičnih standardov. Tako je Aleš Bučar Ručman s Fakultete za varnostne vede, nekdanji vodja podmladka propadle Liberalne demokracije Slovenije, dejal, da to pomeni le nadaljevanje militarizacije meja, ki smo ji priča zadnje čase v Evropi: “Sam sicer ocenjujem, da je to pretiran ukrep, zlasti zaradi tega, ker obstaja kar nekaj drugih možnosti, ki so pred tem, je pa verjetno storjen z namenom pomiritve lokalnega prebivalstva. Potrebno je ob tem opozoriti, da nam po tem ostane malo manevrskega prostora in tudi stranski učinki tega so veliko večji, kot to, da želimo pomiriti lokalno prebivalstvo.” Zato, kot pravi, je treba takšne ukrepe vedno sprejemati s tresočo roko: “Ne gre zgolj za vprašanje odnosa do nadzora meje, do nadzora migrantov. Gre za vprašanje uporabe najbolj represivne institucije v državi in za vprašanje delovanja demokracije. Prepogosta uporaba ali pa prehitra uporaba vojske znižuje standarde za vse nas, ne samo za nadzor meje, in tukaj je res potrebna velika previdnost.”

Foto: STA

Gorenak meni, da mora Slovenija za varovanje meje uporabiti vse razpoložljive vire
Predsednik odbora za pravosodje pri strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke in nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak se je ostro odzval na takšne navedbe. Kot je povedal za Nova24TV, je ta ukrep treba ocenjevati z dveh vidikov: “Država Republika Slovenija mora na mejo poslati vse, kar je sposobna za njeno ščitenje. Nimam nobene težave s tem, ker je za to tudi zakonska podlaga. Drugo vprašanje pa je vprašanje učinkovitosti. Če želite varovati južno mejo od Kopra do Lendave in če želite postaviti enega vojaka ali enega policista na sto metrov, potrebujete 24 tisoč ljudi. Le na ta način lahko v treh izmenah, ena je prosta, pokrijete južno mejo. Ukrep je sicer dober in ga pozdravljam, tudi pooblastila za to obstajajo, a se mi zdi to premalo.”

Kot zanimivost Gorenak dodaja, da je 25 let učil na isti fakulteti kot Bučar Ručman, pa ga niso povabili. Tudi dr. Anton Olaj, ki smo ga kontaktirali na Nova24TV, je, tako kot Gorenak, 30 in več let delal v policiji, oba sta doktorja znanosti, a vseeno nista bila povabljena na RTV. Povabljen pa je bil nekdo, ki nima niti dneva delovne dobe v policiji. Prihaja pa iz fakultete, kjer je predominantna idologija leva.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

dr. Anton Olaj: Policija v notranjosti države samo še asistira odkritim migrantom pod do azila
Za mnenje smo vprašali tudi nekdanjega direktorja Policijske uprave Novo mesto Olaja, ki napotitev vojske na mejo pozdravlja, a opozarja, da je vojakov na meji bistveno premalo in da bi morala biti ta številka drastično večja: “Mislim, da to število vojakov ne bo bistveno vplivalo na prehodnost meje, ukrepe bi morali po mojem mnenju kombinirati še s spremembo azilnih predpisov. V kombinaciji s tem menim, da bi dobili učinek, da bi bil pritisk na mejo oziroma na državo Slovenijo kot vstopno točko manjši. Tako se pa bojim, da ta pritisk ne bo nič manjši.”

Olaj opozarja tudi, da se migranti odkrivajo praktično v notranjosti države, kar dejansko pomeni, da je meja svobodno prehodna. Po njegovih besedah bi bilo treba migrante ustaviti na sami meji, a policija praktično v notranjosti države zgolj še asistira odkritim migrantom, ki jih prijavljajo lokalni prebivalci, ki jih opažajo v velikem številu. Po njegovih besedah so to vse začasne rešitve, “ki ne bodo učinkovale”: “Problematika sama po sebi se ne bo izboljšala. Odlaganje s spremembami azilnih predpisov je škoda. Glede zadeve, ki jo je v obravnavo vložila poslanska skupina SDS, obžalujem, da so poslanci že po prvem branju zaprli predlagano spremembo zakona o mednarodni zaščiti, ne da bi v bistvu šli v drugo branje, kjer bi lahko poslanci ostalih strank z amandmaji predstavili morebitne boljše ideje. Izpadlo je tako, kot da nobenih sprememb ne potrebujemo in bi bilo vse krasno. Kar pa glede na dogajanje na terenu ne drži.”

Dr. Anton Olaj (Foto: moja-dolenjska.si)

Tonin rešitev vidi samo v dronih in spremembi azilne zakonodaje
Napotitev vojske je za Nova24TV komentiral tudi poslanec mag. Matej Tonin, ki predseduje Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), prav tako pa je v državnem zboru tudi član odbora za obrambo. Pravi, da je napotitev dodatnih vojakov smiselna, “ker bo razbremenila moštvo policije, vendar pa to glede na zadnja odkritja migrantskih taborov ne more bistveno izboljšati situacije”. Po njegovih besedah bo treba spremeniti taktiko: “Zgolj fizična prisotnost policije, SV in tehničnih ovir ni več dovolj, saj kriminalne združbe, ki organizirajo nezakonite prehode mej, vedno najdejo način za prehod meje. Za resnično učinkovito soočanje z ilegalnimi migracijami bo potrebna dodatna tehnika, v mislih imam predvsem drone s termovizijsko kamero, ki lahko tudi ponoči učinkovito locirajo kraje ilegalnih prehodov meje. Nujno pa je potrebno spremeniti tudi azilno zakonodajo, saj se sedanja serijsko zlorablja. Kot predsednik Knovsa sem v začetku septembra že sklical Knovs, kjer nam bodo predstavniki DCAF-a predstavili realno situacijo na Balkanu.”

