Vprašanje Marjanu Šarcu: Kako bo ukrepal, da prepreči škodljive posledice nadaljnjega zapiranja meje z Italijo?

Tako so Avstrijci ob velikem migrantskem valu postavljali ograjo na avstrijsko-slovenski meji. (Foto: epa)

“Balkanska pot za ilegalne migrante je spet odprta, vlada pod vodstvom Marjana Šarca pa očitno ni sposobna zagotoviti varnosti in zakonitosti na meji s Hrvaško. Vlada Republike Slovenije je ves čas zatrjevala, da dogajanje v zvezi z vdori ilegalnih migrantov na ozemlje Republike Slovenije na naš južni meji ‘obvladuje’,” je zapisal poslanec Branko Grims v poslanskem vprašanju Marjanu Šarcu.

Poslanec mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje glede skupnih policijskih patrulj v okviru povečevanja kontrole slovensko italijanske meje. Uvodoma je zapisal, da že več mesecev so iz Italije prihajala opozorila, da bodo poleg Avstrijcev, še Italijani uvedli kontrolo na meji in s tem za Slovenijo dejansko suspendirali Šengen. “Balkanska pot za ilegalne migrante je spet odprta, vlada pod vodstvom Marjana Šarca pa očitno ni sposobna zagotoviti varnosti in zakonitosti na meji s Hrvaško. Vlada Republike Slovenije je ves čas zatrjevala, da dogajanje v zvezi z vdori ilegalnih migrantov na ozemlje Republike Slovenije na naš južni meji ‘obvladuje’,” je zapisal.

Šarčeva vlada v paniki zaradi grozeče zapore meje
Ob obisku dr. Mira Cerarja v Italiji so nekatere italijanske spletne strani objavile vesti o tem, da naj bi začele delovati skupne policijske patrulje ob meji. “Po istih virih naj bi bil dogovor sklenjen zaradi panike slovenske vlade zaradi grozeče zapore zahodne meje in nadaljnjega izrinjanja Slovenije iz schengenskega območja. Dogovor se začenja uresničevati z nastopom skupnih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo,” še opozarja Grims. Slovenska javnost je bila o tem dogovarjanju sosednjih vlad, kot je zapisal, seznanjena šele veliko kasneje, sprva se je vse celo zanikalo. Zato je toliko bolj zanimivo, da so isti viri poročali, da naj bi se hkrati dogovorili tudi za močno pospešitev vračanja zajetih ilegalnih migrantov iz Italije v Slovenijo, lahko tudi brez posebnega dokazovanja o poti vstopa.

Miro Cerar in Massimiliano Fedriga (Foto: STA)

Predsednik dežele Furlanije Julijske krajine Fedriga je Salvinija že pozval k postavitvi ograje
Ne glede na to je predsednik dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga že uradno zahteval postavitev ograje na celotni meji s Slovenijo. Po napovedih italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija pa bi do postavitve ograje z rezilno žico lahko prišlo že meseca oktobra.

Zato Grims vlado sprašuje sledeče:
1. Kako ocenjujete stanje na področju svojega “obvladovanja razmer” na meji s Hrvaško?
2. Katere druge ukrepe, poleg skupnih policijskih patrulj na meji med Slovenijo in Italijo, obsega dogovor med italijansko in slovensko vlado?
3. Kdaj bo Vlada Republike Slovenije ustrezno poostrila nadzor na meji s Hrvaško, tja namenila bistveno večje število vojakov z vsemi potrebnimi pooblastili ter se na južni meji raje dogovorila za skupne patrulje in drugo pomoč sosednjih držav oziroma držav, ki so nam pripravljene pomagati, na primer Višegrajske skupine? Zakaj tega ni že storila doslej – torej pravočasno, da do za Slovenijo varnostno in razvojno škodljivih posledic sploh ne bi prišlo?
4. Kako boste ukrepali, da preprečite škodljive posledice nadaljnjega zapiranja meje z Italijo?
5. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije prevzela odgovornost za opustitev pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko meje v Slovenijo in s tem za zagotovitev varnosti in zakonitosti?

