fbpx

Vrhunski dosežek Slovenskega predsedstva Sveta EU 2021! Vsi, ki so dvomili v sposobnost slovenskega predsedstva, doživeli pravi šok!

Minister Aleš Hojs (Foto: epa)

Soglasno(!) stališče Sveta EU v sestavi notranjih ministrov o migracijah Afganistan je ena najpomembnejših odločitev EU v zadnjih letih. Je jasen signal za VSE okrog EU, da ne bo več odprtih vrat za ilegalne migracije. Je močna PREVENTIVA. Čestitke Alešu Hojsu in Slovenskemu predsedstvu Svetu Evropske unije 2021,” ja zapisal premier Janez Janša. 

Izjava predsednika vlade Janeza Janše se nanaša na nedavno soglasno odločitev evropskih notranjih ministrov, da ne bodo podpirali množičnih ilegalnih migracij iz Afganistana oziroma novih humanitarnih koridorjev kot se je to zgodilo leta 2015. Obenem se je odzval na zapis notranjega ministra Aleša Hojsa, sicer predsedujočega Svetu EU, ki je prav tako izrazil zadovoljstvo nad skupno odločitvijo evropskih notranjih ministrov: “Zadovoljen sem, da smo notranji ministri na izrednem zasedanju sprejeli skupno izjavo, v kateri smo poudarili pomen varnosti kot eni najpomembnejših vrednot.” 

Prav tako je odločitvi ministrov izrazila podporo evropska poslanka Romana Tomc: “Ena najboljših predstav slovenskega predsedovanja. Zelo suvereno. Enotno mnenje EU ministrov za notranje zadeve glede migracij in Afganistana, je za kolege v EU parlamentu in vse, ki so dvomili v sposobnost ⁦Slovenskega predsedstva Sveta Evropske unije 2021, pravi šok. Vrhunski dosežek⁩.” Spomnimo: Potem ko se je luksemburški zunanji minister Jean Asselborn postavil na stran tistih, ki podpirajo masovne migracije migrantov, s tem, ko je izrazil svojo naklonjenost sprejemanju več deset tisoč Afganistancev v Evropsko unijo, je na koncu vseeno zmagala zdrava pamet. V skupni izjavi so notranji ministri držav članic EU zapisali, da je EU odločena, da prepreči nenadzorovan pritok migracij iz Afganistana.

Dva evropska “migrantoljuba” Jean Asselborn in David Sassoli bi v Evropo spustila nove horde migrantov iz Afganistana, a bo njuna “pobožna” želja ostala le pri “mokrih sanjah”. (Foto: epa)

Hojs je ob tem poudaril, da Slovenija trenutno ni naklonjena novim humanitarnim koridorjem v Evropo, saj si nihče ne želi ponovitve migrantske krize iz leta 2015. Na nedavnem Blejskem strateškem forumu pa je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je izrazil obžalovanje nad dogovorom, ki je bil dosežen na Svetu EU. Po njegovem prepričanju naj bi bil potreben močan in skupen evropski odziv. Pričakoval je namreč bolj “migrantoljubno” odločitev. “On kot individualna oseba lahko pove vse, kar se mu zdi. Ne more pa tega povedati, ne kot predsednik Evropskega parlamenta, torej kot predsednik nekega evropskega organa, še manj pa kot predsednik drugih organov, ki so vključeni v ta ustroj,” nam je ob tem pojasnil pravnik dr. Luigi Varanelli.

Domen Mezeg