Matej Tonin (Foto: STA)

Vojska pripravljena na delovanje v skladu s 37.a členom zakona o obrambi, a policija trdi, da niti to ni dovolj
Za Radio Slovenija je vodja operativnih sil slovenske vojske podpolkovnik Miha Kuhar o vlogi vojske povedal naslednje: “Imamo predvsem odvračalno vlogo, to se pravi, da opazujemo, da patruljiramo, da pomagamo policiji pri njihovih nalogah. In to je seveda v tem trenutku nam popolnoma jasno. Imamo pa seveda možnost, da ob aktiviranju 37.a člena zakona o obrambi, ko se vlada Republike Slovenije za to odloči, potem seveda mi izvajamo tudi te naloge. In želim poudariti, da smo pripravljeni za izvajanje obeh oblik nalog.”

Tako kot Olaj je tudi predstavnik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš za Radio Slovenija povedal, da je migrante najlaže prijeti že na meji. Meni, da vojaki mnogokrat policistom predstavljajo oviro in ne pomoč. Po njegovih besedah namreč, ko je treba z migranti opraviti postopke, te lahko opravijo samo policisti. Nasprotno kot Kuhar meni tudi, da ne bi bilo nič drugače niti, če bi aktivirali 37.a člen zakona o obrambi, ki daje vojakom nekatera policijska pooblastila.

37.a člen zakona o obrambi govori o izjemnih pooblastilih vojske
(1) Če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor RS na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz četrtega odstavka prejšnjega člena, izvajajo tudi naslednja pooblastila:
1. opozarjajo;
2. napotujejo;
3. začasno omejujejo gibanje oseb;
4. sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.
(2) Pooblastila iz prejšnjega odstavka izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste.
(3) O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena nemudoma obvestijo policijo
(4) Državni zbor v aktu iz prvega odstavka tega člena določi rok, v katerem lahko pripadniki Slovenske vojske izvajajo pooblastila iz prvega odstavka tega člena, in ki sme trajati le nujno potreben čas za izvedbo, vendar ne več kot tri mesece. Obdobje iz prejšnjega stavka se lahko pod istimi pogoji ponovno podaljša.

V času delovanja skupnih patrulj pa se vojaki seznanjajo tudi z osebnimi podatki, do katerih niso upravičeni, zato so se v sindikatu že lani glede tega obrnili na informacijsko pooblaščenko. Mlekuš je povedal, da vidi rešitev predvsem v večjem številu policistov: “V prvi vrsti je potrebno kadrovsko okrepiti policijo, kar pomeni, da bi si lahko – v narekovajih – privoščili tudi to, da imamo skupino policistov na terenu, ki so zadolženi za obravnavo, s tem pa policistov, ki varujejo neposredno državno mejo, ne umikamo s terena, tudi če izvajajo nalogo s pripadniki Slovenske vojske.” A kot smo na Nova24TV poročali, naj bi bili policisti že maksimalno izkoriščeni!

Policistov je dovolj, nehajo naj nadzirati male ljudi, temveč naj jih prerazporedijo na mejo
Vojska bi morala imeti praktično policijska pooblastila, da bi spremenila delo policistov. “V bistvu so to neke mešane patrulje, še vedno pa vsa administracija ostane policiji in ta nekih koristi tako ne čuti,” je svoje mnenje o policijskih pooblastilih povedal dr. Anton Olaj. “Poleg tega sem kritičen do samega načrtovanja. Menim, da je trenutno ta migracijska problematika pereča, tako za prebivalstvo kot za varnost. Namesto da policisti kontrolirajo kolesarje in jih preizkušajo z alkotesti, kar je izguba kadrovskih resursov, bi bilo te prioritete nujno spremeniti in premisliti, ali je bolj pomembno, da se izvajajo razne prometne akcije, ali je bolj pomembno, da so postavljeni na meji. Imam občutek, da na vodstvu policije v Ljubljani sploh nimajo stika s terenom, kot da živijo v drugem svetu.”

To je sicer zapravljena priložnost, saj same policijske postaje, ki se soočajo s to problematiko, dajejo verodostojne podatke vodstvu, da bi lahko ukrepali. “Ne razumem pa, zakaj so ti ukrepi tako sramežljivi in površni. Tudi če smo videli sestanek notranjih ministrov v Parizu pred nekaj dnevi, nismo videli nekega enotnega mnenja in rešitev glede migrantske problematike. En del želi imeti odprte meje, drug pa zaprte meje. In do takrat bomo izpostavljeni tem migracijskim tokovom.”

Foto: STA

In sosednje države? Vojska v Avstriji in Italiji že ima enaka oziroma podobna pooblastila kot policija
Gorenak kot dobra primera sodelovanja vojske in policije navaja Avstrijo in Italijo, kjer vojaki prav tako lahko pregledajo in identificirajo osebe, kar po njegovih besedah pomeni, da imajo enaka oziroma podobna pooblastila. Pojasni tudi okoliščine, kako so se skladno z ZObr vojakom dodeljevala pooblastila: “Ko smo v Sloveniji sprejemali zakonske podlage za to, da se na mejo pošlje vojska, so na seji vlade pod vodstvom Mira Cerarja sodelovali trije policijski strokovnjaki. Eden je bil šef kabineta Cerarja, mag. Darko Krašovec, sodelovala pa sta še dva strokovnjaka. Ti ljudje so zahtevali za vojsko taka policijska pooblastila, ki so primerljiva.”

Na Cerarjevo vztrajanje pa so v zakon prišle čudne vsebine, kot na primer “usmerjanje množic”. Gorenak je kritičen: “Po štiridesetih letih dela v policiji si niti ne znam predstavljati, kaj naj bi to bilo. Vojak potrebuje vsaj tista temeljna pooblastila, da zahteva osebno izkaznico oziroma dokumente, če oseba teh dokumentov nima, da osebo zadrži na kraju, jo prime in fizično vklene, če je to potrebno, in nato preda policiji. Vojaška pooblastila bi lahko tu prenehala, a vojaki nimajo teh pooblastil, niti jih ni nihče izobrazil o policijskem delu. Če naštetega niso nikoli počeli, tega niti ne bodo znali. Potem vojska ne bo več ovira policiji, pač pa bo v pomoč.”

