fbpx

Vse afere dolgoletnega predsednika Desusa Karla Erjavca!

Grobar arbitražnega sporazuma Karl Erjavec. (Foto: STA)

“Stranka DeSUS je pod vodstvom Aleksandre Pivec postala stranka afer, kar se v 30-letni zgodovini stranke še ni zgodilo, tega poslanci poslanske skupine DeSUS enostavno ne moremo sprejeti,” je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša na včerajšnji tiskovni konferenci, ko je celotna poslanska skupina DeSUS. 

Dolgoletni politični kameolon in nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec je poskrbel za afere v prvi in drugi Janševi vladi, v vladi Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Šarčevi vladi. Razen afere s “kantami” v času Pahorjeve vlade, ko je zaradi poročila Računskega sodišča moral zapustiti mesto okoljskega ministra, je večino ostalih afer preživel brez prask. Mogoče pa se bo ob našem članku vodji poslanske skupine Franci Jurša hitro povrnil spomin.

Leta 2005 je Karl Erjavec na funkciji obrambnega ministra v prvi Janševi vladi zakuhal enega večjih škandalov. Kljub jasni usmeritvi takratne Janševe vlade, da morajo njeni predstavniku uporabljati navadne letalske linije, je Erjavec najel luksuzno poslovno letalo za 3,3 milijone tolarjev. Njegov izgovor je bil, da zaradi številnih obveznosti, ko je obiskal Nemčijo, Belgijo in Francijo je moral najeti zasebno letalo. Kot je povedal v svojo obrambo, drugače ni mogel izpolniti urnika poti.

Odstopil zaradi Šoltesovega Računskega sodišča z mesta ministra za okolje zaradi “kant”
Ob koncu mandata prve Janševe vlade je izbruhnila afera vseh afer v režiji globoke države zaradi nakupa finskih oklepnikov Patria. Kljub temu, da so vsi postopki potekali na obrambnem ministrstvu, je vso medijsko gonjo doživel Janez Janša. Karl Erjavec v času afere ves čas ponavljal, da so vsi postopki potekali transparentno, a je tudi sam doživel kazensko ovadbo s strani tožilstva.  Erjavec se je hitro izmazal, čeprav je tožilstvo Erjavcu pri nakupu oklepnikov očitalo nevestno delo v službi, zaradi katerega naj bi povzročil za 16,8 milijona evrov škode. Ob koncu mandata pa je kot obrambni minister za poplačilo klirinškega dolga namesto česa koristnejšega kupil predrago in preveliko bojno ladjo Triglav.

Na parlamentarnih volitvah leta 2008 je slavil Borut Pahor s svojimi Socialnimi demokrati. Karl Erjavec je zasedel mesto ministra za okolje. Vendar se je hitro zapletel v afero “kante”. V času predsedovanja Igorja Šoltesa na Računskem sodišču mu je le ta institucija očitala, da so bili ukrepi ministra za okolje na področju okoljskih dajatev za vzpodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov ocenjeni kot zelo slabi in neustrezni. Nezadovoljivi so bili tudi ukrepi ministrstva na področju načrtovanja aktivnosti izdelave predloga financiranja ravnanja z odpadno embalažo. Predsednik vlade Borut Pahor je leta 2010 državnemu zboru predlagal razrešitev Erjava. Avtor tega članka se odlično spominja celodnevne komedije v parlamentu, kjer je na koncu Erjavec sam ponudil odstop preden bi ga razrešili poslanci.

Igror Šoltes je zrušil Karla Erjavca, v času zadnjih evropskih volitev v letu 2019 pa kandidiral kot nosilec liste. (Foto: STA)

V času druge Janševe vlade se je zapletel v afero ponarejenega spričevala poslanca Desusa Ivana Simčiča. Afero je prvi odkrila ekipa 24ur. Slovenski mediji so takrat poročali, da je bilo srednješolsko spričevalo poslanca upokojenske stranke  Simčiča ponarjeno. Piko na i je dala pomočnica ravnateljica šole, saj v letu 2012 za POP TV potrdila, da med leti 1983 in 1990 njihove šole ni obiskoval nihče z imenom Ivan Simčič. Karl Erjavec in poslanska skupina Desus sta Simčiča mrzlično branila, a je bil na koncu razkrinkani poslanec ponuditi odstop.

