fbpx

Volilna tekma se pričenja s predčasnim glasovanjem

Foto: STA

Z današnjim dnem se pričenja predčasno glasovanje pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami. Vsi, ki v nedeljo ne morete na volitve, se lahko odpravite na eno izmed 63 volišč, ki so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij in bodo odprta od danes do četrtka med 7. in 19. uro. Sicer pa tokrat velja novost, da izidi predčasnega glasovanja prvič ne bodo znani takoj po tem, ko bodo v nedeljo ob 19.uri volišča zaprla svoja vrata. 

Na Državni volilni komisiji so namreč sprejeli sklep, da bodo lahko volilni odbori s štetjem glasovnic pričeli šele v nedeljo, in ne prej. Po navedbah STA pa bodo takrat znani izidi vzporednih volitev, ki jih bodo objavili nekateri mediji.

Prvi neuradni izidi bodo kljub temu znani šele v nedeljo zvečer. Ko bodo volišča v nedeljo zaprla svoja vrata, bo Državna volilna komisija na spletni strani sproti objavljala delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Stranke in liste imajo čas za nagovarjanje do petka opolnoči
Vse stranke in liste, ki so se odločile za sodelovanje v volilni tekmi, imajo le še do petka opolnoči čas za nagovarjanje volivcev, saj se bo tedaj volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno zaključila in bo napočil čas za volilni molk, ki ga bo potrebno spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo.

Foto: STA

Na tokratnih državnozborskih volitvah, ki so osme po vrsti, se bo za naklonjenost nekaj več kot 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1.600 kandidatov na 25 različnih kandidatnih listah. Do 30. maja je še mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim glasovanje na domu in zunaj kraja stalnega bivališča.

Udeležba na volitvah predstavlja državljansko dolžnost, saj vsak glas šteje in soodloča o prihodnosti slovenske države. Ni dovolj le govoriti in se pritoževati, ampak je potrebno dejansko oditi na volišče in glasovati. Izgovori “nimam časa” in “vsi so isti” so prazni in škodljivi tako za nas kot tudi za naše prihodnje rodove. Zato ne iščite izgovorov in pojdite volit!

N. Ž.