fbpx

Vroče na odboru za kulturo: predsednico odbora Vonto motijo besede Levice, da ima slovenska kultura težave s spolnim nadlegovanjem

Vir: Zajem zaslona, RTV

Na predlog poslanske skupine SDS poteka 6. nujna seja odbora za kulturo, ki obravnava “Dodeljevanje javnih sredstev kulturni eliti s področja umetnosti”.

Vabljeni so dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, Barbara Koželj Podlogar, v. d. generalnega direktorja na direktoratu za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo, mag. Minka Jerebič, vodja Sektorja za statusne zadeve Ministrstva za kulturo, dr. Jožef Muhovič, predsednik Prešernovega sklada, red. prof. Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, Peter Kep, predsednik Slovenskega filmskega centra, javna agencija RS, Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, Andraž Pöschl, odgovorni urednik UPE Kulturni in umetniški program, Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, Asociacija, društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture in Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacijCNVOS.

Alenka Jeraj je razložila, da je poslanska skupina predlagala sklic seje, ker so že v preteklosti v stranki in poslanski skupini opozarjali na to, komu vse se dodeljujejo sredstva s področja kulture. Denar se namreč dodeljuje nekaterim, ki si sredstev davkoplačevalcev ne bi zaslužili. Poslanka je opozorila, da je bilo v zadnjih letih za to področje razdeljenih ogromnih 55 milijonov evrov, za domove starejših pa le 20 milijonov evrov.

Poslanka je ministrstvo glede na zadnje dogodke v zvezi z afero Fotopub vprašala, ali so naredili kakšno revizijo dodeljevanja javnih sredstev glede na to, da društvo Fotopub ni pošiljalo vseh potrebnih finančnih poročil, pa je vseeno dobivalo javna sredstva. Imamo primere tipa Center za slovensko književnost, ki je od MK dobil 370.000 evrov za prevode slovenske književnosti, pa je med drugim izdal pesniško zbirko Svetlane Makarović s pesmimi, kot so: “Podganja stranka”. Navedal je primer Slovenskega mladinskega gledališča, kjer se je kot del predstave udrihalo s slovensko zastavo.

Ko pa je poslanka Jerajeva povedala, da ima slovenska kultura težave s spolnim nadlegovanjem, jo je predsednica odbora Tamara Vonta prekinila, ji vzela besedo in začela vpiti, da je to pa že preveč, da tega ne bo dovolila. Vse lepo in prav, če ne bi prav te besede bile objavljene na Twiterju stranke Levica, izrekla pa jih je tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Jerajeva je povedala, da se moramo o tem – glede na to, da je pristojna ministrica takšno izjavo res dala – začeti pogovarjati. Gre za izjavo, ki je pač prehuda, da bi šla kar tako mimo brez javne razprave.

Večino preostalega časa so zaznamovali predstavniki NVO-jev, ki so govorili o tem, kakšne krivice so se jim dogajale pod prejšnjo vlado ne glede na to, da so dobili več sredstev kot kadarkoli do zdaj, medtem ko je ministrica prebrala vnaprej pripravljen tekst, kjer je govorila, da se s takšnimi odbori žali in zaničuje NVO-je in kulturni sektor.

Za razburjenje je poskrbel poslanec Jonas Žnidaršič, ki je v govoru Jerajevi skakal v besedo, češ “če železničar posili potnico, to pomeni, da so krivi vsi železničarji“. Na koncu je pozval vse, da gredo domov.

Nepresenetljivo se je glede na razpored glasov odbor za kulturo končal tako, da sklepi predlagatelja niso bili sprejeti.

Ministrstvo za kulturo torej ne želi posredovati podatkov, koliko NVO-jev je v zadnjih letih izgubilo status organizacije v javnem interesu in iz kakšnih razlogov. Gre za zelo povedno gesto odbora in ministrstva, ki ga pokriva. Očitno se bo primerov, kot je Smodej, v prihodnje moralo zgoditi še veliko več, preden se bodo zgodile sistemske spremembe.

Andrej Žitnik