Volilni debakel ni odnesel Cerarja in Erjavca, je pa Zidanška

Foto: sta

Zaradi poraza na volitvah je že bivši predsednik SLS Marko Zidanšek. Do kongresa konec septembra bo SLS vodil podpredsednik Primož Jelševar. Bridko soočenje s sodbo volivcev pa zadnji teden (še) ni odneslo Karla Erjavca in Mira Cerarja, katerih stranki sta precej večji poraženki v primerjavi s prejšnjimi volitvami kot SLS.

V SMC kakšnih resnih dilem, ali menjati predsednika, niti ni bilo. Miro Cerar odstopa ni ponudil. V DeSUS je bilo bolj napeto, a na koncu je večina precej gladko zavrnila ponujen odstop Karla Erjavca. Da popolni poraženci volitev ne odstopijo, ni novost v slovenski zgodovini. Pred štirimi leti tudi Zoran Janković ni kot šef Pozitivne Slovenije. Rezultat volitev v primerjavi s prejšnjimi, ki kaže, da sta bila največja poraženca zadnja leta največji vladni stranki SMC in Desus, je tak:

Vir: spletnicasopis.eu

Delež rasti LMŠ Marjana Šarca ni prikazan, ker je na prejšnjih volitvah ni bilo. Cerarjeva SMC je doživela enega najhujših porazov vladajočih strank na volitvah v zgodovini sploh. Namesto 36 sedežev kot po prejšnjih volitvah, jih ima le še deset. Pa tudi večino vseh sedežev (46), ki jih je imela zadnja leta z DeSUS, so volivci odpihnili. Zdaj jih imajo SMC in DeSUS skupaj 15. S SD Dejana Židana vred pa 25, torej natančno toliko, kot jih ima SDS Janeza Janše sama.

Huje so volivci doslej v zgodovini kaznovali le Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića pred štirimi leti, ki se ji s položaja daleč najmočnejše stranke še v državni zbor ni uspelo uvrstiti. A tam je bil dodaten razlog: stranka je tik pred volitvami razpadla na dva dela. V DZ je prišel eden od njih: Stranka Alenke Bratušek. Podobno kot Cerar tudi Janković po katastrofi na volitvah ni nepreklicno odstopil ali ponudil glasovanja o zaupnici.

Bi odstavili uspešnega Tonina?
Teden se je sicer presenetljivo začel z odločanjem, ali odstaviti predsednika NSi Mateja Tonina, ki se je na volitvah odrezal presenetljivo dobro. Sploh če vemo, da je stranko prevzel šele v začetku leta po nekoliko presenetljivem odstopu Ljudmile Novak. Težava Novakove je bila, da je v njenem času stranka postala podobna številnim levim, katerih najbolj prepoznavni program je zadnja leta, da so proti SDS in Janezu Janši. Tonin je pred volitvami postavil ambicioznejše cilje, med drugim tudi, da bodo dosegli deset odstotkov, ki jih niso še nikoli. Tudi tokrat jih niso. A kar so dosegli, je kar dobro, kar kaže pregled rezultatov te stranke od nastanka leta 2000:

Vir: spletnicasopis.eu

Višje deleže je na volitvah leta 2000 in 2004 dosegel le Andrej Bajuk, ki pa je po vladanju v prvi vladi Janeza Janše med leti 2004 in 2008 s stranko leta 2008 ostal pod pragom. Ponujeni odstop Tonina so v NSi zavrnili, kar ni bilo presenečenje.