Rok Krajnc

 • Drago

  In kaj Grimsu sedaj spet ni prav???? Saj je hotel zidove in žico na mejah!

  • Amerikanc

   Nekaj drugega je, če jo postaviš sam, ali če ti jo postavi sosed po lastni volji !

   • Drago

    Kaj ne poveš. Smo mi Hrvate kaj vprašali, če želijo imeti žico na meji? Kako lahko od drugega zahtevaš nekaj, česar se sam ne držiš?

    • dež

     Hrvati niso v Schengnu, mi pa. Ker smo dolžni zavarovati zunanje meje območja, jih nimamo kaj spraševati kako in kaj. Naj omejijo migracije na meji z Bosno pa ne bo nobenih žic na Kolpi. Ampak oni delajo celo nasprotno, iz bosanske meje pomagajo te ljudi voziti na slovensko.

  • Steiermark

   Kaj si tako zabit, da ne razumeš “postavljanja meje” in preprek tam, kjer je to potrebno, da ne vdirajo k nam islamski divjaki, in postavljanje pregrad . meje, našo “izločitev” iz Evrope, ki nam jo postavljajo drugi, ki ne želijo, da se iz Slovenije prosto sprehajajo divjaki, ki so najmanj toliko nevarni in ogrožajo vse, okrog sebe, kot medvedi in sestradani volkovi, med ljudmi, ki pa so nam jih pravtako uvozili rdeči divjaki!

   • Drago

    Ne razumem tvoje ultrasuperiorne logike. A “divjaki”, kot jih imenuješ, ne prehajajo slovensko – italijanske meje? Zakaj ima Slovenija pravico, da postavlja zidove in žico, Italija pa ne? Palica ima vedno dva konca, zid pa dve strani…

    • branči

     neumnost je lahko enaka vesolju, ki nima meja! vpraš se, kam spadaš!

    • Steiermark

     Tumpek sorry, ti še marsičesa drugega ne razumeš!, Od kdaj pa “naši” branijo vstop divjakom, s Hrvaške? In od kdaj je nevarnost, da bi le-ti vdirajo v Slovenijo in ne obratno, iz Slovenije, v Avstrijo in Itlijo? Vsi , ki se pritepejo v Slovenijo, je pa edina država v Evropi, kjer se rdeča zelena drhal trudi, da jo uniči in islamizira – čeprav se divjaki upirajo in njihova ciljna država nikoli ni bila Slovenija, vendar ob dokončem zaprtrju mej zahodnih sosedov, nebodo imeli iti kam drugam in se bodo “zadovoljili” tudi z Slovenijo, ki pa prav dobro skrbi zanje, dočim, za svoje državljane ne poskrbi! Realnost je , žal, podobna tisti, iz časov smrdljive komunistične jugovine, ko so ljudje množično bežali na zahod oz. Avstrijo in Italijo, medtem ko nihče nikoli ni poskusil “pobegniti” iz Avstrije in Italije, v Slovenijo! Samo kronani osel lahko podaja takšne komentarje, kot ti!

     • Drago

      Kaj pa je potem to: https://www.regionalobala.si/novica/zica-na-juzni-meji-ostaja-drzava-bo-prevzela-sluznost-nad-zemljisci-lastnikom-zemljisc-ods ?

      Koliko fotografij ograje in žice potrebuješ? A ne vrnejo 90% migrantov nazaj na Hrvaško in se ti potem vračajo, dokler jim ne uspe? Na katerem planetu ti živiš? A ti res misliš, da migranti, ki pridejo v Slovenijo v Sloveniji izpuhtijo? A si to mogoče ti, Grims? Takega idiota pa že dolgo ne…

