fbpx

Vrhunska blamaža poslanca Bandellija: Pred tovarno Anhovo agitiral proti zakonu o vodah, sam pa ima poslovne objekte praktično ob vodi!

Poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli ima svojo betonarno in trgovino tik ob reki Vipavi.

Dosedanji Zakon o vodah je na priobalnem pasu dopuščal gradnjo objektov v javni in zasebni rabi, zaradi česar so bile na priobalnih zemljiščih zgrajene zasebne vile in celo industrijski obrati, ob reko Vipavo pa je marsikaj postavil tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki se sedaj vneto bori proti noveli zakona in predvsem proti aktualni vladi. Če novela zakona na referendumu ne bo padla, bo za vsak poseg na priobalnem pasu potrebno pridobiti vodno soglasje s strani Direkcije za vode, ki pa v primeru negativnih vplivov na vode in okolje, ne bo izdano – kar pa Bandelliju, ki nas zaradi objavljanja resnice zmerja z butli, prav gotovo ni po godu.

“Proti pozidavi obal, proti onesnaževanju in proti tej vladi,” je v promocijskem videu poudaril poslanec SAB in s tem seveda mislil predvsem proti tej vladi – pozidavi obal in poplavnih območjih, lahko skoraj z gotovostjo zatrdimo, on ne nasprotuje. Po novem zakonu o vodah bi bila namreč sporna tudi gradnja na poplavnem območju, ob tem je treba še enkrat omeniti, da parcele podjetja poslanca Marka Bandellija ležijo na poplavnem območju ob reki Vipavi. “Moje videnje problema pa je, da bo Bandelli še naprej imel betonarno in parkirišče ob vodi, ker je vse postavil pred dokončnim sprejetjem novega zakona. Enako velja za privilegirane lastnike vil ob morju in rekah. Torej so spet na slabšem vsi drugi, ki te sreče niso imeli,” je izpostavil uporabnik Twitterja.

 “Jojjojj…spet same laži. Saj se vidi kje je parkirišče, butli, pred trgovino, regularno in vse po pravilih in uporabnem dovoljenju. Kdo vam več verjame,” pa je naše pisanje komentiral Bandelli, ki se ga je prijel vzdevek Betonelli – prav zaradi betonarne, ki je v neposredni bližini reke Vipave. Če pred kom, bi torej novela zakona morala zavarovati vode predvsem pred poslancem Bandellijem, ki bi bil lahko, glede na svoj položaj, vsaj tiho. Vendar ne, njemu se ne zdi prav nič sporno pred tovarno Anhovo agitirati proti zakonu o vodah, predvsem pa proti aktualni vladi. “Vlada ogroža ustavno pravico do pitne vode in zdravega življenjskega okolja,” se je brezsramno zlagal in dodal, da moramo glasovati proti, če želimo preprečiti nastanek novih okoljskih bomb, ko je Anhovo.

https://twitter.com/StrankaSAB/status/1410165538228162562?s=20

S številnimi varovalkami, ki jih določa novela zakona o vodah, gradnja na priobalnih zemljiščih nikakor ne bo dopustna v primeru ogrožene poplavne varnosti, ob tveganju za poslabšanje stanja voda, ali če bi bilo to v nasprotju s cilji odgovornega in skrbnega upravljanja voda. Bandellijeve parcele bi po novem zakonu spadale v poplavno območje, saj ima na zemljišču postavljene objekte, ki so od vode oddaljeni manj kot 15 metrov. Je poslanec Bandelli s postavitvijo objektov na teh območjih ravnal odgovorno in vestno, in ali ni precej logično, da novela zakona ni v njegovem interesu, saj bo težko še karkoli postavil, v primeru, da bo zakon sprejet.

Sara Bertoncelj