Kako je potonil vse bolj levi DeSUS
Povsem drugačnemu trendu smo priča pri DeSUS Karla Erjavca, ki se je po letu 2004, ko so se, takrat jih je vodil še Anton Rous, komaj prebili v državni zbor in po tem vstopili v vlado Janeza Janše, ves čas le vzpenjal. Do preobrata je prišlo na tokratnih volitvah, ko je Erjavec stranko, ki je prej veljala za bolj sredinsko, torej sposobno povezovanja tudi z Janšo, nenadoma preusmeril radikalno v levo in se povezal celo v nekakšno predvolilno koalicijo s katastrofalnim poražencem prejšnjih volitev Jankovićem. Volilno bazo je Erjavec napačno ocenil, je pokazal rezultat. Levi volivci so raje volili SD Dejana Židana, Levico Luke Mesca in LMŠ Marjana Šarca, za katero še ni čisto jasno, kam spada, čeprav po odnosu do Janše kaže, da sodijo radikalno na levo. Rezultat DeSUS po letu 2000 je bil takšen:

Vir: spletnicasopis.eu

Nihanja moči strank po letu 2000, ko je edina velika konstanta ves čas močna SDS, na levi pa so se nekaj mandatov zapored menjavale glavne stranke, ki so trikrat prehitele SDS (SD, PS, SMC), a potem vsakič skrahirale, tokrat pa je to spodletelo, kaže grafika:

Vir: spletnicasopis.eu

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • Stric iz ozadja

  Mislim, da je veliko vecji poraz to da ne prides k koritu (v parlament).

  • AlojzZ

   Erjavec bo minister. Pika.

  • Amerikanc

   V proporcionalnem sistemu (ki je pisan na kožo luzerjem), je poraz vedno mogoč. Poglej Gorenaka, ki je dobil največ glasov in izpadel iz parlamenta.

 • šmentanamuha

  In potem bi se levičarji radi posmehovali SDS-ovim članom, ki potrdijo za predsednika Janeza Janšo, ki je najbolj sposoben politik v državi. In celo ob absolutni zmagi na volitvah, ga pozivajo k odstopu. Levičarska golazen je brez pameti in brez dostojanstva.

  • Zgornji

   Amennn !!! ! !!!

  • Steiermark

   V zgoddovini levaštva še nikoli ni bilo drugače – levaki golazen brez pameti in dostojanstva ter psihopatski uničevalci avtohtonih narodnosti……

 • pajot

  Da mi ne bi kdo vzel Evjavca za ministra,porkafiks. Možakar naj se raje ukvarja s pvalnimi stvoji in kantami za smeti.

 • Tine Hlade

  če bodo hoteli imeti desus v vladi levi ali desni bo čarli minister

 • učko

  Volilni “debakl” ni odnesel Janše !!! Levuharji bojo ipak sestavili svojo vlado, JaJo bo pa spet nekej pametval brezveze !!!!

 • Amerikanc

  Če nisi povezovalen te odnese. Zidanšek je zanemaril Kanglerja in adijo parlament. Podobno se bo zgodilo z Šarcem. Je že na dobri poti.

 • antimur

  Da je Serpentinšek umetni zmazek, tako kot pred njim Bratušca in vsi levaški predsedniki, je verjetno dandanes jasno vsem, tudi tistim, ki takšno golazen podpirajo, eni zaradi privilegijev, eni, ker so politično nepismeni, večina pritepencev, vsi so pa antislovenci in žareči nasprotniki vsakemu domoljubju. Da jim to uspeva je vzrok v naropanemu denarju, s čimer vodijo to umazano politiko in so si podredili od medijev, sodstva, pravzaprav ves državni aparat. Njihov prvi kolovodja je zločinec Kučan s svojo ožjo bando kot so Zemljarič, Kocijančič in podobna zalega, udbaški kriminalci kot je Gorenc so pa vodili in še vodijo ropanja, prekupčevanja, tudi zločine, če se jim kdo postavi po robu. Torej vemo od kod vsa katastrofa v Sloveniji, potrebno je samo začeti čistiti, pa bomo rešili Slovenijo.
  P.S.: Kučan in ostala antislovenska golazen je že tako prepričana v svojo moč, da nam podtika celo takšne kretene, nesposobneže in barabe kot sta primerka iz fotografije, Cerar in Erjavec, človeku gre na bruhanje ob takšnem norčevanju iz Slovencev in ostalih lojalnih državljanov. Kučan in banda, motite se, vaša moč nepreklicno pojenja in to hitreje kot lahko vaša skisana pamet dojema.