     • Steiermark

      Neuki kumrovški Tumpek , zame so pomembna dejstva in ne fantazije ter rdeče laži! Vsak človek, ki je količkaj razgledan, razume igrico teh svinjarjev, ki nam na veliko uvažajo gonorejo in aids ter kugo in kup drugih bolezni (sumim, da se je tebe, kakšna od teh, že prijela), ki imajo edino željo, da nas preplavijo s temi prenašalci “kulture” in visoke strokovnosti (kot so večinoma, inžinerji, zdravniki – pravtako jahalci kamel….), kar njihovim očetom, v prejšnjem smrdljivem komunizmu ni uspelo, bodo dokončali oni! Če pa naši “vračajo” 90 % kameltreiberjev hrvatom, zakaj jih pa potem pri nas ostaja masa, da jih na vsakem koraku, vsak da srečujemo , tako po Mariboru, kot po Lublani? Ali pa ste si pripadniki lgbtQ “kulture” (smrti) samo “zagotovili” z njimi, dobro in redno “oskrbo” in zadovoljevanje vaših potreb….
      Smiliš se mi in če sem te poprej primerjala z oslom, se oslu seda opravičujem, za žalitev….

     • Drago

      Takšnega blablakanja, kot ga ti premoreš, pa že dolgo ne, Ne zmoreš pa odgovoriti na enostavna vprašanja. npr. zakaj je vam nacijem zid na slovensko-hrvaški meji kul, na slovensko – italijanski pa ne? Zakaj ploskate Salviniju, ko preprečuje vplutje ladij z begunci in zapira humanitarce, če pa želi postaviti zid na meji s Slovenijo pa ne? A ste sedaj naenkrat za odprte meje? Sama protislovja in hinavščina na kubik!

     • SIMON ROZIC

      Avstrija je postavila ograje in poostren nadzor, ker ne
      verjame naši “oblasti”, Italija bo takoj za njo, Madžari so
      zase poskrbeli…mi, osli bi pa nekaj komandirali in se z
      obmejno “stražo” dogovarjali takole: “ej, Janez , ta je vaš!”
      Janez pa “ne, Pepino,ta je vaš !” ….žrebajmo!

     • Drago

      Ne vem kaj se pritožuješ. Avstrijci, Italijani in Madžari imajo ograje na meji z eno sosednjo državo, mi pa jih bomo imeli kar na treh. Saj ste to želeli ali morebiti ne? Sedaj se res lahko počutite “varne”…

     • SIMON ROZIC

      …samo , da nam ne bo kakšen Mohamedanček ušel
      in bojo frustrirane levakinje jokale kot dež…

  • Jan Kovalski

   Daj ti gnoj provokatorski, nauči se brati in prosi koga, da ti razloži kaj je napisano.
   Grims se ne razburja zaradi ograje na italijansko slovenski meji, ki je nikjer (še) ni, ampak sprašuje vlado kaj bo naredila, da prepreči, da bi enkrat v bližnji bodočnosti bila.
   Ker je imela dovolj časa za ukrepanje, bili so tudi opozorjeni pa niso naredili ničesar.

   • Drago

    Ja in? Ne obešaj se na semantiko, saj vemo, da je še ni, Grims bi moral pozdraviri postavljanje ograj in žic, saj jih nenehno omenja kot rešitev, Zelo me zanima, s kakšnimi ukrepi bi vidva z Grimsom preprečila, da Italija postavi ograjo na meji? Vojna napoved, diverzantske akcije slovenskih domojebov? Samo pizdenje in populizem vas je, konkretnih rešitev pa od nikoder.

    • Jan Kovalski

     Ne samo, da si provokator, tako neumen si, da se tega niti ne zavedaš.
     Grims ni v vladi pač pa v opoziciji, sam pa sploh nisem v politiki. Nima moči odločati niti on niti jaz!
     Še enkrat: Ograje na italijanski meji, če bodo, bodo posledica IN NE VZROK. Vzrok pa je, da “vaša” vlada ni sposobna varovati meje.
     Še drugič: Grims ni proti temu, in jaz tudi ne, da Italijani zavarujejo svojo mejo, to je njihova pravica, ki jo jim nihče ne more in sme odrekati.
     Dalje, če meniš, da so jih sposobno postaviti, ograje, Italijani, potem se vprašaj zakaj jih ni sposobna “tvoja” vlada.
     Če je “tvoja” vlada nesposobna ne valit krivdo na opozicijo, Grimsa in na mene.

