Vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor opozarja, da pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v vojni ostaja nezadostna!

Foto: STA

V preteklih petih letih je bila Slovenska vojska na najnižji stopnji zmožnosti delovanja. Letošnje poročilo ponovno, tako kot v minulih letih, ocenjuje pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v vojni z nezadostno. Pripravljenost za delovanje v miru v letu 2017 pa je po besedah predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja ocenjena s povprečno oceno dobro, torej le za oceno višje kot lani. A ob tem je potrebno zavedanje, da vojske nimamo za to, da nas brani v miru. 

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder in obrambna ministrica Andreja Katič sta danes Pahorju podala poročilo o pripravljenosti vojske v lanskem letu, Pahor pa je na novinarski konferenci ob predaji dejal, da je sicer letošnje poročilo za odtenek boljše, vendar morajo biti občutki previdni.

Pahor: “Nujno je, da se vojaški poklic ponovno ovrednoti, tako glede statusa kot plačila”
Na izboljšanje ocene delovanja vojske v miru so po besedah Pahorja vplivali izboljšano usposabljanje, povečan obseg vojaških vaj in pozitiven trend na področju vzdrževanja oziroma razpoložljivosti vojaške tehnike; ob tem je dodal, da je to delno posledica večjega finančnega vlaganja v Slovensko vojsko. Izpostavil je problem popolnjenosti enot Slovenske vojske s kadri, težave s ključnimi sistemi oborožitve in tehnike ter položaj in status slovenskega vojaka. “Nujno je, da se vojaški poklic ponovno ovrednoti, tako glede statusa kot plačila. Moramo zagotoviti, da bo vojaški poklic konkurenčen in cenjen poklic v naši državi,” je po navedbah STA dejal Pahor.

Po besedah Pahorja poglavitni razlog za stanje pripravljenosti vojske predstavlja nizek proračunski izdatek za Slovensko vojsko, saj obseg in dinamika povečevanja sredstev ne zadostujeta pretirano za izboljšanje pripravljenosti. Pahor je prepričan, da se lahko Slovenija kljub nizki oceni pripravljenosti zanese na profesionalnost in predanost vojakov in častnikov Slovenske vojske. Ta je kljub nižji kadrovski popolnitvi številčnejše angažirana za zagotavljanje miru in stabilnosti v mednarodnem okolju, saj je okrog pet odstotkov stalne sestave v letu 2017 delovalo v 12 mirovnih operacijah in misijah. Opozoril je na humanost vojske pri lanskoletni ujmi, njen angažma pri reševanju življenj in spomnil, da še vedno zagotavlja podporo pri varovanju južne meje.

Foto: STA

V svojem govoru Pahor ni pozabil omeniti negativne ocene bataljonske bojne skupine 72. brigade, ki je v javnosti dvignila nemalo prahu. “Slabi izkazi preverjanja bojne sposobnosti prispevajo k nezadostni oceni vojske za delovanje v vojni,” je izpostavil Pahor in dodal, da od Gederja pričakuje, da bo do novega sklica pripravil načrt izboljšanja pripravljenosti, vključno z natančno oceno potrebnih virov in tveganj, predvsem pa podal predlog obsega in strukture Slovenske vojske do leta 2030.

https://twitter.com/NenadGlucks/status/979665980577210369

Za ministrico Katičevo je bila takšna ocena pripravljenosti Slovenske vojske pričakovana, ob tem pa je dodala, da jo veseli, da se je ocena za delovanje v miru izboljšala. Prav tako  je spomnila na ukrepe ministrstva v lanskem letu in priznala, da se stanje v Slovenski vojski v zadnjih letih ni bistveno izboljšalo in ostaja eden večjih izzivov nove vlade. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske je izpostavil, da je sicer res, da se je lani ustavilo krčenje proračuna za Slovensko vojsko, kar je prišlo prav pri kredibilnosti v mednarodnem prostoru, vendar pa to ni prispevalo k povečanju njene ognjene moči, zato je pripravljenost le-te nespremenjena.

Foto: STA

Geder: Slovenska vojska za zagotavljanje nacionalne vojaške obrambe potrebuje večja finančna sredstva
Sadovi modernizacije pri oceni pripravljenosti bodo po besedah Gederja vidni, ko bo Slovenska vojska lahko izgradila celotne sklope zmogljivosti, ne pa zgolj posameznih delov. Dodal je, da ima s tem v mislih potrebo po večjih finančnih prilivih, ki bi omogočili oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Za zagotavljanje nacionalne vojaške obrambe Slovenska vojska po besedah Gederja potrebuje večji finančni priliv z namenom zagotovitve ustrezne opreme, kar je v skladu z mednarodnimi zavezami. Tako bomo lahko po prepričanju Gederja zgradili profesionalni in bojni karakter.

N. Ž.