 • Gr Enze

  TE VOLITVE NISO BILE POŠTENE AMPAK ENA VELIKA SVINJARIJA !!!!!!!

  • Zgornji

   Ja, drug sistem bi morali imeti , … tak, direkten – navaden , ne pa nek beden zapleten …

  • WISKY 1000

   vse po vrsti nagnat,naj vlada samo SDS

 • Nšo-či

  Kaj naj pa dela Stranka Mira Cerarja brez Cerarja? Tudi Desus bi se moral preimenovati v Erjavčevo stranko. Saj gre za stranko, ki je namenjena izključno Karlovim interesom in ne upokojencem. Rad vlada.

  • Zgornji

   Dobro povedano – Razloženo !!! Amennn !!! Hvala :-)

 • RATATA

  Obnašanje cmeravega po volitvah je z ozirom na njegov rezultat fenomenalen.
  Prekaša ga le šarčurina, ki s svojim kardanom opleta tako glasno, da dobi človek občutek, kot bi bil on 51 odstotni lastnik Slovenije in ne le Kamnika.

  • WISKY 1000

   pa kdo bo gledal to piranho

 • hribovc

  kaj je to; visoko leta, pa nima pojma in nima jajc ?? kurirček mirko !!

 • Zgornji

  Škoda je Tonina , ker drugače nebi bil slab, če se nebi na vse strani metal … da bi imel vsaj malo Trdnosti . Pa tista bedna pokvarjena Ludamila ga je čiiist zdjala še po vrhu … še zdaj se mu pozna … :-(

 • Anton

  vidim da so ti “novi obrazi” kot feniks, vzniknejo veličasno in temu primerno kot meteorit poniknejo iz obličja političnega sveta.

  sarkazem press

 • dob

  Cilj komunistov je vladanje brez odgovornosti.
  Večina državljanov takšne debile voli na oblast zato, ker so sami takšni.
  Tokrat se je pa število ljudi v Sloveniji, ki so se nad tem vzorcem zamislili, povečalo.
  In zato je Janša dobil več glasov! Trend med volivci je ta, da ljudje postajajo vse bolj odgovorni in ne želijo več lastne usode prepuščati komunistom.
  Vladanje brez odgovornosti ni vladanje! Je samo strahovlada neznanja, ki sebe ohranja na oblasti.
  In za to, da sebe ohrani, uporablja gangsterska sredstva, ki z demokracijo nimajo nič skupnega.
  Njihovim pristašem je popolnoma vseeno, da podpirajo kriminalce na oblasti! Vseeno jim je, če smo roparska država, brez zakonov, ki varujejo državljane.

  Roparsko leglo, ki posiljuje navadne in poštene ljudi, da se odrekajo svojim željam, potrebam in imetju, da režim preživi brez dela. Tako pademo v položaj sužnjev in odvisnikov od režima, ki državljanom prepoveduje delati in gospodariti s svojim, medtem ko državo zadolžuje v tujini.

  • xtc

   Se strinjam s tabo a ta zadeva gre le dotlej dokles si lahko Levaki kaj še “sposodijo”,ko tega ni več,kaj bodo narobu bebcev rekli takrat?
   No videl si,ko si v Yugi niso več mogli nič sposoditi,kje je končalo-v krvavi državljanski vojni in nje razpadu.
   Točki,ko si ne bomo mogli nič več posoditi,pa se bližamo vse hitreje,ob krizi pa ,ki se vse bolj bliža,pa bomo takoj tam sploh če zakašlja Bemčija.