Erjavčeva katastrofalna zunanja politika od leta 2012 do 2018
Karl Erjavec je na položaju prvega moža slovenske diplomacije ostal šest let. Na položaj je prišel v času druge Janševe vlade. Prvi mož na Mladiki je ostal še v vladi Alenke Bratušek in Mira Cerarja. “V času, ko je bil minister za zunanje zadeve, je – posebej po letu 2013 – slovenska zunanja politika zašla v resne težave,” je zapisal dolgoletni nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel za Portalplus. Med drugim je Erjavec prav Rupla v letu 2013 zamenjal z mesta generalnega konzula v Trstu.

V času spora med Ukrajino in Rusijo v letu 2013 se je Erjavec ponujal za posrednika reševanja spora. Erjavec je v letu 2014 kritiziral, da bi morala v sporozumu v Vilnuisu sodelovati tudi Rusija. “Glavna napaka je bila storjena ravno s tem, ko se je želelo podpisati asociacijski sporazum z Ukrajino v Vilniusu brez dialoga z rusko stranjo. Mislim, da bi lahko Slovenija v tej krizi pripomogla v tej smeri, da bi se ponudila kot posredovalka med Rusko federacijo in Evropsko unijo, ker sem prepričan, da je potreben dialog tudi z Rusko federacijo,” je povedal eden največjih rusofilov na slovenskem političnem parketu.

Sledila je afera vseh afer v času ministrivanja Karla Erjavca na slovenskem zunanjem ministrstvu. V letu 2010 sta predsednik slovenskega vlade Borut Pahor in hrvaške premierka podpisala Jadranka Kosor podpisala sporazum, da se bo mejni spor med država reševal na Arbitražnem sodišču v Haagu. Karl Erjavec je svojo funkcijo zunanjega ministra vzel zelo lahkotno. Tako je na lokalni televiziji VTV povedal sledeče: “Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, imamo optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo stik z odprtim morjem.”

Jernej Sekolec, Karl Erjavec, Simona Drenik (vir: STA/ printscreen RTV Slovenija)

Piko na i je dodala agentka zunanjega ministra Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec, ko sta komunicirala po navadni telefonski liniji. Zaradi nedovoljenega nakladanja Drenikove in Sekolca je Hrvaška nemudoma izstopila iz sporazuma in še danes ne sprejema odločitev haaškega sodišča. Primer je bil tudi pod drobnogledom Knovs-a.

Knovs je zanikala navedbe Karla Erjavca, ki je bil v času arbitražnega postopka zunanji minister, da sta ga dva operativca Sove podučila, da lahko komunicira po stacionarnih telefonskih linijah. Prav tako je Erjavec v funkciji zunanjega ministra na podlagi zakona o tajnih podatkov lahko dostopal do tajnih podatkov brez dovoljenja za dostop do njih, pristojna služba MZZ pa zanj ni izvedla usposabljanja. Poročilo prav tako ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravilih, ki jim je bila zavezana kot vodja projektne enote za arbitražo. Da gre za nezavarovano telefonsko linijo, bi moral kot izkušen arbiter vedeti tudi slovenski arbiter Jernej Sekolec.

Doku Zavgayev in Karl Erjavec partnersko ne delujeta prvič. Foto: MZZ.