Foto: STA

SDS že leta 2015 predlagala vzpostavitev narodne garde, a kot pravi Gorenak, je ta vlak zdaj odpeljal
Je možno zaščititi mejo samo s tehničnimi ovirami? Gorenak je slikovito primerjal situacijo z dogajanjem v nekdanji Vzhodni Nemčiji: “Tega ni dosegal niti Berlinski zid. Leta 2015 je SDS v parlamentu predlagala t. i. zakon o nacionalni gardi. To bi pomenilo, da bi prostovoljno in za plačilo posamezniki, stari med 18 in 60 let, pomagali varovati mejo, pod komando Generalštaba Slovenske vojske.” A slovenska levica je to takrat skušala prikazati kot ‘Janševo vojsko’. To je po njegovih besedah bedarija prve vrste, danes je na zavodih za zaposlovanje približno 60 tisoč ljudi, od katerih je približno 30 tisoč moških: “Tem moškim, če so nezaposleni, dajemo na mesec 500 evrov socialne podpore. Če bi jim dali 700 evrov minimalne plače in jih usposobili ter obvezno poslali na južno mejo za pomoč policistom, bi bilo to zelo koristno. A je leta 2015 ta vlak odpeljal.”

Foto: STA

Neukrepanje tožilstva in policije ob aktivnostih nevladnih organizacij pa je vredno vsakršne obsodbe
Radio Slovenija je pri svojem poročanju skušal pomiriti javnost z naslednjo izjavo notranjega ministra Boštjana Poklukarja: “Izrazito tihotapljenje in sprovajanje ilegalnih prehodov meje, to delajo tako posamezniki kot tihotapske združbe, oblikovana je posebna skupina kriminalistov, ki se ukvarjajo s tem problemom. V tem trenutku je to še v operativni obdelavi in ko bodo zadeve bolj jasne, bo policija to tudi sporočila. Je pa res, da gre za izrazito tihotapljenje in pa seveda sprovajanje preko državne meje na organiziran način. Tega se zavedamo.”

Gorenak s primerom Italije jasno odgovarja: “Italija je zelo dobro pokazala svoje stvari. Italijanom in Matteu Salviniju danes očitajo, da ne sprejema migrantov in da reveži ostajajo na odprtem morju, kjer bodo umrli ipd. A po drugi strani je Salvini za 80 odstotkov zmanjšal število mrtvih v Sredozemskem morju, ker je preprosto povedal svoje. Vsi podatki, ki jih imajo tako slovenska policija kot druge policije po Evropi, zelo jasno kažejo na to, kar je nekdanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar že povedala v parlamentu. To je, da nevladne organizacije sodelujejo pri tihotapljenju ljudi čez mejo, kar je kaznivo dejanje, in policija bi morala preganjati te primere in jih obravnavati kot kaznivo dejanje.”

Problem je tudi v tem, da je teren nepokrit. Če lahko namreč nekdo svobodno kar cel kombi hrane pripelje po cesti in da to opazijo šele občani, ne pa policisti, ki bi morali pokrivati mejo s patruljami, s psi, konji ali pa z motornimi kolesi, ki so bila nekaj časa na razpolago, to kaže na drastično nepokritost meje. Puščanje hrane pa po njegovih besedah kaže na organiziran kriminal. “V eni izmed vrečk so celo našli račun iz italijanske trgovine, kjer bi se dalo to prek varnostnih kamer preveriti. Druga zadeva pa je, da sem zgolj delno seznanjen s stališčem vrhovnega državnega tožilstva glede vprašanja, ki zadeva vpletanje in pregon tistih, ki pomagajo ilegalnim migrantom, konkretno nevladnih organizacij. S tem mnenjem tožilstva, da če gre za humanitarno dejavnost, je vse lepo in prav, se ne strinjam. Bi razumel, če bi do takšnega stališča prišlo s strani vrhovnega sodišča v nekem sodnem postopku. Do tega, da se na takšno stališče postavi kar tožilstvo, in tega sploh ne preganja, pa moram biti kritičen. Če ni tožnika, ni sodnika. To je le še dodaten signal migrantom, naj pridejo v Slovenijo,” je še neposreden Olaj.

Rok Krajnc

 • tretjerazredni

  Ne verjamem, da je kriza pri nas kaj večja kot sicer, to niso balkanski migranti, nočejo ostati pri nas, niti ne skačejo v Slovenijo s padali, torej imajo vse države vmes podobne probleme oziroma enako zanič vojske.
  Militarizacija Slovenije je že dolgo realnost, na neki točki si bomo morali priznati, da normalni slovenci ne bežijo zastonj ven in smo res vojaško policijska džamaherija, kar je zelo, zelo slabo.

  • Novakec1

   Pozabu si omenit idiotska diktatorska država ki prva v €U uzakonja suženjstvo.

 • tretjerazredni

  Narodne garde pri nas ne bo nikoli, če bi jo kdo vseeno zbobnal skupaj, bi to pomenilo začetek državljanske vojne v Sloveniji.
  Edino, kar pa bi močne, obskurne in bogate skupine še mogoče lahko organizirale so strankarske organizacije za varnost, če bi Šiško svojo Vardo organiziral kot varnostno agencijo, mu ne bi mogli nič in bi se lahko pri nas šli marsikaj, ampak verjetno se je že kdo drugi tega prej spomnil.

 • francelj3

  V Sloveniji NI nevladnih organizacij, so samo vladne organizacije, ki se ukvarjajo z organiziranim kriminalom tihotapljenja sovražnih vojska v Slovenijo in zahodno Evropo. Čas bi bil, da se to neha.

  • Common Sense

   In tocno se ze ve kdo je to.