   • dob

    To je tudi cilj režima!
    Sesati denar, dokler je mogoče in potem preživeti na zalogah nakradenega denarja do ponovne vzpostavitve stabilnega sistema za nadaljevanje kraje. Tako Parazit deluje in tako tudi razmišlja.
    Če mu tega ne dovoliš, postane nasilen. Ne glede na to, kako gnila je Evropa, pa za nas zdaj predstavlja neko civilizirano okolje, ki nas brani in varuje pred domačimi vampirji, da ne morejo z nami delati glih tako, kot so leta 1945 odstranjevali nasprotnike režima. Zato pa zdaj še vedno relativizirajo politične umore. V demokraciji!
    Toda edino tako ohranjajo spomin, da grozodejstva iz let po II Svet. vojni vedno in kadarkoli lahko ponovijo. Saj je zanje to pač dovoljeno (to proslavljajo!), je zanje legitimno, tako rekoč naravno pravo, z bavconovimi besedami povedano.

    • Soave

     + + + + + + +

    • xtc

     Ja lahko pa zgodovina dohiti tudi njih.

     • dob

      Bo. Verjemi da bo! Kmalu.

 • WISKY 1000

  NA ODPAD Z NJIMI

 • Franc Šink

  Imam občutek in verjetno ne samo jaz da smo spet sredi nove volilne kampanije.Težko bo sestaviti z temi rezultati sestaviti neko stabilno vlado. Komunisti so spet opeharili slovensko volilno telo.

 • Osti jarej

  …korlna ne more spodnest in odnest niti vesoljni potop…..on je homo politikus prisesalus

 • WISKY 1000

  Ta slika sramoti cel portal

 • Steiermark

  Dve režeči se , piranhi, ki nam grozeče kažeta svoje igličaste zobe……

  • Osti jarej

   …obema deluje zgolj plazilski del možganov

 • Osti jarej

  Avatar
  dob • 5 ur nazaj
  Cilj komunistov je vladanje brez odgovornosti.

  ************************************************************************************

  noben politik v mafijastanu ,ni še za nič odgovarjal

 • Vera

  Da se ta dva nista pobrala iz politike so krivi ljudje , katere sta nastavila na dobro plačana mesta , brez odgovornosti in brez napora . Ti hodijo samo po nezasluženo plačo !

 • dob

  V tej zafurani državi so vse informacije dosegljive na:
  [email protected]ši.si

 • dob

  Le kaj bi Kahel brez svojih sivih panterjev, teh ponosnih Lipicajzlov?

 • Anton

  Quand j’étais gosse, haut comme trois pommes,
  J’parlais bien fort pour être un homme
  J’disais, JE SAIS, JE SAIS, JE SAIS, JE SAIS

  C’était l’début, c’était l’printemps
  Mais quand j’ai eu mes 18 ans
  J’ai dit, JE SAIS, ça y est, cette fois JE SAIS

  Et aujourd’hui, les jours où je m’retourne
  J’regarde la terre où j’ai quand même fait les 100 pas
  Et je n’sais toujours pas comment elle tourne !

  Vers 25 ans, j’savais tout : l’amour, les roses, la vie, les sous
  Tiens oui l’amour ! J’en avais fait tout le tour !

  Et heureusement, comme les copains, j’avais pas mangé tout mon pain :
  Au milieu de ma vie, j’ai encore appris.
  C’que j’ai appris, ça tient en trois, quatre mots :

  “Le jour où quelqu’un vous aime, il fait très beau,
  j’peux pas mieux dire, il fait très beau !

  C’est encore ce qui m’étonne dans la vie,
  Moi qui suis à l’automne de ma vie
  On oublie tant de soirs de tristesse
  Mais jamais un matin de tendresse !

  Toute ma jeunesse, j’ai voulu dire JE SAIS
  Seulement, plus je cherchais, et puis moins j’ savais

  Il y a 60 coups qui ont sonné à l’horloge
  Je suis encore à ma fenêtre, je regarde, et j’m’interroge ?

  Maintenant JE SAIS, JE SAIS QU’ON NE SAIT JAMAIS !

  La vie, l’amour, l’argent, les amis et les roses
  On ne sait jamais le bruit ni la couleur des choses
  C’est tout c’que j’sais ! Mais ça, j’le SAIS… !

  sarkazem press