Karl Erjavec bil močno vpet s svojimi vezami v Rusijo in Iran
V času predvolilne kampanje za parlamentarne volitve v letu 2018 ga je za rusofilsko politiko nagradil ruski veleposlanik Doku Zavgajev. Ta je med drugim povedal, ” da v vseh letih stranka Desus pokazala, da vodi odgovorno in zahtevno kampanjo ter da ima konkretne in dolgoročne programe. ” Hitro se je oglasil predsednik DZ v času Cerarjeve vlade Milan Brglez in spomnil Zavgajeva, da je s podporo le eni politični stranki v predvolilnem času kršil načela dunajske konvencije o diplomatskih odnosih ter s takšnimi izjavami vmešavati v notranjo politiko države gostiteljice. Zelo rad ga je imel tudi poslovnež Kučanovega kroga Janez Škrabec, ki si je prav s pomočjo Erjavca uredil kar nekaj odmevnih poslov v Rusiji. Rusi pa tudi niso pozabili zaslug Erjavca ob vsakoletni slovesnosti na ruski kapelici.

Karl Ejavec odpira ponosno slovensko veleposlaništvo v Teheranu. (Foto: Twitter Borut Pahor)

Karl Erjavec pa je bil posredno vpleten v največjo bančno afero v prejšnjem desetletju, Irangate. V času njegovega ministrovanja se je ponovno odprlo slovensko veleposlaništvo v Teheranu. V večji ekipi so bili med drugim tudi predstavniki največje banke v Sloveniji, NLB. Glede na naše poročanje o aferi Irangate in najmanj oprani milijardi evrov denarja v NLB tudi vloga Karla Erjavca na obisku v Teheranu le ni bila tako zelo nedolžna. A pustite se presenetiti, v bližnji prihodnosti bo Irangate še dodobra zatresel levo politično sceno, med drugim tudi Erjavca.

V času Šarčeve vlade se je Erjavec zapletel v afero Škerbinc
Na zadnjih parlamentarnih volitvah v letu 2018 je bil Erjavec tako obupan, da je skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem sodeloval v koaliciji Levi blok. Kot zanimivost lahko zapišemo, da ga je prav Jankovićeva Pozitivna Slovenija v času afere poslanca Simčiča rušila in zahtevala njegov odstop z mesta predsednika stranke kot ministra. Tudi Jankovićeva prisotnost mu ni pomagala, saj je Desus doživel najslabši volilni izid v dolgoletni vladavini “političnega klovna”, kot so ga radi označevali kritiki.

V kaotični vladi Marjana Šarca se je po desetletju vrnil na mesto obrambnega ministra. Karl Erjavec je krivdno razrešil brigadirja Miha Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil zaradi vojaške vaje z ameriško vojsko na vojaškem poligonu Poček. Pod vodstvom takratnega predsednika Knovsa in sedanjega obrambnega ministra Mateja Tonina so ugotovili, da je Karl Erjavec nezakonito razrešil Škerbinca. Eden izmed vzrokov je tudi bilo, da bi naj Škerbinc javno pred vojaki blatil načelnico SV Alenko Ermenc. A vse to je bila še ena izmed laži nekdanjega dolgoletnega predsednika Desusa.

Nekdanji podpredsednik KNOVS-a in sedanji državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je zahteval, da se umakne oznaka tajnosti iz zaslišanja Škerbinca pred Knovsom.Iz zaslišanja brigadirja Škerbinca je namreč jasno razvidno, da so tovrstni dogovori z ameriško vojsko dogovorjeni od 18. mesecev do dve leti vnaprej. “Minister je podpisal dva akta za to vajo,” razkriva magnetogram zasliševanja Škerbinca. Kot je razvidno, je enkrat pooblastil poveljnika 72. brigade in enkrat poveljnika, odgovornega za usposabljanje. Po poročanju Škerbinca je bilo v podpisanih aktih tudi jasno navedeno, da se bo streljalo s topovi kalibra 120 milimetrov. “Vi ste tisti, ki ste vojski dali nalogo, da se skupaj z Američani usposablja, in v tem aktu ste vi povedali, da bodo Američani streljali od 120 milimetrov, 40 milimetrov in pa kaj vem vse,”  je razkrivalo pričevanje Škerbinca.