  • Janez Korenjak

   Nevladne organizacije, ki se financirajo iz davkoplačevalskih sredstev = leseno železo. “Družbena nadstavba”, ko bi temu rekel tovariš Kradelj.

 • est

  Poslati vojaka na “fronto, brez metka ” je največja neumnost. Dobiti morajo pooblastila.

  • tretjerazredni

   Ne, ne smejo posegati v civilno sfero, pa bo tudi mir.

 • Amerikanc

  Imam občutek, da je tota vlada popolnoma zavozila situacijo; in to ne samo na varnostnem področju. Najhuje je v zdravstvu, v sociali starejših, sodstvu, šolstvu – višjem in visokem šolstvu. Za “nove obrazke” bi bilo najbolje, če se sploh ne bi mešali v zadeve, ki jim niso dorasli.

 • VERZIFIKATOR

  Karči Rajavec

  MARŠ NA KOLPO

  Marš na Drino, saj ga kdo še pomni,
  Srbija Avstrijce tam ustavi,
  v prvi smo svetovni vojni pravi,
  če spomin nam malce služi skromni.

  Marš na Marno, zopet ista vojna,
  zoper Nemce v boju so Francozi,
  po začetnem strahu in nervozi
  zmaga je na Marni končno dvojna.

  Marš na Volgo, v drugi smo svetovni,
  proti reki vojski dve hitita,
  pozni sta obe, a zmaga skrita
  slednjič le odpre proces mirovni.

  Marš na Sočo bil je zgodba naša,
  Nemci in Avstrijci dasiravno
  tukaj so odnesli zmago slavno,
  a po tem nihče se več ne vpraša.

  Marš na Kolpo, komu stvar ni znana?
  Stvar dogaja v vojni se globalni,
  v njem Slovenci v borbi so fatalni
  z vojsko šli nad silnega tirana.

  Slaven marš beležimo Slovenci,
  marš na Kolpo zoper vse vsiljivce,
  ugrabitelje, vseh vrst vlomilce
  čaka vod vojakov v hladni senci.

  Kolpo naj prestopi njih kateri,
  pa bo videl, kaj je vojska prava
  in po čem njegova lastna glava,
  če vojakom našim se zameri.

  Vod pri priči ga s seznama zbriše,
  mu prijateljsko nahrbrtnik sname
  in osebne vse podatke vzame,
  na popis ga azilantov vpiše.

 • Common Sense

  Ta vlada je povsem neoperativna. Tudi, ce predsednik vlade ne bi bil navaden komedijant in zabavljac na radiju Ga-Ga, ga v vsakem trenutku lahko katerikoli od “partnerjev”, posebno pa nadkoalicijska Levica drzijo za jajca in nima kaj. Anti-Jansa vezivo je pa premocno in potem smo kjer smo. Ko se nic ne dela oz. smo v stanju drzavne celebralne paralize.

 • Franc Šink

  Če človek samo pomisli kdo vse se ima za varnostnega strokovnjaka, ga optimizem hitro mine.

 • Skrajno Desni

  Kakšen drek od te vlade.

 • svatne

  “Vojaki na meji delijo narod” aja: zakaj bi po slovensko, če lahko po balkansko…(po “domače”?)

 • goldhorn

  Danes ima Poklukar posvet z nevladnimi organizacijami. Boste na Novi tja koga poslali?

 • RATATA

  Naš privid Države je na hrbtu kot keber, folk pa še bo….
  Azilno zakonodajo nam narekuje marakeška deklaracija, drone pa prepoveduje “demokracija”.
  Iščimo pametnega človeka da uvede diktaturo (kot je Sokrat povedal, si bomo zelo želeli diktaturo, kot pa to, kar nam in z nami počne izrojena demokracija!)

 • Morala

  Z našo varnostno službo je nekaj hudo narobe! In kaj ti bodo vojaki na meji, če nimajo pooblastil…katastrofa kam smo prišli…nevladniki se naj sami financirajo…

  • ZatonMesecnikov

   Vojak ne more biti efentiven, če mu “humanitarke” gledajo pod prste. “Monitoring” so učeno rekli levičarji včasih temu.

 • macon

  Dodatno je treba nabit davke zaposlenim in firmam ter dvignit ddv, da bomo futrali pritepence, dajmo zanje gradit tisoče stanovanj, da se bodo “integrirali” in vsakemu še obilno, “evropsko” podporo. V ta namen zaposlimo še pat tisoč levičarskih aktivistov, da bodo zasledovali sovražni govor in fašiste ter nas osveščali, izobraževali o blagodatih sožitja s srednjeveškimi islamisti.

  Kazenska zakonodaja mora biti prilagojena novim državljanom, za njihove najhujše zločine mora biti zagrožena najblažja možna obravnava, ker gre za človekove pravice in bi bilo drugače tudi rasizem! Prevedeno v prakso: fašistični tvit domačina mora biti ostreje kaznovan kot pritepenčev poskus uboja ali izvršeno posilstvo! Ženske morajo razumeti, da so na voljo pritepencem, ker je to prava osvoboditev ženske in resnična feminizacija družbe! Vse v duhu, da je svoboda suženjstvo in napis Delo osvobaja! naše vodilo, ker bomo več delali, da bomo živeli več in več in čimveč novih in najnovejših pritepencev

  DDV mora gor in fašisti v zapor! Čimprej vsaj 10 no-go con, da bomo bolj “evropski” od Evrope! Vse naj bo nasmeteno in nasvinjano, da bomo na lastni koži občutili, kako zaradi kapitalizma in kolonializma trpijo v od fašističnih belcev devastiranemu in izkoriščanemu svetu! Pritepenci so prava duša sveta, nasledniki Evrope in opomin, da naj se vsi belci čimprej obesimo ali za začetek vsaj steriliziramo, nujno pa moramo tudi sprejeti Alaha! Afroevropa in islamoevropa je edino kar mora biti!