  • stane

   Na nepravem kraju,opica neumna!
   Opice,oprostite mi!

 • boogin1

  Odgovoril bo:
  Ni važno, koliko ljudi še ostane, /…/ ker za nas ni narod prav nič važen.« Boris Kidrič pa že l. 1942 na Vinici pravi: »Vseeno je, če od Slovencev ostanemo živi samo trije, pa tisti pravi – to je komunisti.« IN SEVEDA MIGRANTI.

  • Observer

   Dobro uresničujejo doktrino Nemškega Karla Marxa, da more “volkerabschaum” oz. ljudske smeti, pod katere je uvrstil Slovane, torej tudi Slovence, izginiti na smetišču zgodovine. Potem pa domobrance obtožujejo kolaboracije, ker so kolaborirali s Hitlerjem (ki je prav tako uresničeval Marxovo doktrino). Hitler je rekel, da bi iz Slovenije naredil botanični vrt, torej, da bi vse Slovence iztrebil, ponemčil, izselil. In potem prebereš Kidriča. Ni razlike med njimi. Kažejo s prstom na druge, sami pa počnejo enako.

 • Amerikanc

  Marjanček bo dvignil ograjo za dve šari, kot je to naredil na domačem dvorišču – da kure ne skačejo k sosedom !

  • cosmosjasnovidec

   Za dve šari jo bo sigurno dvignil vendar doma pri sebi.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • branči

  Vprašanje Marjanu Šarcu: vprašate lahko, briga vas pa popolnoma nič! mavrična vlada, ki brani interese slovenije! izbrana na željo – manjšine volivcev ampak oblast je moja, pa četudi demokraciji rećete kamniški zid!!

 • dež

  Če vpreže gospodarskega ministra Počivalška in skupaj zaukažeta povečati proizvodnjo Donata v Rogaški Slatini, se da problem zaprtja zelo hitro rešiti. Mirko naj pa testira dodatne količine, da ne bi šlo spet kaj narobe. Mislim, da bi bila rešitev sprejemljiva tudi za nadzornike iz Radio GaGa.

 • SIMON ROZIC

  Ali si bo štorasti, nesposobni Cerar že enkrat zapel vse “knofe”, ali pa bo
  pustil “šlic” odprt !?

 • Luckyss

  Mogoče ste na teh straneh hišni komentatorji pač prebutasti, da bi dojeli zadevo…Še župnik bi rabil pol ure, da bi vam to razložil, če bi seveda imel “politično voljo” za kaj takšnega….

  Torej posebej za telebane…;)
  Na videz zadeva zgleda bedasta..Slovenci pazimo, da nam migranti ne pobegnejo ;)))
  V resnici pa tistih par policistov ne bo vplivalo na “pretok” mgrantov iz Slovenije v Italijo, ker bi za resnično zaščito mej rabili precej ljudi…V praksi to pomeni podoben princip kot smo ga imeli na karavlah JNA…
  Vsak svoj AK in svojega “sovojaka” moraš videti…Na travniku to pomeni morda 300 metrov , v gozdu pa le dvajset..
  No in sedaj bistvo…Morda se ravno bo zaradi tega oglaševanja zaščite mej “migrantski tok” malo preusmeril…Kapirate ovce ?!

  • pajot

   Ti si genij,če ne še kaj hujšega. Če bi zaprli slovensko-hrvaško mejo,bi se ravno tako preusmeril.
   Ne kapiraš,kenede, majmun?

  • Andrej

   Genijalec, le še to razloži, kam se bo tok preusmeril. Madžari, Avstrijci, Italijani imajo ali bodo imeli ograjo in stražo. Mi pa imamo nevladne organizacije, ki nam dobavljajo ilegalce. Razloži tako, za telebane.

   • Luckyss

    Za telebane….Imamo najmanj migrantov na tisoč prebivalcev, takoj za
    Portugalsko in Romunijo…Madžari, kljub “famozni ograji ” skoraj enkrat več…
    Tok bi se lahko preusmeril npr. iz Jadrana direkt v Italijo….Vseeno je to bistveno bližje kot iz Libije, mar ne ?!