Obveščevalci ne pomnijo, da bi v 25 letih njihovega dela preverjali govorice proti načelnikom Generalštaba Slovenske vojske
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je opravila pogovor z operativci obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki so 2. aprila izvajali informativne razgovore na poveljstvu sil Slovenske vojske. Na podlagi slišanega je podpredsednik Knovsa Žan Mahnič izjavil, da operativci niso ravnali ne na podlagi ustne ne na podlagi pisne odredbe, vsi pa so potrdili, da so delovali na podlagi 34. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, kar je najbolj sporno, saj so za stvar, ko ne gre za kaznivo dejanje, uporabljali policijska pooblastila, česar pa ne bi smeli.

Karl Erjavec organiziral strahopetni pobeg slovenskih vojakov iz Iraka
V januarju je svetovno javnost pretresel atentat na enega glavnih teroristov in operativcev na Bližnjem vzhodu, Iranca Kasema Solejmanija. V Iranu so kot povračilni ukrep na uboj sprožili raketni napad na vojaško bazo v iraškem Erbilu. V njej se je nahajalo v okviru zveze Nato tudi šest slovenskih vojakov. Erjavec se je v tej situaciji obnašal kot popolni strahopetec in je zahteval, da se slovenski vojaki umaknejo iz Iraka.

Takšno ‘trmarjenje’ Erjavca je še posebej čudilo, glede na to, da je celo poveljnik Enote za specialno delovanje, podpolkovnika Miha Rijavec na vprašanje, kako so naši vojaki doživljali napad, izpostavil, da se naši vojaki počutijo dobro, odlično. “Oddelali so tisto za kar so usposobljeni, za kar so se pripravljali. Takšne stvari so stalnica na takšnih nalogah. In oni so delali svoj posel tako kot je potrebno,” je bil jasen.

Podpolkovnik Miha Rijavec je glede napada, ki je bil pričakovan in napovedan, povedal, da ima vsaka misija in baza svoje postopke na kakšen način se odzovejo na tovrstne grožnje. “Fantje so odreagirali v skladu s postopki, ki so tam veljali. Šli so na varna mesta v bunkerje, kjer so počakali na konec napada in signal, da se zaključilo in potem se je začelo z ostalimi postopki.” Za POP TV je glede pripravljenosti na vrnitev enote povedal, da majo v stalni pripravljenosti ekipo za delo na tej misiji in če bo padla odločitev za vrnitev, so pripravljeni. Glede ocene situacije v Erbilu pa dodal, da se naši vojaki zavedajo ogroženosti, zardi česar se ti tudi usposabljajo. “Za vojaka je to navaden dan v službi domovine,” je bil jasen.

Špela Pretner je doživela bizarni sodni spor z Erjavcem zaradi pralnega stroja. (Foto: Facebook)

Karl Erjavec se zapletel v bizaren spor z nekdanjo smučarsko šampionko Špelo Pretnar zaradi pralnega stroja, pred zadnjim volilnim kongresom Desusa se je razkozoval z luksuznim avtomobilom Porshe v vrednosti najmanj 55 tisoč evrov
Leto in pol dolga sodna saga v primeru zasebne tožbe nekdanje vrhunske smučarke Špele Pretnar proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu oziroma njegovi hčerki Ines Erjavec in njenemu partnerju Urošu Hočevarju se je končala v prid Pretnarjeve. Čeprav so na ljubljanskem okrajnem sodišču glede odločitve, ki je bila, kot so nam pojasnili, strankam poslana 29. maja, še precej skrivnostni, saj »sodišče na vprašanja o vsebini odločitve ne more odgovarjati, dokler odločba ne bo vročena strankam«, nam je kljub temu uspelo izvedeti, da morajo Erjavčevi s hodnika, ki meji na stanovanje nekdanje vrhunske smučarke, umakniti pralni stroj in omaro.

Luksuzni avtomobil Karla Erjavca. (Foto: Twitter)

Prvak DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec se je pred zadnjim volilnim kongresom stranke mudil na kratkem dopustu na Hrvaškem. Vendar Erjavec ni pričakoval, da bo slovenska javnost izvedela za njegov luksuzni avtomobil Porshe. Avtomobilski poznavalci, ki se spoznajo na cene avtomobilov so ugotovili, da osnovni model stane med 55 do 70 tisoč evrov.

Luka Perš