  • ZatonMesecnikov

   #dajmo zanje gradit tisoče stanovanj, da se bodo “integrirali” in vsakemu
   še obilno, “evropsko” podporo. V ta namen zaposlimo še pat tisoč
   levičarskih aktivistov, da bodo zasledovali sovražni govor in fašiste
   ter nas osveščali, izobraževali o blagodatih sožitja s srednjeveškimi
   islamisti.#

   proces je povsem enak tistemu izpred desetletij, ko so za samoupravljalce z “vezami” in “naše in zaslužne” odpirali pisarne, si izmišljevali vodstvena delovna mesta in nazive. Tako da nihče ni hotel več posledično delati, pa so začeli uvažati Bosance. delovna mesta in fabrike so crknile, Bosanci so ostali.

   • tretjerazredni

    Hočeš povedati, da.si nomo morali spododiti še več denarja za uvoz hrane, katere doma pridelamo komaj četrtino, naša podjetja pa bodo prigarala še kakšno milijardo poslovnih izgub več na leto, to bila pa res katastrofa za itak v kali zavoženo vojaško policijsko džamaherijo, res se sekiram.

 • Janez Kepic-Kern

  V “TITO JLA” SEM JAZ – Hanez KEPIC-KERN – BIL.
  Čeprav ni bilo nobenih migrantov – so bili na mejah “TITO YU ”
  nonstop
  od 1945 do cca 1990 – do zob, s ptavim oožjem oboroženi – JLA, JNA t.i. graničaji.
  TO VEMO VSI.
  TOLE
  O
  OK PASULJU 20.7. V BOVCU – PA NE VESTE VSI,
  ZATO
  PONAVLJAM
  IN DODAJAM !

  ŠALA

  Bolj kot S spodaj zapisanim – pa se zdi,
  da
  se se je SDS ZAMERILA – ZATO
  – tu, na tem OK e-portalu NOVE24TV “ŽAL PIŠOČIM” –
  KER
  TU “ŽAL PIŠOČI” VERJETNO EX KP, ZK PROVOKATORČKI – DNE 20.7.
  KO SMO BILI PODPORNIKI IN ČLANI SDS NA MNOŽIČNEM LETNEM SHODU V BOVCU
  ONI
  “NESREČNEŽI – ŽAL TU PIŠOČI IN PACKAJOČI” NPR. “TUNEK-VALTER” ITD.
  NISO
  BILI DELEŽNI ZELO DOBREGA – P A S U L J A,
  ki smo ga dobili vsi,
  nas več tisoč pospornikov in članov SDS !
  ZDI SE,
  DA BI “DUET – TUNEK IN VALTER” – VSE OPROSTILA – OK STRANKI SDS
  LE
  TEGA,
  DA 20.7.2019 V BOVCU – NISTA DOBILA – ” SDS – P A S U L J A”
  TEGA PA
  – “F.TUNEK IN VALTER” – SE ZDI
  STRANKI SDS IN NJE VODJ
  I CENJENEMU GOSPODU J. JANŠI – NIKAKOR NE MORETA – ODPUSTITI !
  Jaz
  sem med shofdom šel tudi v sam kraj BOVEC
  IN
  SEM TAM VIDEL NEKE ČUDNE, NETURISTIČNE DEDCE,
  KI
  SO TUROBNO POSEDALI NA TERASAH LOKALOV V BOVCU
  IN SO SI SEVEEDA MORALI SAMI PLAČEVATI – HRANO IN PIJAČO.
  PA ŠE PEKLENSKO VROČ DAN JE BIL:
  morda sta bila F. Tunek in Valter
  med tistimi dedci-neturisti, ki so nesrečno in “brez veze”
  posedali
  po lokalih v Bovcu, 20.7. V ČASU SHODA SDS,,
  KI SMO VESELO JEDLI – ZELO OK – P A S U L J
  PELI, PLESALI ITD.
  PONAVLJAM
  ŠALO O FOVŠARIJI – DO OK GOSPODA J. JANŠE.
  ŠALA
  En
  jokajoć moški glas me je prejle poklical
  in
  se jezil, ker sem napisal – NAJ SE VZGLEDUJE PO ZELO OK J. JANŠI IN GRE V HRIBE.
  S
  štajerskim naglasom – mi je govoril :
  “kaj si nor, v tej vročini – pa že ne grem v hribe, na Triglav pa sploh ne.
  Že v Ljubljani “crkavam” od vročine.
  Te bom tožil,
  da me nagovarjaš k samomoru,
  ko praviš – naj grem zdaj, te vroče dni – na Triglav”.
  No – in o Titu je še nekaj govoril,da nima pojma – kdo je zares bil. In take.
  Skratka.
  Nekateri v vroči julijski LJ imajo – težave. SE ZDI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  P.S.
  ZDI SE MI, DA JE KLICATELJ MENI – JOKAL – OD FOUŠIJE.
  NAD IDILIČNIMI SLIKAMI J. JANŠE IN NJEGOVE GOSPE URŠKE, KI V TEH VROČIH DNEH
  – PA
  ZMORETA HODITI PO VISOKIH HRIBIH OKROG BOVCA.
  CELO TISTE STAREJŠE GOSPE – TO ZMOREJO.
  “ŽAL NAŠ” “VALTER-TUNEK” PROVOKATOR – ZMORE LE TIPKATI PO MOBIJU
  IN
  ŠE PRI TEM SE ZDI – ZNOJ LIJE Z NJEGA,
  MU JEZIK VISI IZ UST – KOT KAKŠNEMU KUŽKU ITD.

  KONEC ŠALE

  • tretjerazredni

   Ti si bil očitno dober vojak in državljan, sicer bi te udba poslala služiti vojaški rok na Kosovsko mejo.

