Vrhovni sodnik Jan Zobec o Accettu: “V tem položaju nima druge izbire kot zapustiti to institucijo, če mu seveda ta institucija kaj pomeni”

Foto: Demokracija

Afero v zvezi z ustavnim sodnikom in podpredsednikom Ustavnega sodišča RS Matejom Accettom sta za Radio Ognjišče komentirala tudi vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. Jan Zobec je med drugim povedal, da Accetto v svojem položaju nima druge izbire, kot da zapusti ustavno sodišče, Barbara Zobec pa je bila ostra do predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, čigar reakcijo ocenjuje kot najslabšo možno.

O aferi v zvezi z laganjem ustavnega sodnika in podpredsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, ki si je v teh dneh prislužil tudi prvo kazensko ovadbo, sta za Radio Ognjišče spregovorila tudi vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. “V tej zgodbi je pomembno samo eno: ali je podpredsednik ustavnega sodišča sodnik Matej Accetto lagal ali ne,” je med drugim poudaril Jan Zobec, podobnega mnenja pa je tudi Barbara Zobec, ki jo je presenetil odziv predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ki je bil po njenem mnenju najslabši možen. Ta namreč ni predlagal razrešitve Accetta, kot je pričakovala javnost, pač pa je dogajanje ocenil kot poskus javne diskreditacije tega ustavnega sodnika.

Jan Zobec meni, da Accetto v tem položaju nima druge možnosti, kot da zapusti ustavno sodišče
Radio Ognjišče nadalje navaja tudi ločeno odklonilno mnenje ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča glede ustavnosti člena zakona o tujcih, v katerem je izpostavil domnevno sporno ravnanje Accetta. Med drugim mu je očital pritiske in laganje o sodelovanju pri pisanju programa Stranke modernega centra. Accetto je zavrnil Jakličeve očitke, predsednik sodišča Rajko Knez pa je zagotovil, da ni razloga za Accettov odstop. Vrhovni sodnik Zobec je drugačnega mnenja. Iz listinskih dokazov, ki so bili objavljeni v medijih, jasno izhaja: “Imamo črno na belem, kaj piše v sklepu o neizločitvi sodnika dr. Accetta, in črno na belem, kaj piše v elektronski pošti, ki jo je dr. Accetto poslal Brglezu in Eriku Kopaču, pomembnim strankarskim ljudem.” Zato za sodnika Zobca ni dileme: “V tem položaju nima druge izbire kot zapustiti to institucijo, če mu seveda ta institucija kaj pomeni.”

Foto: Nova24TV

Barbara Zobec reakcijo Kneza ocenjuje kot najslabšo možno
“Iz dokumentacije, ki je bila predstavljena preko spletnih novic, nedvoumno izhaja, da je sodnik Accetto lagal. Da bi bile listine, ki potrjujejo njegovo laž, ponarejene, ne trdi nihče. Nasprotno, sodnik Šorli je potrdil, da so pristne,” pa je dejala vrhovna sodnica Barbara Zobec, ki prav tako ne more razumeti Knezove poteze. Slednje je komentirala takole: “Reakcija predsednika sodišča je bila po mojem mnenju najslabša možna. Prikrivanje neresnice.” Za Radio Ognjišče je med drugim povedala še, da je bil s tem hudo okrnjen ugled sodišča. Sodniki po njenem mnenju pridejo in odidejo, institucije pa so večne. Zato bi se morali zavedati, da ustavno sodišče kot temeljni varuh ustavne demokracije presega slehernega ustavnega sodnika. “Če pa se sodniki s svojimi partikularnimi, individualnimi interesi postavijo nad to institucijo, potem je ta samo sredstvo – bodisi tistega, ki je sodnike postavil, bodisi interesov posameznih sodnikov, da ne rečem tistih, ki stojijo v njihovem ozadju.”

Rok Krajnc

 • Andrej

  Panika v globoki državi. Ljudstvo utegne ugotoviti, da kjer je dim je tudi ogenj in da v globoki državi divja požar.