    • branči

     imajo poleg nas tudi najmanjši bdp na prebivalca! imajo pa tudi manj kronanih telebanov kot mi!

     • Luckyss

      Tudi Madžari imajo vsega manj in hkrati višjo ograjo, pa še njihov “Janez” je na oblasti…pa se jim nekako ne izide…

     • stane

      Za nezakon.migrante-divjake je Madzarska zlata jama. Zato ne govori neumnosti.
      Ce imas doma 10-20€,na Madzarskem 200€ in vso oskrbo,se OZN IN UNHCR in drugi kriminalci v Arabskih drzavah jih podpirajo. Ti ne bi sel na Madzarsko,kjer imas vso oskrbo in se 10×vec denarja kot doma?

    • macon

     To se lahko hitro spremeni, če se bodo drugod poslabšali pogoji za migrante. V par mesecih so jih potem lahko tukaj tisoči. Naš levi sistemski narek jih prav vabi naj ostanejo tukaj.

     Danes je zlahka kontrolirati, kaj se bliža po morju in plovila rabijo neko vstopno točko, kjer se da vse vstopajoče zlahka prijeti in poloviti.

  • xtc

   Pejtno v garažo ,da dobiš svojo dnevno dozo in lajaj tukaj.,progresivci te že nestrpno čakajo.

   • Luckyss

    Se mi je zdelo, da boš spet le obujal svoje skrite erotične fantazije….
    Škoda, (ali bolj pravilno… hvala Bogu)
    da nisi zmožen neke argumentirane debate….

    • xtc

     No hitro,hitro nič čakat pa na široko stopi,pa ne cvili preveč WOOOOF,WooooF! He,he.

  • tohuvabohu

   A si ti jezen sam nase, cucek?

  • Common Sense

   Pa kako ti spis s to tvojo pametjo? Te mora glava celo noc boleti, ko melje take umotvore!

  • macon

   Tihotapci bodo takoj potestirali, kako izgleda ta zapora v praksi. Šarci se bodo lahko napihovali, kaj so naredili, migranti pa bodo hodili čez rešetasto mejo, vendar se Italijani ne bodo šli sprenevedanja na ljubo slovenskim levičarjem. S sedanjo tehniko to kar ti pišeš ni več faktor, ker elektronika vidi bolje od oči.

   Malo zablejaj, ker ti niso jasne osnove sedanjosti. Živiš v preteklosti, levičar pač. :)

 • Dragan Krstič

  Šarec bo to rešil to z levo roko saj obstajajo rezalniki žice. Bomo že luknje naredil da lahko migranti iimel. možnost k imperialistom poegnit.

 • xtc

  WTF is Šarac alias Xarchi?
  EU realnos,kar je dobro nacionalne meje in njih varovanje se nezadržno vračajo,kot tudi verjetno konec EU kot smo jo poznali nekje do leta 2000.
  V kratkem lahko pričakujemo tudi ograje v Avstrijski in madžarski strani.

 • xtc

  Da se da meja neprodušno zapret so dokazali Izraelci-ah,ja tako nehumani pa vendar ne bomo,pa še os šmugla drhali kasiramo.

 • Franc Šink

  Omejeni politiki rabijo meje.
  Slovenija pa obvladuje varnost v državi ravno toliko kot obvladuje nekdo nekaj ki trpi za inkontinenco in mora uporabljati plenice.

 • tohuvabohu

  Drončič varuje mejo, hahahahaha.

 • RATATA

  Nič ne smejo in vse kar jim je naročeno morajo!
  Narobe svet!! Črnopolti prepevajo na Evrosongu (+predstavniki Avstralije in še kdo iz z nafto bogatih azijskih dežel…). A je Izrael v Evropi??
  +++
  Se zdi, da je načrt Kalergi že skoraj v celoti uresničen.
  S spajanjem Evrope s tretjim svetom se soočamo.
  Kuga medrasnih porok vsako leto proizvede na tisoče mladih mešanih ras – otroci Kalergi.
  Pod dvojnimi pritiski napačnih informacij in humanitarnih stresov, ki jih spodbuja MSM, se Evropejci učijo, da se odpovejo svojemu izvoru in se odpovejo svoji nacionalni identiteti.