 • tomnidari

  Dokler si bodo politiki zatiskali oči pred dejstvom, da smo že globoko zabredli v III. sv. vojno, bo izvajanje kakršnekoli migrantske politike tarča posmeha in obtožb enkrat enih, drugič drugih, obojih pa slepih. Da bodo povzročitelji III.sv. vojne kot orožje uporabili demokracijo, človekove pravice in neuke horde z obljubami o lepši prihodnosti v EU si res nobeden ni mogel zamislit, ampak to politikov ne opravičuje pred neukrepanjem.

  • tretjerazredni

   3.sv je že zdavnaj konec, uničenje je bilo nepopisno, saj so odvrgli več kot 2.000 jedrskih bomb, končala pa se je s porazom sovjetov.
   Do četrte vojne verjetno sploh ne bo prišlo, ker nam hočejo pobrati še palice in kamenje.

 • ZatonMesecnikov

  #Medtem ko na Radiu Slovenija svarijo pred “militarizacijo” države,#

  ma Slovenceljskemu levičarskemu kretenizmu ni konca. Samo da nekaj “nabija”, ker misli da pameten izpade. Ko se bodo pa 2x in 3x zapečeni sprehajali po proti severu in zahodu ograjeni sloveniji, bodo pa cvilili, “Zakaj država ne ukrepa”.

  kaj ne vidite, da se te točke zastoja pomikajo proti severu? najprej je bil zastoj na grških otokih, potem na grško makedonski meji, zatem v Srbiji, sedaj je v Bosni. Naslednji zastoj bo v Sloveniji.

  Vse v smislu Levičarskih parol izpred treh let, odprimo srca in vrata. Bedaki kretenski.

  • tretjerazredni

   Hrvaška jih očitno ne vrača nazaj, pomeni zastoji so trenutno pri njih, pa do do zob oboroženi, če prav razumem logistično hipotezo hrvaške naveze.

 • Felikss_AH

  TALE je KOMIČNA – – “Vojaki na meji delijo narod” – ??? — Kot da nismo razdeljeni že od 1990!

  Preprosto dejstvo je da – – “Policija v notranjosti države samo še asistira odkritim migrantom pod do azila” – – IN TO je EDINI problem pri teh KRIMILANTSKIH “pohodih” v ali čez državo. Če bi ujete BREZ IZJEM vračali v Hrvaško, tudi one vrnjene iz Italije ali od koder koli že… nebi niti rabili povečanih kontrol mej. Po tretjem, petem ali desetem vračanju bi vsak, tudi najbolj zagaman Krimilant dojel da se ne splača lomastiti preko Slovenije.

  Glede nadzora meje ni potrebno postaviti na tisoče policistov in vojakov na mejah… droni so tako poceni da vsaka patrulja lahko ima par komadov… na kar se (tudi s psi) zakadijo v tako skupino… ih polovijo… agresivne prebutajo… video posnetki kot dokaz da se je moralo… in zurück na Jug. Tudi mularijo se da angažirati kot lovce z droni na Krimilante… za vsakega odkritega euro, dva ali pet po glavi… kar je drobižek v primerjavi z aktualnimi stroški.

  NOBENIH Centrov za sprejem Krimilantov!

  S takim pristopom bi bil konec Kriminalne “imigracije” v EU preko Slovenije… in v samo državo. Ker se pa to… niti kaj drugega ne počne… je dokaz da sploh ni namen zaustaviti ta naval… sploh pa če so podpisovane pogodbe ki to PREPOVEDUJEJO.

  • Felikss_AH

   DODATEK

   Enormno povečanje “azilantov” in “migrantov” se zdaj opaža na Ljubljanskih ulicah, trgovinah… kolesarijo športno oblečeni s športnimi kolesi… gelirani in naduti kot pavijani… na obrazih se im vidi prezir do blesavega mehkužnega okolja… ki ga scat peljejo po dolgem in širokem s svojimi ogroženimi pravljicami. Edino kar še niso agresivni… a so rahlo razposajene skupine že bolj glasne… in videti je da se počutijo kot pamži v Disneyland-u. Tole je šele začetek začetka od malo večjega začetka.

   Ker gre za mulote in mlade pobaline ih zagotovo explozivno-razganja ob razkošju mladij luštnih ritk v pajkicah in minicah. Ker ni zaslediti posilstev… vsaj jaz ne vem o tem nič… pomeni da za enkrat obstaja zadostna količina domačih biološko-zmešanih willkommenark… ki se nepremišljeno inficirajo s Marakeshanci… kar opažam tudi sam. Dosti je tudi takih ki im prinašajo na svet njihove mladiče… in so nekatere že kar rafalno breje.

   Levica si zagotovo mane roke… raste im število zanesljivih volivcev… in ne bo presenečenje če in ko bodo predlagali spremembo volilnih pravil… kot to že počnejo DemonSrati v ZDA… da vsakdo ki je v državi ima PRAVICO voliti. Bye-bye Slovenija… Guten Morgen صباح الخير, shukran, Masha’Allah, Insha’Allah… Slovenistanija… himna je pa itak že pripravljena… v arabščini… bo pa tudi v paštu, pa hindu… aliti kakršnem koli hindušmindu… samo da bodo volitve “zmagovite”

   • tretjerazredni

    Migranti kolesarijo po Ljubljani, to je verjetno šala.

    • Felikss_AH

     Ja vem da je zate nedojemljivo… Črni iz Afrike pa kolesarijo… medtem ko tebi ne gre v tretjerazredno betico kako kolo lahko gre po samo dveh kolesih. Nujno rabiš “diplomo” še četrtega razreda OSNOVNE ŠOLE… da pol sploh poskušaš dojeti “nedojemljivost” dvokolesnega gibanja.

     • J.Smith

      Z dopolnilnim poukom bi mu pa mogoce le ratalo

     • Felikss_AH

      Ne vem če obstaja pouk za odrasle retarde

     • samsara

      Za neumnost ni zdravila.
      Karantena bi bila opcija in obvezno delo seveda.

