fbpx

Volitve še naprej s senco dvoma – Odbor DZ zavrnil predloge SDS, ki bi povečal nadzor nad DVK

Branko Grims na seji Odbora (foto: Zajem zaslona)

Nobenih presenečenj. Volitve v Sloveniji bodo še naprej potekale v senci dvoma, ali res postopek poteka skladno z najvišjimi poklicnimi standardi. Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji z devetimi glasovi proti in petimi za zavrnil predlog priporočil SDS vladi v zvezi z volilno zakonodajo. S predlogom so med drugim zahtevali, naj povečajo nadzor nad delom Državne volilne komisije (DVK) in uveljavijo njeno odgovornost ob nepravilnostih.

Po letošnjem debaklu s celim prgiščem napak na volitvah (celo izračunom napačnih poslancev) je poslanska skupina SDS pripravila predlog priporočil vladi v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zakonitost volitev, enotno uporabo zakonodaje, ki se nanaša na volilne in referendumske postopke, za zagotavljanje javnosti, integritete, nepristranskosti in objektivnosti dela komisije ter poštenostjo izvedbe volitev ter referendumov.

Preberite še: Vučko ostaja predsednik DVK: Bomo imeli še ene zavožene volitve?

Tak predlog so med drugim vložili zaradi nepravilnosti, ki so se na državnozborskih volitvah pojavile s pošiljanjem glasovnic v tujino, direktorju DVK-ja Dušanu Vučku očitajo malomarnost pri opravljanju dela ter “izgon medijev iz DVK-ja”, je na seji v imenu predlagatelja pojasnil poslanec SDS-a Branko Grims.

Grims meni, “da nekdo nekaj skriva” in da je to hud madež ter utemeljen sum za legalnost in legitimnost volitev. Poslance SDS-a je med drugim zmotilo tudi to, da na seji odbora Vučko ni bil prisoten, predsednica odbora Tereza Novak, poslanka Gibanja Svoboda, je pojasnila, da je Vučko v obrazložitev poslal pismo.

Mnenje vlade, ki zahtev SDS-a ne podpira, je predstavil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Vlada trdi, da zakon o volitvah določa pristojnosti DVK-ja kot neodvisnega organa, za nadzor pa obstaja več vzvodov, je pojasnil. Med drugim ima vsak kandidat in predstavnik liste možnost za pripombe zoper odločitve DVK-ja, pri izvedbi glasovanj pa so lahko navzoči tudi zaupniki vsake liste in opazovalci, kar povečuje legitimnost volitev in zmanjšuje možnost nepravilnosti.

Vlada meni, da je veljavna ureditev v Sloveniji ustavna, ustrezna in skladna z mednarodnimi standardi, zagotavlja pa tudi, da DVK in drugi volilni organi delujejo zakonito, nepristransko in objektivno ter da je volilni proces svoboden in zakonit. DVK je pristojnemu ministrstvu po volitvah posredoval svoje predloge za spremembe in dopolnitve volilne zakonodaje zaradi nadaljnjega izboljšanja volilnih procesov, ki jih bo vlada preučila, je pojasnil Trbič.

Poslanka Levice Nataša Sukič je dejala, da gre le še za “enega od znamenitih medijskih spektaklov SDS-a”, kjer v “trumpovski maniri” izpodbijajo legitimnost volitev. Poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga pa je SDS-u očitala, da menijo, da volitve niso bile legitimne, ker so jih izgubili, in zdaj diskreditirajo vse, ki jim “stojijo na poti do oblasti”. “Ne razumete, kako škodljivo je to, da sejete dvom v vse institucije v tej državi in vsepovsod vidite zarote,” je dejala.

Seveda gre za trhel argument, saj SDS nikakor ne izpodbija legitimnosti volitev, kar je takoj po volitvah tudi jasno povedal predsednik SDS, ki je rezultat volitev takoj priznal. Gre le za to, da se napake vrstijo, to, da zdaj niso bile usodne, pa ne pomeni, da takšnega nadaljevanja dela ne bo v prihodnosti. Tudi tokrat je bila zadeva izredno neprijetna za skupino kandidatov na strankarskih listah, ki so se že veselili poslanskega mandata, potem pa so komaj čez dva tedna ugotovili, da zaradi napačnega izračuna DVK ne bodo poslanci. Gre za veliko napako, zaradi katere bi ljudje v tujini brez vprašanj podajali odstopne izjave. Prav tako skrbi zamuda pri dobavi volivnih lističev v tujino in dejstvo, da je lističev celo v Sloveniji na določenih voliščih zmanjkalo. Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da gre za katastrofalne napake, ki mečejo senco dvoma nad volitvami.

Spomnimo, časnik Domovina je pred časom opravil intervju z Nino Mujagić, ki je izgubila delovno mesto zaradi napak na letošnjih volitvah, kar je pustilo močan občutek, da je bila grešni kozel za Vučkove hude napake. V intervjuju je razkrila mnogo podrobnosti ravnanja direktorja Službe DVK s svojimi zaposlenimi. Mujagićeva je po navedbah Domovine ostala doma, zaradi mobinga na delovnem mestu pa je na pomirjevalih. V našem mediju smo sicer tudi že poročali, da smo v uredništvo pridobili “informacije o tem, da naj bi se na DVK dogajala prava drama – ena izmed zaposlenih, ki je pred mesecem odšla, obtožuje direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka spolnega nadlegovanja. Pri letošnjih volitvah sem, preden sem zaradi mobinga in psihičnih pritiskov odšla na bolniško (13. aprila 2022), več kot 80 odstotkov potrebnega dela za izvedbo glasovanja opravila, pa je kljub temu prišlo do kar nekaj napak, ki pa so nesprejemljive iz organizacijskega vidika,” je povedala Mujagićeva.

“Da želi direktor odgovornost za slabo izvedbo letošnjih volitev zvaliti name, je jasno že iz tega, da je vseh 27 let mojega dela na DVK – 35 let imam delovne dobe, prej sem bila zaposlena na takratnem Republiškem sekretariatu za pravosodje, v okviru katerega je bila tudi služba DVK – ocenjeval kot odlično. Vpeljal je postopek o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, čeprav bi lahko, tudi če bi res naredila kakšno napako, začel disciplinski postopek,” je poudarila Mujagićeva, ki je tudi pojasnila, da pa Služba DVK v “finišu” priprav na izvedbo glasovanja ni dobro opravila svojega dela – med drugim služba ni imela pripravljenega Navodila volivcu za glasovanje po pošti iz RS, kar se je končalo tako, da je Mujagićeva tajnici OVK – čeprav je bila v bolniškem staležu – pomagala pripraviti navodilo.

Lahko si le mislimo, kaj bi o takšnih neverjetnih napakah rekli Nataša Sukić in Janja Sluga, če bi socialistična opcija na volitvah pogorela. Gotovo bi bila Vučkova služba veliko bolj ogrožena kot danes. Res pa je, da bi v normalni državi ob takšnih napakah odstop ponudil kar direktor sam.

Andrej Žitnik