  Služabniki globalizacije nas poskušajo prepričati, da je zanikanje naše identitete progresivno in humanitarno dejanje, ta rasizem(?) je narobe, ker želijo, da smo vsi slepi potrošniki.
  Potrebno je, zdaj bolj kot kdajkoli prej, nasprotovati laži sistema, prebuditi Evropejce revolucionarnega duha.
  Vsak mora videti to resnico, da je evropska integracija genocid.
  Nimamo druge možnosti, alternativa je nacionalni samomor.

  Abnormalnost Kalergija…. (?) kako to, da je evropski aristokrat s flamskimi, poljskimi, grškimi – Bizantinske korenine in celo z nekaj samurajske krvi v žilah (od matere japonke) tako degeneriran??
  Satan? – snobovski odnos, aroganca – degeneriran elitizem.
  Tudi dejstvo, da je bila njegova mati azijka, je morda ustvarila notranje konflikte in frustracije, kar se lahko zgodi ljudem s takšnim temperamentom.
  … in …. njegova prva ženska (v starosti 13 let): Židinja Ida Roland, ki je kasneje postala znana igralka.

  +
  Izvajalci in razpečevalci ter uresničevalci plana so bili, med aktualnimi timermansi, junkerji, merklo, sarkozijem, makronom … (webrom!!) tudi oto von habsburg in njegov prijatelj – naš “oče naroda” France Bučar s svojim panevropskim gibanjem, ki ga zdaj vodi laris gaiser (www.panevropa.si)!!

  https://thebridgelifeinthemix.info/history/in-profile-the-coudenhove-kalergi-plan-the-genocide-of-the-peoples-of-europe/#sthash.ACRI0i2f.dpbs

 • sveta preproščina

  Ko katlibani zagovarjajo odprtje meje. Neprecenljivo. Za ostalo poskrbi lobotomija.

  • tohuvabohu

   Govedo.

 • Sonce

  Meni je popolnoma vseeno če Italijan postavi ograjo po gozdovih, jaz hodim v Italijo po cesti, preko “mejnih prehodov”

  • Common Sense

   Soncece, ti nisi zapopadla poante clanka. Sploh pa nobenega tu ne briga kako ti hodis v Italijo.

   • Sonce

    V Mariboru se vsedeš v avto in se pripelješ do Nemčije, ne da bi te kdorkoli ustavil, karkoli vprašal, toliko o “zaprti avstrijski meji”

 • montyamp

  Kako bo marioneta ukrepala , morate poklicati generalštab u murglama .
  Halbmadžarsko murglosrbski prekmurec žvepleni pritlikavec , je namnožil te retarde po svoji intimni izbiri .
  Leljak bo nekaj našel v beograjskih arhivih in ta prekleti partijski patuljak bo šel sedet kot Mustać in Perković in to v Nemčijo .
  Računi bodo začeli prihajati in to pravi , ne tisti iz udbovskega krivosodja .

 • Janez Novak

  Če naša vlada podpira Marakeško izjavo, potem ni kaj. Migranti lahko prihajajo, kakor hočejo in kolikor jih hoče. Sicer je vse skupaj v zvezi z migranti eno samo velikansko sprenevedanje. Slovenija vrača migrante Hrvaški, Avstrija in Italija Sloveniji. In kaj je s tem narejeno? Nič!. Edina rešitev bi bila vračanje migrantov domov. Toda zavezuje nas “neobvezujoča” Marakeška izjava. Sestavljalci za Evropo kulturocidne, etnocidne in genocidne deklaracije so pozabili napisati edino to, kam naj se umaknemo Evropejci, ko bo milijarda Afroaziatov preplavila Evropo.

 • to_mi_delaj

  sarko ,kak bi ti svetlana rekla: jebo te pas mater