  • tretjerazredni

   Vidiš, to je vojaško policijska džamaherija, pijani, retardirani kmeti z droni.
   Če bi imeli neprodušno zaprto državo, bi potoval pod dneva tistih čez mejo ali nikoli. Ker bi bili vsi oboroženi in še bolj manično paranoidni kot sicer, bi se oborožili tudi sodedje, samo vprašanje časa bi bilo kdaj bi nekdo prvi ustrelil.

   Če ne bi mogel nihče ven in noter, ne bi imeli koga vračati nazaj, potem bi pač obšli Slovenijo, nam bi pa plače padle pod 100 evrov.

   • Felikss_AH

    Kaže da se ti je uspelo (s protekcijo) nekako prebiti do tretjega razreda Osnovne Šole… najprej pa ni več šlo. A si kaj razmišljal da bi vsaj še četrti razred poskušal končati… ter “diplomirati”… da si pol lahko nadeneš “titulo” četrtorazredni… se upokojiš… pa še nehaš kvasiti nedojemljive “umotvore”

    • J.Smith

     Vprašanje ce je se tiste tri opravil

     • Felikss_AH

      Če so mu puščal… lahko

 • Andrej

  Ne vojska, Levica in CK ZKS delijo narod. Temeljito.

  • tretjerazredni

   Vojska levice in CKZKS je kar v redu, oboji skupaj pa res.

 • Andrej

  Vojska na mejo, brez orožja, brez pooblastil, pod policijsko komando. Če to ni razlog za interpelacijo obrambnega ministra potem je ta država resnično total nora. Vse skupaj me spominja na razorožitev TO Slovenije takrat, ko je bila tuja armada pred vrati. Zdajšnja islamska armada je pa še mnogo bolj nevarna.

  • tretjerazredni

   TO smo spadali pod JNA, tudi hrvatov ni nihče napadel ampak so se sami pobijali med sabo, spravi si zgodovinska dejstva v red, namesto da ponavljaš sovražno vojaško propagando, kot papiga.

 • Janez Kepic-Kern

  VALTER BRANISLAV
  IN
  TUNEK – STA, SE ZDITA “ZRELA” ZA PRENOVO NJUNEGA T.I. DUHA !
  ŠALA

  TUNKA – je nekako treba spraviti
  NA T.I. DUHOVO PRENOVO – K FRANČIŠKANOM !
  Nujen primer čisto zablodele duše – se zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • šmentanamuha

  Za levičarje je torej obramba meje pred invazivno vojsko, ki vdira v državo, militarizacija države. Ne vem, če se ti bedniki sploh zavedajo, kaj govorijo. Njihovi lutkarji to vedo, ker je to del velikega načrta, toda topoglavi uporabni idioti veselo meketajo, ko jih peljejo v klavnico. Starička je zadnjič na odmevih dokazala, da ni praktično niti enega inteligentnega levičarja na RTV Slo. Abotna vprašanja, zakaj se je tako povečala ilegalna migracija in v istem hipu vprašanje ali je res potrebno pošiljati vojsko na mejo. beda od novinarke. Ne vem, ali dobijo napisana vprašanja ali kaj, ampak ne moreš govoriti takih nesmislov in se šteti za novinarja z integriteto. Produkti socialističnega izobraževanja so za narod prava katastrofa za Velikega brata pa čreda uporabnih idiotov. Kako vas ni sram: Starič, Pesek, Bergant, Štefančič, Kožar, … seznam je še dolg….?

  • tretjerazredni

   Afriški čobani so lahko prišli k nam edino, če so se že švercali čez pol EU, niso naš problem zato, ket nočejo živeti pri nas.
   Vojaško policijski aparat bo nadziral in omejeval tebe, ne njih, to so zdaj plačanci, lahko jih edino tožiš na.EU sodiščih, ampak šele potem, ko bodo oni naredili s teboj kar bodo hoteli.
   Itak.

 • Jan Kovalski

  Tu ne gre za neznanje ali nehotenje. Gre za načrtno ustvarjanje izrednih razmer.
  Levičarska vlada, ki se zaveda da se ji iztekajo njeni dnevi, želi ustvariti kaos, da bi ga potem ona sama domnevno reševala, in to tako, da bi uperila represijo proti domači opoziciji s pomočjo ukrepov proti t.i. sovražnem govoru, omejevanjem svobode govora, omejevanjem opozicijskih medijev, omejevanjem družbenih omrežij na internetu, …

  • tretjerazredni

   Ampak v vojni smo že desetletja, odkar so naši plačanci vdrli in okupirali tiste džamaherije iz katerih bežijo tudi pred slovenskimi vojaki v EU.
   Zato bežijo, zahodno balkanci in albanci pa res migrirajo k nam, ker jih menda rabijo naši propadli gradbinci.

 • Garbage man

  Zamerim Generalu ADŽIĆU, da ni z bombami zasul stavbo RTV, ampak so samo napadli oddajnike,kot pičke

  • tretjerazredni

   V komunistični Sloveniji, so oddajniki bombardirali generale.

   • Garbage man

    Srbi-četniki so z bombami zasuli oddajnike, RTV-ja pa niso, ker jih je milči na kolenih prosil

 • hermannn

  Primer militirarizirane in militantne države je bila propadla SFRJ. Pa to dopovej bebotom na F(s)DV, če moreš! Ne, ne moreš!

  • tretjerazredni

   Kaj takega, kar se dogaja pri nas danes, ni videlo človeštvo še nikoli, ker ne Hitler in ne Tito nista imela take tehnike.
   Jugoslavija je bila hipijaška komuna proti tej vojaško policijski džamaheriji.

 • Amerikanc

  Če dobro pogledamo toto protijanševsko koalicijo, vidimo, da so sami sebi in Sloveniji, najbolj v napoto prav šarc, židan, alenka, ….Mesečnjaki imajo saj neko vizijo, čeprav je velikokrat skregana z realnostjo, toti drugi pa samo čakajo od kje jim bojo prileteli petričevi penezi, …al za stranko al v njihov đep !

