fbpx

Vroče na kongresu SD: Protikandidat Fajonove Jani Prednik ostro proti njej – “čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja?!”

Foto: STA

Čemu služijo najave interpelacij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljena javnomnenjska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednika raztopila? Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?” je bil kritičen kandidat za predsednika SD Jani Prednik, ki je dodal, da stranka premalo posluša teren in živi v svojem milnem mehurčku. Tanja Fajon je sicer pričakovano zmagala z 276 glasovi podpore, Prednik pa je dobil zavidljivih 107 glasov podpore.

Pred glasovanjem na današnjem kongresu sta svoje vizije predstavila kandidata za predsednika SD Tanja Fajon in Jani Prednik. Če je Fajonova uporabila poznano retoriko o razklani, ustrahovani in represivni vladi, ki je izgubila vrednote ter orientacijo, pa je njen protikandidat Prednik delegate nagovoril z bolj kritičnimi besedami – do vodstva lastne stranke.

Kongres je priložnost, da sami sebi nastavimo ogledalo. Da se vprašamo, zakaj se namesto resne politike včasih gremo piarovsko politiko, da se odzivamo na drobtinice, ki nam jih nastavljajo politični tekmeci in se mečemo v bazen, ne da bi se prepričali, ali je v njem voda,” je dejal.

Podpora tehničnemu mandatarju Jožetu P. Damijanu je za Prednika velik piarovski spodrsljaj
Prednik se sprašuje, ali niso sposobni resne analize razmer in ali nimajo lastne drže in ciljev. “Čemu služijo najave interpelacij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljena javnomnenjska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednika raztopila? Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?” je bil kritičen.

Jani Prednik (Foto: STA)

Kot je dodal, je povezovanje opozicije pred volitvami pomembno, a ne za ceno lastne identitete in brez trdih osnov. Ocenjuje, da stranka stagnira in zamuja priložnosti za urejanje vprašanj, ki so jih desetletja zanemarjali. Poudaril je, da je zadane cilje treba uresničiti in za njimi stati, ne da bi jih bili pripravljeni žrtvovati za politične kupčije.

Stranka premalo posluša teren
Včasih se zdi, da živimo v lastnem ideološkem mehurčku in smo nehali poslušati teren,” je poudaril. Če bi ga, bi po njegovem mnenju vedeli, kako ljudje opuščajo upanje v možnost dostojnega življenja. Napovedal je, da bo kot predsednik stranko prenovil tako, da ne bo več vprašanje, kolikokrat so se šli na teren prepričati, kaj tare ljudi, s kongresa poroča STA. O sebi pravi, da je mlad, a izkušen, neobremenjen, povezovalen in angažiran ter dokazano izvoljiv in resen politik.

Med kandidatoma bo na e-volitvah odločalo 398 delegatov.

Sara Kovač