fbpx

Vrhovni sodnik Jan Zobec o Accettu: “V tem položaju nima druge izbire kot zapustiti to institucijo, če mu seveda ta institucija kaj pomeni”

Foto: Demokracija

Afero v zvezi z ustavnim sodnikom in podpredsednikom Ustavnega sodišča RS Matejom Accettom sta za Radio Ognjišče komentirala tudi vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. Jan Zobec je med drugim povedal, da Accetto v svojem položaju nima druge izbire, kot da zapusti ustavno sodišče, Barbara Zobec pa je bila ostra do predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, čigar reakcijo ocenjuje kot najslabšo možno.

O aferi v zvezi z laganjem ustavnega sodnika in podpredsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, ki si je v teh dneh prislužil tudi prvo kazensko ovadbo, sta za Radio Ognjišče spregovorila tudi vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. “V tej zgodbi je pomembno samo eno: ali je podpredsednik ustavnega sodišča sodnik Matej Accetto lagal ali ne,” je med drugim poudaril Jan Zobec, podobnega mnenja pa je tudi Barbara Zobec, ki jo je presenetil odziv predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ki je bil po njenem mnenju najslabši možen. Ta namreč ni predlagal razrešitve Accetta, kot je pričakovala javnost, pač pa je dogajanje ocenil kot poskus javne diskreditacije tega ustavnega sodnika.

Jan Zobec meni, da Accetto v tem položaju nima druge možnosti, kot da zapusti ustavno sodišče
Radio Ognjišče nadalje navaja tudi ločeno odklonilno mnenje ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča glede ustavnosti člena zakona o tujcih, v katerem je izpostavil domnevno sporno ravnanje Accetta. Med drugim mu je očital pritiske in laganje o sodelovanju pri pisanju programa Stranke modernega centra. Accetto je zavrnil Jakličeve očitke, predsednik sodišča Rajko Knez pa je zagotovil, da ni razloga za Accettov odstop. Vrhovni sodnik Zobec je drugačnega mnenja. Iz listinskih dokazov, ki so bili objavljeni v medijih, jasno izhaja: “Imamo črno na belem, kaj piše v sklepu o neizločitvi sodnika dr. Accetta, in črno na belem, kaj piše v elektronski pošti, ki jo je dr. Accetto poslal Brglezu in Eriku Kopaču, pomembnim strankarskim ljudem.” Zato za sodnika Zobca ni dileme: “V tem položaju nima druge izbire kot zapustiti to institucijo, če mu seveda ta institucija kaj pomeni.”

Foto: Nova24TV

Barbara Zobec reakcijo Kneza ocenjuje kot najslabšo možno
“Iz dokumentacije, ki je bila predstavljena preko spletnih novic, nedvoumno izhaja, da je sodnik Accetto lagal. Da bi bile listine, ki potrjujejo njegovo laž, ponarejene, ne trdi nihče. Nasprotno, sodnik Šorli je potrdil, da so pristne,” pa je dejala vrhovna sodnica Barbara Zobec, ki prav tako ne more razumeti Knezove poteze. Slednje je komentirala takole: “Reakcija predsednika sodišča je bila po mojem mnenju najslabša možna. Prikrivanje neresnice.” Za Radio Ognjišče je med drugim povedala še, da je bil s tem hudo okrnjen ugled sodišča. Sodniki po njenem mnenju pridejo in odidejo, institucije pa so večne. Zato bi se morali zavedati, da ustavno sodišče kot temeljni varuh ustavne demokracije presega slehernega ustavnega sodnika. “Če pa se sodniki s svojimi partikularnimi, individualnimi interesi postavijo nad to institucijo, potem je ta samo sredstvo – bodisi tistega, ki je sodnike postavil, bodisi interesov posameznih sodnikov, da ne rečem tistih, ki stojijo v njihovem ozadju.”

Rok Krajnc