 • xtc

  Težava je nekaj take LDS BUČMANE je treba nagnat iz službe.
  Nadaljev mirnem času.ko vojska asistira policiji inam v vseh normalnih državah enaka pooblastila.
  Nadalje,ko pride do izrednih razmer zadeve in komando prevzame vojska in ne policija in takrat velja vojaško pravo-kar je logično.
  Skratka rešitev za večino EU držav vključno s Slovenijo bi bilo razglasitev izrednih razmer na meji in vojaški nadzor meje tudi z vojaškim ukrepanjem v primeru kršitev in nespoštovanja odredb vojske,kar pomeni uporabo tudi strelnega orožja ,če se odredb vojske ne upošteva.
  Vključno je treba zamenjati in zaostriti azilno zakonodajo,kje rje treba dodati čen ,da kdor vstopa ilegalno ne more zaprositi za azil in nikakršne pravice,nadalje vsi ,ki zaprosijo azol so v času postopka v posebnih kampih zastraženih z vojsko in policijo in v njih velja vojaška disciplina vsak resnejši prekršek zoper red in disciplino v kampu je odvzem azilnega postopka in izgon v48 urah.
  Pri vsakem nasilnemu upiranju organov ,ki varujejo mejo ali napadu na njih se takoj uporabi strelno orožje brez oklevanja enako ob opozorilu-ki se kljub večkratnem ponavljanju ignorira.
  Nadalje nevladne organizacije imajo dostop do kampov in meje izrecno v spremstvu organov ,ki varujejo mejo,drugače velja prepoved.
  Če se izkaže,da je vodnik slučajno kdo iz NVO ali se dokaže njegovo sodelovanje se zadeva obravnava kot trgovina z ljudmi in sužnji najmanj 20 let zapora
  Vsako oviranje ali goržnja organom varovanja mej s strani NVO pomeni takojšnjo pot na sodišče in 10 let zapora zaradi pomoči pri terorizmu itd.
  Zadeva se da hitro urediti.

  • tretjerazredni

   Nope, vojska je orodje za ubijanje in rušenje, medtem ko policija zagotavlha javni rrd in mir.

   Vojska komandira policiji izključno v vojnih razmerah, policija pa nikoli in nikjer ne more komandirat vojski, to je bistvena razlika.

 • Franjo Trojner

  Leva Šarčeva vlada namensko dovoljuje prost vstop vsem ilegalnim migrantom tega sveta, zakaj torej policija in vojska na naši južni in s tem bivši šengenski meji???
  Če so policaji in vojaki na meji samo za kuliso, da farbajo javnost, bo ceneje za vse davkoplačevalce, da jih umaknemo in pošljemo na njihova stalna delovna mesta, da bo vsaj neka korist od njih.
  Hm, ko bomo dodobra napolnjeni z ilegalnimi migranti vseh sort, nas pa vse državljane, policijo in vojake čaka veliki finale. Kdo bo zmagovalec se še ne ve, vem samo, da politična levica več desetletij po velikem finalu ne bo več niti blizu novi oblasti.

  • tretjerazredni

   Kako pa pridejo migranti do Slovenije, a imamo samo mi opravilno nesposobno armijo?

   • Jan Kovalski

    Vse na Balkanu so nesposobne, turška vojska se bi sprehodila do avstrijske meje, kar se enkrat v bodočnosti prav lahko zgodi.

 • Terminator

  Sedaj je čas da NATO pošlje vojake na našo mejo, lahko jih je več kot dovolj, saj zato smo v natu, da nam pomaga pri obrambi, če pridejo oni bo meja takoj zaščitena.

 • tretjerazredni

  Slovenija ne more poslati vojsko na mejo.
  Kje je meja?
  Nsši opravilno nesposobni plačanci lahko edini začnejo sranje, ki ga bo Slovenija zagotovo izgubila, saj naša vojska pač ne more premagati nikogar.
  Ne proti sosedom, in tudi doma ne, nikogar.

 • Basileus

  Kdo so ti strokovnjaki? Taki, ki teren doživijo samo, ko gre rekrativno v hribe?!

 • Olga101

  Levičarji ne rabijo vojske, ki dela red, oni podpirajo teroriste, saj rabijo za svoje početje anarhijo in divji zahod!

 • Dr. E.K.

  Pahorček pa na RedBullčku, pa to …

 • RATATA

  To kriminalko so pa pripravili za v bodoče s to Ursulo…
  novi “skupni evropski azilni sistem” bo zahteval, da vse države članice EU ponudijo azil migrantom, ki to zahtevajo: “Vsi moramo pomagati drug drugemu in prispevati”…..
  To je epp vrhunski kader in njihov (kalegijev) program totalnega uničenja evropskih nacionalnih držav in nacij bele rase.

  https://www.gatestoneinstitute.org/14584/eu-top-down-powers

 • Radolf Mitler

  Zakaj imamo vojsko? Da lahko nesposobni in lažnivi Ehjavec vleče ministrsko plačo. Vojsko imamo zato, da brani državo. Torej v čem je problem. Vrhovni poveljnik Barbika izda ukaz, enote se oborožijo z bojevo municijo in pali. Me pa res zanima, če bi se potem še kakšen muslipeder upal čez našo mejo. Te razne mirovnike in kvazi delomrzne aktiviste pa čimprej na hladno, da se ne bodo zajebavali na naš račun. Prav je imela Svetlana Makarovič, ko je za migrantsko bando rekla: ”Jebo jim pas mater”

 • Mariborska Mestna Straža

  Vojska ni kriva, ker nima pooblastil. Glavni krivci so: PAHOR, kot vrhovni poveljnik, ERJAVEC, kot obrambni minister, CERAR, kot minister za zunanje zadeve.
  Tak kot je povedal poslanec Šiško. ŠUS V GLAVO IN BO MIR. SPOMNITE SE 25.DECEMBER.1898, ROMUNSKI DIKTATOR, danes BOG, jutri ČRV PRED ZIDOM.