fbpx

Janša čestital Pahorju za zmago: udeležba pod mejo legitimnosti, a protikandidat vsaj ni bil v zaporu

Foto: STA

Po tem, ko so se ob 19. uri zaprla vrata več kot tri tisoč volišč po vsej Sloveniji, je Državna volilna komisija (DVK) sporočila, da so slovenske volivke in volivci na predčasnem glasovanju predsedniški stolček zaupali aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju. Po zdaj znanih podatkih je v drugem krogu predsedniških volitev preštetih že 99,98 odstotka glasovnic, vodi Pahor s 52,94 odstotka glasov, drugo mesto pa zaseda kamniški župan Marjan Šarec s 47,06 odstotka glasov. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je Pahorju že čestital in obenem komentiral, da je bila udeležba na volitvah pod mejo legitimnosti, a protikandidat vsaj ni bil v zaporu. 

Svoj glas v prid enemu izmed kandidatov Borutu Pahorju in Marjanu Šarcu je lahko oddalo 1.716.039 volilnih upravičencev na 3194 voliščih po Sloveniji in v tujini. Tako kot v prvem krogu predsedniških volitev smo bili lahko tudi v drugem krogu priča nizki volilni udeležbi. Do 16. ure je bila namreč v drugem krogu 30,45-odstotna volilna udeležba, kar je nekoliko nižje kot v prvem krogu, ko je bila do iste ure 32,02-odstotna udeležba, do 19. ure pa je bila ta 41,74-odstotna.

Šarec čestital Pahorju, zdaj bodo razmišljali, kako naprej
Po tem, ko je bilo preštetih okrog 80 odstotkov glasovnic, je Pahorju za zmago čestital tudi njegov protikandidat Šarec in dejal, da sta se oba dobro borila med naporno in dolgo tekmo. Po prepričanju Šarca predsedniška tekma ni bila predpriprava za državnozborske volitve, pri tem pa je dodal, da če bi šel v predsedniško tekmo na takšen način, da bi se ob tem pripravljal na kaj drugega, ne bi bilo pošteno. V tekmo za predsedniški stolček je šel po svojih besedah iskreno, zdaj pa bodo razmišljali, kako naprej.

Foto: STA

Aktualni predsednik Pahor je svojo zmago slavil v šestih volilnih enotah, protikandidat Šarec pa v dveh, in sicer v Kranju in enoti Ljubljana Bežigrad. Pahor je dobil več glasov v 71 okrajih, Šarec pa v 17 okrajih, pri čemer je Šarec največ podpore prejel v domačem Kamniku, kjer županuje, Pahor pa v Novi Gorici. Najvišjo udeležbo so v tokratnem krogu predsedniških volitev zabeležili v Kamniku, kjer je glas oddalo  58,22 odstotka volivcev, najnižjo pa v Piranu, kjer je bilo oddanih 28,2 odstotka glasovnic.

Viden trend upadanja zanimanja za sodelovanje na volitvah
Iz leta v leto je tako opazen trend upadanja zanimanja za sodelovanje na volitvah, prvega kroga letošnjih predsedniških volitev se je namreč udeležilo le 44,24 odstotka volilnih upravičencev, medtem ko je bila leta 1992 udeležba 85,84-odstotna, na zadnjih volitvah leta 2012 pa 48,41-odstotna. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je opozoril, da je ob slabi volilni udeležbi težko govoriti o legitimnih volitvah, in dodal, da smo se znašli na neki meji, ko se za državo presoja, ali ima demokracijo ali ne. Nizka udeležba je po besedah Janše tista, ki je privedla do dvojne zmage tranzicijske levice. Kot poglavitni razlog za takšno stanje, ki ga je opisal kot prikrito diktaturo, je po njegovem prepričanje večine, da volitve niso pomembne, ker se na njih dejansko ne odloča.

Foto: STA

Pri tem je treba opomniti, da to še niso končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, teden pozneje pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

N. Ž.