  • tomven

   Res je, zanima me kako kaj murgelj palček to prenaša…. konec koncev je verjetno on tisti, ki je dal vrhovno komando, kako pa kaj…

   • montyamp

    Žvepleni skače pod posteljo

   • samotoje

    Mali zlobec se zdaj ukvarja s Katalonijo in upa, da se bomo mi tudi.

  • Franc Šink

   Ljudstvo je to že ugotovilo.

   • macon

    Del ljudstva, ki je to hotel. Večini paše nojevska drža glave v luknji.

 • JANEZ GUS

  G.Zobec,ta funkcija mu nič ne pomeni,ker on je nastavljen in po potrebi aktiviran.Rdečuhi nič ne prepustijo slučaju.

 • Felikss_AH

  Iz vsega izhaja da je tovarišu Accettu sodniški položaj preveč pomemben da bi ga zapustil… kje drugje bi pa “revež” lahko še izvajal take svinjarije kot pa prav v epicentru Levo-Slovenistanske Đamahirije – Usranem Krivosodju

 • montyamp

  Kdo je nametal gošarski šoder po ustavnem sodišču ???????
  Pobiralec pasjih kakcev Borut Pahor . Bingo !

 • Nata

  + + + + + + + pa vendar ne bo odstopil ! Saj ne sme ! Ne bodo mu dovolili.
  Ga tako zelo potrebujejo, da bodo pohodili in zatrli vsako normalno besedo .

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda
  Vsi vladajoči se imajo za prvorazredne, ki so nad Ustavo in zakoni.
  Ta pravna navlaka je le za drugorazredne.

  Iz dogajanj na US je videti, da se ima velika večina ustavnih sodnikov za prvorazredne, kakor tudi tisti, ki so jih postavili na ta mesta, da bodo omogočali nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.

  Vsi prvorazredni so ali potomci ali pa nasledniki rdečih veskoih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.

  Rdeči verski blazneži imajo na vesti (če jo imajo) največjo veleizdajo slovenskega naroda v njegovi zgodovini, ker so po koncu vojne omogočili prihod novih okupatorjev, da so po slovenski zemlji hodili tuji oboroženi vojaki in še s švasano pisavo so nas posiljevali.
  Isti rdeči verski blazneži so tudi pokazali neverjetno junaštvo, ko so pobijali slovensko vojsko, ki so jo drugi razorožoili in civiliste.

  To je bilo res junaštvo brez primere.

 • lokec

  Le glejte sejo DZ. Levica se bori za delavce.

  • macon

   Seveda, seveda. Zato nabija davke na delo, ne muksne niti bu proti plačilni nedisciplini in pravnemu neredu, ne moti je kriminal omreženih levičarjev oziroma zanj krivi kapitalizem in neoliberalizem.

   Naši južni bratje bi rekli: “Znam te puško odkad si pištolj bila.”

   • Mademoiselle

    Hahaha :D…Nisem še nikoli slišala tega o puški.

    Sicer je pa vse res. Zanje bi bilo bolje, če bi bili tiho. Več kot govorijo, več vzamejo. Naivni ljudje pa res mislijo, da jim višajo standard. Joj.

 • Unikatna

  Predlagal ga je predsednik države in bi moral tudi z besedo na dan! Zakaj je tiho? Najlažje je pljuvati po osebi, ki se je javno izpostavil in rekel, da je ustavni sodnik lagal.

 • Janez Novak

  Psi lajajo, karavana gre dalje. Že desetletja.
  Ovcam vladajo volkovi. Že tisočletja.

 • sodnikisozločinci

  V tem položaju nima druge izbire kot ostati pri tem koritu, seveda če mu to korito kaj pomeni.

 • xtc

  Komunist prstovoljno odšel?
  NIKOLI.

 • lokec

  Joj kako me boli trebuh

 • Olga101

  Tovariša sta dokazala, da jima ustava ne pomeni nič, tu sta le zato, da opravita posel v imenu murglske udbomafije – legalizacija uničenja Slovenije! Legitimnost ustavnega sodišča sta že uspela uničiti!

 • Luiggi

  Jaz se sloh cudim,kdo se hoce ziveti tej kommunisticni vukojebini na soncni strani Alp?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!